Албанският премиер Еди Рама съобщи, че съставил проект за Асоциацията

...
Албанският премиер Еди Рама съобщи, че съставил проект за Асоциацията
Коментари Харесай

Рама предал на Макрон и Шолц план за сърбите в Косово, без да пита Курти

Албанският министър председател Еди Рама заяви, че съставил план за Асоциацията на сръбските общини (ЗСО) в Северно Косоно - конструкция за самоуправление на сърбите - и го предал на водачите на Франция и Германия.

Информирани са и ръководителят на Европейската комисия Шарл Мишел, и " американската страна ", по думите на Рама, от " Свободна Европа " (в албанската телеграфна организация АТА се твърди, че Брюксел и Вашингтон също са получили проекта).

В правенето взели участие " специалисти на най-високо равнище от Съединени американски щати и Европа в продължение на доста време ". Намесил се, с цел да има подготвеност за момента, когато страните няма да могат да се спогодят.

Трудни връзки с Косово

Рама прецизира обаче, че не се е допитал до косовския си сътрудник Албин Курти в хода на правенето. Същевременно ЗСО, по думите му, би трябвало да е публично част от територията на Косово.

Отношенията сред Рама и Курти постоянно са белязани от напрежение; да бъде позволено на кметове - етнически албанци, спечелили изборите в обитаемото най-вече със сърби Северно Косово, да встъпят в служба, въпреки " успеха " им да бе при протест на над 90% от популацията. Стигна се и до конфликти сред полицията и косовски сърби в Лепосавич, Зубин Поток и Звечан, и до спречквания сред сърбите и силите на КФОР с десетки ранени.

От косовска страна, партията на Курти, " Самоопределение ", е взела участие в изборите в Албания, освен това до момента в който е на власт.

 Съединени американски щати изключиха Косово от обучение и дадоха обещание още ограничения, напрежението на север пораства Съединени американски щати изключиха Косово от обучение и дадоха обещание още ограничения, напрежението на север пораства

В последните дни Рама тона и назова държанието и на двете страни ( " братско Косово " и " другарска Сърбия) " неуместно ". За ЗСО също бе сериозен и към двете столици: и двете страни отлагали безпределно, тъй като в действителност не желали тази конструкция.

Албания се причислява към хора

Създаването на ЗСО е измежду най-спорните въпроси сред Сърбия и Косово. Прищина пое ангажимент предии 10 години в Брюксел, само че конституционният съд на страната го отхвърли през 2015 година, а Курти е срещу.

 Сърбия и Косово се изправят пред неизбежно решение: ориста на 100 хиляди души Сърбия и Косово се изправят пред неизбежно решение: ориста на 100 хиляди души

От предходната година обаче Европейски Съюз и Съединени американски щати оказват напън върху Косово, с цел да извърши уговорката си, както упорства и Сърбия; основаването на ЗСО е на процедура част от съглашението за нормализация, през март. С искане за основаването на асоциацията косовските сърби се изтеглиха от косовските институции предходната година.

Към Европейски Съюз и Съединени американски щати в този момент се причислява и Албания с думите, че създаванто на ЗСО е ключът към интернационално самопризнание на Косово и място в Организация на обединените нации. При това за ЗСО европейски и американски политици и неправителствени организации са предложили разнообразни формати, които да могат да бъдат допустими и за двете страни. Думата, която Европейски Съюз употребява в съглашението, е " самоменажиране " ; Белград и Прищина към този момент имаха лични визии за този статут на ЗСО преди ескалацията. Сега съществува и албанска.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР