Албания и Северна Македония днес започват преговори за присъединяване към

...
Албания и Северна Македония днес започват преговори за присъединяване към
Коментари Харесай

РС Македония и Албания започват преговорите за членство в ЕС

Албания и Северна Македония през днешния ден стартират договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Това оповести ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след първата междуправителствена конференция под чешко председателство в Брюксел, съобщи 

Сега стартира работата на преговорните екипи по инспекцията по общностното законодателство, което ще разреши двете страни да се срещнат с правата и отговорностите в Европейски Съюз.

" Това е исторически миг " - уточни Урсула фон дер Лайен при започване на взаимното заявление.

Тя съобщи, че с Албания стартира работа по механизма за гражданската отбрана. По него се провежда помощ при бедствия и произшествия, а в този момент и за бежанците в Украйна.

Албанският министър председател Еди Рама изрази най-голяма признателност към ръководителя на Европейската комисия.

" Искам да благодаря на първо време на ръководителя - Урсула фон дер Лайен, че се бори по едно и също време за Европейския съюз и за Западните Балкани. Трябва да благодаря и на Ангела Меркел, която към този момент не е в политиката, само че без нейните старания нямаше да сме тук. Ние нямаше да сме тук и без изключителните старания на френския президент Еманюел Макрон и екипа на френското председателство. "

Урсула фон дер Лайен даде обещание на македонския министър председател Димитър Ковачевски бъдещото съглашение на неговата страна с граничната работа " Фронтескс " да бъде преведено на македонски език.

" Със Северна Македония скоро ще преговаряме за разполагане на европейската работа за гранична защита " Фронтекс " и Димитър, може да разчитате, че договорът ще бъде преведен на македонски език, без бележки под линия, без звездички, език, еднакъв на останалите 24 европейски езика. "

Премиерът Ковачески изрази признателност за поддръжката от страна на Европейския съюз. Той уточни, че неговата страна от 17 години чака днешния ден.

" Отвори се вратата нашият македонски език да стане един от формалните езици в Европейския съюз. Аз персонално го считам за най-голямо постижение и най-съществен триумф. Ние сме готови за Европейския съюз.

Снощи от българското Министерство на външните работи оповестиха, че българската делегация е показала декларация на съвещанието на Комитета на непрекъснатите представители в Брюксел. В позицията се акцентира, че македонският език е районна писмена форма на книжовния български език. Позоваването на формалния език на Република Северна Македония в европейско изказване, не значи, че България признава македонския език, написа още в декларацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР