Актьори от четирите общински театъра в София изпратиха отворено писмо

...
Актьори от четирите общински театъра в София изпратиха отворено писмо
Коментари Харесай

Актьори с призив до СОС: Заплатите ни са мизерни, вдигнете ги!

Актьори от четирите общински театъра в София изпратиха отворено писмо до Столичния общински съвет и до кмета Йорданка Фандъкова с искане да им бъдат увеличени заплатите, които са мизерно ниски, научи Lupa.bg. Писмото е подписано от представители на Театър " София ", Малък градски спектакъл " Зад канала ", Театър " Възраждане " и Столичния куклен спектакъл. Петицията е подкрепена и от шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Средната брутна месечна заплата в столичните общински театри е към 1100 лв., декларира артистът от Театър " София " Росен Белов, който членува в НСФ „ Култура “ към КНСБ.

Актьорите декларират, че настояванията им не са политически, а обществени. Според тях в бюджета на Столична община за 2023 година са обезпечени и заложени средства за увеличение на трудовите хонорари за работещите във всички културни институции. Предвидените средства за нарастване не ощетяват други пера от бюджета.

" В момента междинната брутна заплата в бранш просвета е под междинната брутна за страната и на половина от тази за София, а това е на ръба на оцеляването ", споделят в писмото си артистите от общинските театри в столицата. " Евентуалното НЕприемане на по този начин оферти бюджет, би ни довело до рухване оттатък този борд. Силно имаме вяра, че няма да превърнете културата на София в пленник на политически ползи, тъй като не бихме желали да предприемем дейности, които няма да ви харесат. Вие сте в предизборна акция, а не ние ", декларират артистите в писмото до СОС и кмета Фандъкова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР