Алабай, известен също така като средноазиатска овчарка, е куче, което

...
Алабай, известен също така като средноазиатска овчарка, е куче, което
Коментари Харесай

Алабай

Алабай, прочут също по този начин като средноазиатска овчарка, е куче, което е готово да пази стопанина си с цената на живота си. Алабай е правилен надзирател и съвършен другар на четири лапи.

История на Алабай

Алабай произлиза от Централна Азия, по тази причина другото му име е Средноазиатска Овчарка. Алабай е една от най-древните породи кучета и е характерен молосоид. Породата се е формирала в продължение на повече от четири хиляди години на територия, която се простира от Каспийско море до Китай и от Урал до Афганистан. Съществува легенда, че Алабай е потомък на митологичното азиатско творение ситлон, което убивало животни от стадата. Никой не го бил виждал, само че то се промъквало в тъмното и крадяло и овчарките, които охранявали стадото.

Постепенно, съгласно легендата, се стигнало до там, че ситлон се кръстосвал с овчарките, и по този начин се появил Алабай. Гените на Алабай са свързани с античните тибетски кучета, с разнообразни пастирски кучета от антична Месопотамия, с монголски овчарки и разнообразни типове мастифи.

Преди Алабай се е употребявал най-много за защита на стада и на дома на стопаните си. Студовете и битката с хищниците са били самобитен натурален асортимент за тази порода. През тридесетте години на ХХ век съветски кинолози стартират работа по селекционирането на породата. Постепенно Алабай става известен в целия свят поради ефектния си външен тип и работните си качества.

Стандарт на Алабай

Мъжките представители на породата Алабай доближават до 78 сантиметра височина и до 79 кг тегло. Женските са високи до 69 сантиметра и тежат до 65 кг. Алабай е едро куче с леко издължено тяло. Мускулатурата му е доста добре развита, без да е релефна. Кожата му е дебела и преносима, което е било преимущество за Алабай при борби с хищни животни. Главата на Алабай е много огромна, наподобява на правоъгълник, като към муцуната се издължава и леко се стеснява.

Носът е наедрял и черен, само че в случай че кучето е бяло, се позволява розов нос. Челюстите са доста огромни и мощни. Очите са относително дребни, ситуирани са надалеч едно от друго, кафяви на цвят. Ушите са със междинен размер и триъгълна форма и са клепнали. Те се купират още през първите дни от живота на кучето, само че се позволяват и некупирани уши. Шията е със междинна дължина и мощна мускулатура. Гръдният панер е солиден, коремът е спретнат. Опашката е дебела в основата си и се купира.

 средноазиатска овчарка

Допуска се и некупирана опашка, която е завита нагоре. Понякога се раждат Алабаи с къси опашки. Крайниците са дълги и мускулести, лапите са кръгли. Козината на Алабай е гъста, права, груба на пипане, с добре изявен низък пласт.

Козината на главата и предната част на крайниците е къса, на шията има грива с дължина към 10 сантиметра. Дълга четина има също по този начин зад ушите, на задната част на крайниците и на долната част на опашката, в случай че не е купирана. Цветът на козината може да е безусловно всевъзможен, като се изключи сив и кафяв. Допустими са тъмни петна на бял декор.

Грижи за Алабай

Козината на Алабай няма потребност от комплицирани грижи. Тя наподобява добре и без непрекъснато да се разресва, само че въпреки всичко е добре един път седмично да се прави това благодарение на пай гребен с гъсти зъбци. Когато Алабай се изцапа с тиня, тя пада сама от козината му, откакто изсъхне. През пролетта Алабай сменя козината си, по тази причина е добре да я разресвате по два пъти дневно.

Препоръчително е да разресвате козината на кучето на открито. Редовно проверявайте ушите на Алабай, защото елементарно могат да се развият съществени инфекции. Алабай е куче, което не се предлага за развъждане в апартамент заради огромните си размери. Средноазиатската Овчарка има потребност да изразходва силата си, по тази причина е най-добре, в случай че тя живее на двор. Дори да живее в двор, е добре да я разхождате понякога, тъй като кучетата от тази порода са доста обществени и биха се радвали да ви съпроводят по време на разходките си.

Ако Алабай живее на двор, е добре той да е ограден с висока ограда, защото Средноазиатската Овчарка ще се опита да разшири територията си, като прескача постоянно оградата. Алабай се усеща най-добре в умерени климатични зони, както и тук-там, където съвсем постоянно е хладно или студено. За да живее добре в зони с парещ климат, Алабай би трябвало да има опция да стои на сянка. Не се предлага да разхождате кучето, когато е горещо, предлага се това да става заран и вечер, когато на открито е по-хладно.

Обучение на Алабай

Алабай е доста мъдро куче, което елементарно схваща какво се желае от него, само че може да прояви дебелоглав по време на образованието. Не се предлага да се демонстрира физическа мощ по време на образованието на Алабай, тъй като кучето може да се трансформира в нападателно или в противен случай - в плахо, което не е особено за породата и се счита за отклоняване от стандарта.

Ако усещате, че не можете сами да се справите с образованието на Алабай, потърсете помощ от дресьор на кучета, тъй като в противоположен случай рискувате любимецът ви да се трансформира в неконтролируем, което е неприемливо. Алабай мъчно ще се научи да извършва команди, в случай че разчитате да го стимулирате с лакомство. Гордото куче ще извършва командите ви най-вече тъй като ви обича и с цел да ви угоди. Добре е то да усеща, че вие сте водачът в връзките, с цел да ви слуша постоянно.

 Порода Алабай

Хранене на Алабай

Алабай се храни както със суха храна и консерви за кучета, по този начин и с натурални артикули. Алабай не е придирчив във връзка с храната, само че в случай че го храните с натурални артикули, е добре да му давате постоянно витамини и минерали, което е значимо за вярното развиване на костната и мускулната система на кучето. Над 60 % от менюто на Алабай би трябвало да е формирано от месо и месни субпродукти, които би трябвало да му се дават термично обработени.

Редовно давайте на Алабай кокали, като не се предлага да се дават пилешки тръбни кости, защото те могат да раздерат червата или стомаха на кучето и това да докара до съдбовни последствия. Кисело мляко, твърдо сварени яйца, хрущяли, сварен ориз или овесени ядки, плодове и зеленчуци допълват менюто на Средноазиатската Овчарка. Не се предлага да давате на Алабай прекомерно студени или прекомерно горещи храни, както и сладки и тестени произведения, пушени меса, пушена риба, пикантни и солени храни, прясно мляко и сурови яйца.

Заболявания на Алабай

Алабай е много здрава порода кучета. Но както и други едри породи кучета Средноазиатската Овчарка е склонна към тазобедрена дисплазия, както и към дисплазия на лакътната става. За разлика от множеството други едри кучета, Алабай няма податливост към приплъзване на стомаха. Алабай е податлив към болести на ушите и очите.

Любопитни обстоятелства за Алабай

Алабай е обичан на доста известни персони по света и в България. Сред актрисите, които са фенове на породата, е каскадьорката и носителка на трофеи за хубост Яна Маринова. Тя всеки ден се разхожда със своя Алабай в планината. Алабай се схваща добре с други домашни любимци, без значение дали те са кучета или котки. Но към други кучета и котки Алабай може да прояви експанзия.

Алабай е подобаващ за фамилии с деца, тъй като се грижи за хлапетата нежно като същинска бавачка. Алабай е подготвен часове наред да играе с хлапетата и да се включва в дивотиите им. Въпреки че надълбоко в гените на Алабай е заложен инстинктът за предпочитание за победи в борби, Средноазиатската Овчарка е известна със своето успокоение и добросърдечен темперамент.

Тази порода не е по този начин нападателна като близката до нея Кавказка Овчарка. Алабай се трансформира в зряло куче едвам след третата година. Дотогава то се държи като малко кутре, само че все пак демонстрира присъщите за породата черти – улегналост, успокоение, горделивост и самостоятелност. Най-големият Алабай в света живее в Русия, споделя се Булдозер и тежи 125 кг. За да го поддържа в добра форма, стопанинът му изминава всеки ден с него над 10 километра.

Недостатъци на Алабай

Алабай е куче, което още от ранна възраст ще се опита да господства над стопанина си, което е неприемливо, като се има поради огромния размер на овчарката. Желанието за доминиране може да бъде овладяно в точния момент благодарение на уместно образование в ранна възраст. Ако Алабай не се социализира когато е дребен, той може да демонстрира известна експанзия към непознати.

Ако желаете да си вземете алабайче, разгледайте нашите разгласи за алабай.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР