Алармирахме още с първото затваряне през април, че случаите на

...
Алармирахме още с първото затваряне през април, че случаите на
Коментари Харесай

Ръст на сигналите за домашно насилие

Алармирахме още с първото затваряне през април, че случаите на принуждение ще се покачат. Те се покачиха фактически, приказваме от 30% до 50% повишаване на позвъняванията на горещите телефонни линии и онлайн. Това уточни Гергана Куцева от Български фонд за дамите в предаването „ Тази неделя “ по бТВ.

Оказва се, че едвам 30% от българските дами познават правата си и изобщо знаят, че има такива закони. Една регистрация на акт на принуждение е извънредно значима, означи Гергана Куцева и посъветва при такива случаи да се звъни на 112.

„ Има и горещи телефонни линии, на които да се обадят, с цел да получат рекомендации съгласно случая. Много постоянно дамите остават към 10 години в насилствена връзка, дотогава към този момент контузиите са доста съществени и повода да си тръгнат нормално са децата – когато насилието се насочи към този момент към тях “, изясни експертът.

Според нея обществото ни е извънредно толерантно към насилието. Тази година Българският фонд за дамите издаде албум „ Вечните шлагери на България “, в който единадесет музикални шлагера звучат по този начин, както ги чуват милиони български дами. Това е компилация от монолози на насилници към дами жертви.

„ Всяка година вършим акции против насилието, 25 ноември открива началото на 16 дни акция против насилието над дами. Като се замислихме какво ново желаеме да кажем на институциите, установихме, че си пеем все същата изтъркана ария, все една и съща изтъркана плоча и по този начин се роди посланието „ Смени плочата “. Посланието, което насочваме към обществото е да разпознава насилието, да оповестява, когато е очевидец и да се намесва. Това е и обръщение към дамите, които претърпяват принуждение – да не си повтарят, че са сами, че са отговорни и те са го провокирали. Едно от главните ни послания е и към политиците – да престанат с тези изтъркани послания и празните заявления “, изясни Гергана Куцева.

Тя уточни, че насилието, упражнявано и над сътрудник, и над дете, в действителност влече доста тежки последствия. Призивът ни е да бъдат отделени средства за битка с насилието, тъй като те в действителност са инвестиция, а не разход, изясни Гергана Куцева.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР