Албанският премиер Еди Рама призова НАТО да увеличи още повече

...
Албанският премиер Еди Рама призова НАТО да увеличи още повече
Коментари Харесай

Премиерът на Албания призовава за повече войски на НАТО в съседно Косово след етническо насилие

Албанският министър председател Еди Рама прикани НАТО да усили още повече своите военни сили в Косово и да обезпечи сигурността на страната граничи със Сърбия

От КОНСТАНТИН ТЕСТОРИДЕС Associated Press, 22 ноември 2023 година, 10:34 ч.

СКОПИЕ, Северна Македония -- Албанският министър председател Еди Рама прикани НАТО в сряда да продължи ускори военните си сили в Косово и обезпечи границите на страната със Сърбия, предупреждавайки, че неотдавнашното етническо принуждение в Косово може евентуално да провокира по-широк балкански спор.

Граница на Косово със Сърбия е „ отвън надзор “, сподели Рама след неофициална среща на членовете на НАТО от Западните Балкани в Северна Македония.

Той сподели, че границата се употребява за голям брой противозаконни действия, в това число контрабанда на опиати и оръжия и навлизане на ултранационалисти, които биха могли да доведат до „ огромни вълнения “ в района.

Косово, което има етнически албанци болшинство, е някогашна сръбска провинция. Тя завоюва самостоятелност благодарение на военна акция на НАТО, почнала през 1999 година, с цел да постави завършек на кървавите сръбски репресии против въоръжено сепаратистко придвижване.

Напрежението остава високо, с принуждение избухна два пъти през последните месеци и западните страни се притесняват, че Русия може да се опита да подклажда проблеми на Балканите, с цел да отклони вниманието от войната в Украйна.

Секретар на НАТО- Генерал Йенс Столтенберг, който участва на срещата в столицата на Северна Македония Скопие, настоя след диалозите в сряда, че НАТО не вижда военна опасност за своите съдружници в Западните Балкани.

„ Но това, което виждаме, е повишаване на напрежението, изключително в Косово “, сподели Столтенберг.

Той сподели, че НАТО е засилило военното си наличие в Косово — основано след бомбардировките против Сърбия през 1999 година — с към 1000 спомагателни бойци и по-тежко въоръжение.

„ Ние сме внимателни, несъмнено. Ние следим от близко обстановката и сигурно ще създадем нужното, с цел да защитим и защитим нашите съдружници “, сподели Столтенберг.

По време на посещаване в Косово в понеделник, Столтенберг сподели, че НАТО обмисля разполагането на спомагателни мироопазващи сили там. Във вторник в Белград той сподели, че неотдавнашните експлоадирания на принуждение в Косово са неприемливи и причинителите би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването.

През май сръбски стачкуващи в Северно Косово влязоха в конфликти с мироопазващите сили на НАТО. През септември косовски служител на реда и трима сръбски въоръжени мъже бяха убити при престрелка, откакто към 30 маскирани мъже откриха огън по полицейски патрул покрай косовското село Банска.

Сърбия не признава формалната декларация за самостоятелност на Косово през 2008 година И двете страни желаят да се причислят към Европейския съюз, който посредничи в разговора сред някогашните врагове. Брюксел предизвести и двамата, че отводът от компромис заплашва възможностите им за присъединение към блока.

На диалозите в Скопие в сряда участваха Рама, министър-председателите на Северна Македония и Черна гора, Димитър Ковачевски и Милойко Спаич, както и хърватския президент Зоран Миланович.

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР