Акустичните енергийни лъчи използват звук или по-конкретно звукови вълни, за

...
Акустичните енергийни лъчи използват звук или по-конкретно звукови вълни, за
Коментари Харесай

Възможна ли е левитация на човек с помощта на най-мощния в света акустичен лъч?

Акустичните енергийни лъчи употребяват тон или по-конкретно звукови талази, с цел да задържат частици във въздуха. Съществува също и магнитна левитация, само че акустичната левитация  е по-добра в задържането на течности и твърди обекти.

Досега се смяташе, че акустичните енергийни лъчи са лимитирани до левитирането на относително дребни обекти, единствено на такива, които са почти същия размер като дължината на звуковата вълна. Дори се смяташе, че е фундаментално е невероятно да се левитират по-големи обекти без да изгубят непоклатимост (т.е. без да се завъртят безотговорно в пространството).

Концепцията за акустичен лъч, левитиращ кълбовиден обект. Снимка: University of Bristol

Изследването, което следва да бъде оповестено тази седмица във Physical Review Letters, разказва нова техника, която основава сходна на торнадо конструкция, която е рисково шумна, само че с безшумно ядро.

Учените разкрили, че когато трансформират посоката на акустичните вихри, които съставляват тази конструкция, могат да управляват скоростта на въртене и да стабилизират лъча. Щом лъчът се стабилизира, екипът може да усили размера на тихото ядро в центъра на това „ акустично торнадо “, което пък разрешава да се задържат по-големи предмети.

Д-р Ейшър Марзо, водещ създател в проучването споделя, че „ учените в региона на акустиката от години са обезверени, поради размера, тъй че е доста удовлетворяващо откриването на метод за превъзмогване на това ограничаване. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР