Албания поема днес за втори път председателството на Съвета за

...
Албания поема днес за втори път председателството на Съвета за
Коментари Харесай

Албания поема председателството на Съвета за сигурност на ООН

Албания поема през днешния ден за повторно председателството на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, оповестиха „ Топ ченъл ", представени от Българска телеграфна агенция.

В изказване за медиите министърът на външните работи на Албания Олта Джачка съобщи, че албанското председателство идва в сложен миг, когато светът е изправен пред редица съществени рецесии и спорове. Тя даде образец с „ рецесията с продоволствената неустановеност вследствие на войната в Украйна и политиките, провеждани от Русия, от Йемен, Судан и Близкия изток като цяло, до рецесията и несигурността, преобладаващи през днешния ден в Сахел ".

В изказването си Джачка сподели, че един от значимите моменти по време на председателството на Албания е доста значимата и новаторска, по думите ѝ, самодейност, за която страната е работила съвсем две години и която е включена в дневния ред на Съвета за септември.

„ Става дума за амбициозно и доста предизвикателно изпитание да се подсигурява бързото и дейно разпространяване на филантропична помощ на всички места по света по време на рецесия, било то в обстановка на война или при положение на естествени бедствия ", разясни Джачка.

Албанският външен министър сподели, че Албания и нейният екип са си сътрудничили със сериозна група организации и огромни американски корпорации, с цел да бъде построена платформа за съдействие. Платформата ще разреши на огромните бизнеси и корпорации да предложат своя принос, дали финансов или под формата на артикули или услуги, при филантропични рецесии, като по този метод ще сътвори синергия или ще добави съществуващите механизми за филантропична помощ. От друга страна платформата за съдействие ще усъвършенства и ще направи по-бърз и сполучлив метода, по който тези помощи и приноси се разпределят, тъй че те да отидат на вярното място в вярното време, там, където в действителност е належащо, добави Джачка.

През юни предходната година Албания за първи път пое председателството на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, напомня „ Топ ченъл ". В началото на февруари 2022 година Съединени американски щати направиха Албания собствен взаимен докладчик в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по въпросите на сигурността, свързани с Украйна.

По думите на премиера на Албания Еди Рама основаването на дуо САЩ-Албания в Съвета за сигурност, което да изготвя взаимни отчети, е основано за съответни начинания.

От януари 2022 година до края на 2023 година Албания, дружно с Бразилия, Обединените арабски емирства, Габон и Гана, са непостоянни членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР