Алберто Джакомети в студиото си, 1960, Photo Ernst Scheidegger Giacometti

...
Алберто Джакомети в студиото си, 1960, Photo Ernst Scheidegger Giacometti
Коментари Харесай

Светът на Джакомети

Алберто Джакомети в студиото си, 1960, Photo Ernst Scheidegger Giacometti Foundation Archives, Paris

През 1962 година творилият най-вече в Париж швейцарски ваятел Алберто Джакомети (1901 - 1966) прекрачва прага на новото си ателие в Париж, в региона на гара Монпарнас, и с изненада открива, че то е доста по-малко, в сравнение с си го е представял.

" Колкото повече време прекарвах там, толкоз по-голямо ми се струваше. Побираше всичко, от което имах потребност ", написа той в писмо до непосредствен другар в Италия. Петдесет и шест години по-късно (на 26 юни 2018 г.) на един километър разстояние от постройката, в която се обитава ателието, публично отвори порти институтът " Джакомети ".

Пространството пресъздава ателието на фамозния ваятел с огромна акуратност, като употребява някои от фрагментите на Робер Доано и Сабин Вайс. " Целта ни не беше да създадем музей. Искахме да създадем друго пространство, което да въодушевява артистите в тяхната работа и по-скоро да служи като място за изследвания и образование. Беше значимо да съхраним духа на Джакомети и неговото фамозно студио ", разяснява шефът на фондация " Джакомети " Катрин Грение.

Ателието на Джакомети

Фотограф: Sabine Weiss
Голямата горделивост на основателите на артистичното пространство е сбирката от творби на италианския ваятел, която е най-голямата в света. Съдържа 350 статуи, 90 рисунки и над 2000 скици, литографии и бележки. " Когато за пръв път попаднах в архива на фондация " Джакомети ", се почувствах като в капсула на времето. Благодарение на брачната половинка му са съхранени доста скици, рисунки и скулптори. Запазена е работната маса на Джакомети, неговите четки и принадлежности, а екипът, който работеше над пресъздаването на студиото, изпипа всеки подробност, с цел да се усети същинската атмосфера в истинското му студио, което се намира единствено на няколко метра отсам. По мемоари на брачната половинка му работното му пространство в никакъв случай не е било подредено. В прочут смисъл, когато човек влезе в студиото в този момент, се усеща като в главата на Джакомети – попаднал в центъра на един ураган, наименуван креативен безпорядък ", разяснява Катрин Грение. По мемоари на близката другарка на скулптора, писателката Симон дьо Бовоар: " Ателието беше най-разхвърляното място, на което съм била. По пода се търкаляха четки, бележки и чаши, а по облеклата, ръцете и косата му постоянно имаше гипс. Той в никакъв случай не забелязваше белия прахуляк по себе си, единствено работеше и бъбреше ли, бъбреше "

3D визуализация

За шефа на института " Джакомети " Катрин Грение, която е прочут арт историк и някогашен шеф на центъра за съвременно изкуство в Париж " Жорж Помпиду ", един от най-ценните акценти в пространството е последната работа на Джакомети – портрет на фотографа сюрреалист Ели Лотар. " Екипът, който пресъздаде ателието му, работи с такава безрезервност и перфекционизъм, че съумяха да запазят глинените фигури, върху които е работил в последните си дни. Те са толкоз нежни и в никакъв случай до момента не са били показвани пред аудитория. "

Създаването на института " Джакомети ", с който фондацията се гордее доста, коства 5.3 милиона $. Проектът е финансиран напълно от фондацията с помощта на продажбата на картина, която през 1954 година Джакомети получава като подарък от Хуан Миро.

Колекцията
Архивът с работите на Алберто Джакомети е подаяние от неговата брачна половинка – Анет, която умира през 1993 година Двамата стават семейство през 1949 година и макар многочислените изневери Анет остава обичания модел на майстора. През годините тя резервира всеки детайл от студиото, а откакто притежателят на постройката, в която е ателието му, отхвърля да й продаде пространството, смъква даже и стените, върху които италианският ваятел обичал да рисува, с цел да ги резервира за поколенията.

Сградата
Оригиналното студио на Алберто Джакомети се е намирало на адрес 46 rue Hippolyte-Maindron, в Париж, само че след гибелта му притежателят на постройката реновира студиото и го трансформира в апартамент. В сегашния миг на същия адрес се издига висока бяла постройка, върху която стои плоча в памет на Джакомети. Новата постройка, която съдържа най-голямата му сбирка в света, е ситуирана върху 3700 кв.м и била издигната през 1914 година " Търсехме огромна постройка в региона на Монпарнас, тъй като Джакомети е обичал тази част на Париж и прекарал по-голяма част от времето си тук. Ако не е бил в ателието си, намирал се в близкото кафене в компанията на околните си другари – Жан-Пол Сартр, Андре Бретон и Пабло Пикасо ", споделя Грение.

Изложбите
До 16 септември институтът " Джакомети " показва изложбата " Студиото на Алберто Джакомети пред погледа на Жан Жьоне " – експозиция, въодушевена от дългогодишното им другарство. Скулпторът и писателят са показани един на различен от различен непосредствен другар на Джакомети – Жан-Пол Сартр, през 1954 година Жьоне постоянно е театралничил на Джакомети и с помощта на този скъп контакт се въодушевява и написа един от най-дълбоките и забавни текстове за модерното изкуство - " Студиото на Алберто Джакомети ".

От октомври до януари 2019 година пространството ще бъде хазаин на галерия, представяща скулптурите и инсталациите на Анет Месаже – носителка на премията " Златен лъв " от Биеналето във Венеция през 2005 година След това в залите на института ще се настанят красивите фотографии на Питър Линдберг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР