Акушерки на Леа Фенер има авторитетна награда в Берлин (но

...
Акушерки на Леа Фенер има авторитетна награда в Берлин (но
Коментари Харесай

Акушерки - напук на системата

" Акушерки " на Леа Фенер има авторитетна премия в Берлин (но за жал се размина с номинации за " Сезар " ) и е едно от най-ценните, вълнуващи и задълбочени заглавия в HBO Max. И не е единствено женски филм, макар режисьорката и тематиката. 

Внимание, спойлери!

София (Хадижа Куяте), Луиз (Елоиз Жаншо) и Валантен (Кентен Вернед) постъпват като акушерки в огромна болница. Поемат ги екзотичната и самоуверена Бенедикт (Мирием Ахедиу) и чаровна Мерелин (Марин Гесбер), които ги направляват доброжелателно и умело, само че въртележката бързо ги завърта: " в Англия има една акушерка на една родилка, тука сме една на шест! ". Ежедневието е с напрежение, промените са жив призрачен сън и битка с дебнещия на всяка крачка неуспех, а той значи изгубен човешки живот.

София е доста по-добре готова от другите, само че се срутва след първия проблем. В същото време плахата и неуверена Луиз се учи бързо и се усъвършенства, докато Валантен е толкоз добър и радушен, че кани бездомна жена да се реалокира в апартамент, който тримата споделят.  Бенедикт изяснява, че не можеш да окажеш помощ на целия свят, само че пък съгласно София би трябвало да опиташ, щом си избрал тази специалност. След една година тримата на собствен ред посрещат и новите попълнения в екипа.  

Нещата в клиниката като че ли се държат на магия, само че в действителност повода са отдадените, безкористни и безпределно способени акушерки и лекари, чието дежурство е заплатено със... 6 евро. Най-накрая има и митинг, само че това не е най-важното: някои не устоят след десетилетия жертви, от които фамилията и децата им страдат, само че някак постоянно се появяват мечтатели и идеалисти, които да поемат щафетата. И разбираме кристално ясно, че на тях, а не на положителната организация, се крепи цялата здравна помощ.

Автор: Бистра Андреева 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР