Албанският фактор на Балканите е много сериозен, проблемът може да

...
Албанският фактор на Балканите е много сериозен, проблемът може да
Коментари Харесай

Лавров: Албанският проблем на Балканите може да избухне

Албанският фактор на Балканите е доста сериозен, казусът може да избухне. Това сподели съветският външен министър на конференция, отдадена на резултатите от активността на съветската дипломация през 2023 година, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Лавров се спря и на косовския въпрос и напомни, че през 2013 година с посредничеството на Европейския съюз беше реализирано съглашение сред Прищина и Белград за основаване на Съюз на сръбските общини в Косово.

" Минаха обаче повече от 10 години и нищо не се е трансформирало. Безизходицата в използването на това съглашение, което Европейският съюз показа като най-голямото си дипломатическо достижение, се проточи дълго време. И Европейският съюз не може да направи нищо. Единственото, което съумяха да създадат в този момент, както разбирам - те измислиха, с цел да угодят на господин (министър-председателя на  Косово Албин) Курти, да пренапишат това съглашение за Съюза на сръбските общини в Косово в интерес на Прищина, те го пренаписват по подобен метод, че сърбите в северната част на Косово да нямат никакви права,  тези права да бъдат безусловно някак изкуствени, а действителната власт би трябвало да остане в албанците “, добави Лавров.   

" Европейският съюз, несъмнено, би трябвало да се срами, тъй като те биеха барабаните толкоз мощно през 2013 година, че ето, ние успяхме, косовският проблем е решен. Нищо сходно. И в този момент, тъкмо както по всеки различен въпрос, когато е належащо да се изпълнят съглашения, те работят в интерес на страната, която е по-близка до тях в съответния случай. И по-близо до тях, несъмнено, са косовските албанци, тъй като те се заклеха във честност, желаят да влязат и в НАТО, те желаят да влязат на всички места и правилно ще следват инструкциите на Европейския съюз, в случай че по-късно не се взриви албанският проблем на Балканите, сподели Лавров и добави, че албанският фактор е доста сериозен.

Лавров означи, че ръководителят на Народното събрание на (Северна) Македония към момента седи на маса, на която е издигнато албанското знаме. " Македонското също стои някъде, само че албанското е наоколо. Но това, строго видяно, е обособена тематика ", добави съветският външен министър.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР