Аквариумните рибки, познати като молинезия, са сред най-популярните и достъпни

...
Аквариумните рибки, познати като молинезия, са сред най-популярните и достъпни
Коментари Харесай

Какво е поведението на молинезиите

Аквариумните рибки, познати като молинезия, са измежду най-популярните и налични декоративни рибки за домашно развъждане. Те са няколко типа, като доста търсена от акваристите е черната молинезия.

Иначе молитата, както още ги назовават, са разноцветни - бели, жълти, пъстри. Те са бързи плувци, които обичат да се стрелкат, изскачайки ненадейно от укритията си измежду растенията в съда.

Предпочитат по-твърдата вода и голям брой местенца за скривалище, тъй като са плашливи рибки. Нуждаят се също от добра дестилация на водата и реагират доста остро на застояла нечиста водна среда.

Тези рибки принадлежат към живородките и се считат за много спокойни жители на аквариума. Те обичат да оформят групи с други молита или с някои от останалите представители на живородките. По темперамент молинезите са отзивчиви към съседите, с които разделят един съд, и постоянно вземат участие в смесени аквариуми. Мъжките постоянно се карат между тях, само че вземат решение разногласията си без да си предизвикват пострадвания.

Акваристите могат без проблем да ги отглеждат с всяка рибка с сходни размери и манталитет, стига да имат същите условия към водата. Гупите, хелерите и пецилите измежду живораждащите са подобаващи сподвижници на молинезията. Рибката зебра, разбората, скаларията измежду хайверните ще се спогаждат добре с молито.

Ако в аквариума към този момент живеят рибки коридорас, тетри и други харациди, няма проблем обществото им да се обогати с молинезия.

Все отново молитата не би трябвало да се одобряват като универсални рибки са всеки тип общество.

 Характер на молитата Снимка: ruinemans.com

Молинезията няма да се схваща добре с цихлидите, златните рибки и всички жители с воал на опашката, тъй като щипе нежните им опашки, оприличавайки ги на водно растение. Хищните сомчета също не са подобаващи съквартиранти за молинезията.

Характерно в държанието на молинезиите още е, че мъжките много тормозят женските в аквариума. Преследват ги непрестанно и по тази причина се предлага на всеки мъжки да има няколко женски, с цел да разпредели вниманието си сред всички и да не тормози женската непрестанно, както се случва, в случай че са единствено една двойка.

В една уравновесена среда, близка до естествените сладководни басейни, в които живеят на независимост, молитата се отглеждат доста добре.

Прочетете още: С какво да храним молинезиите и какъв брой дълго живеят молитата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР