Актьорът Иван Бърнев спечели първата си фестивална награда за ролята

...
Актьорът Иван Бърнев спечели първата си фестивална награда за ролята
Коментари Харесай

Иван Бърнев спечели испанска награда за филма Васил

Актьорът Иван Бърнев завоюва първата си фестивална премия за ролята в испанско-българската копродукция " Васил ". Той бе почетен с наградата за основна мъжка роля - дружно с сътрудника си във кино лентата, Карра Елехалде - на фестивала SEMINCI във Валядолид. 

Филмът на режисьорката Авелина Прат, продуциран от българското дуо Мина Милева и Весела Казакова, имаше международна премиера на фестивала във Варшава на 16 октомври. 

Дни по-късно бе испанската премиера на кино лентата във Валядолид. Във " Васил " Бърнев си партнира със звездата на испанското кино и телевизия Карра Елехалде ( " Испанска спекулация " ), неведнъж номиниран за най-високото национално кино отличие " Гоя ", както и с актрисата от няколко кино лентата на Алмодовар ( " Кожата, в която пребивавам ", " Хулиета ", " Болка и великолепие " ) Сузи Санчес.

Иван Бърнев още на кастинга се явява с брилянтно теоретичен текст на испански и смайва режисьорката с подготовката си. Чуждият език по никакъв метод не пречи на гъвкавостта му в актьорските задания. Избран измежду голям брой, явили се на кастинга, той поема отговорно задачата да приготви ролята на испански благодарение на Павлина Иванова.



Историята във " Васил " е въодушевена от действителни житейски събития: един ден режисьорката научава, че ексцентричният й татко е приютил български бежанец без документи в дома си. Това внася ужас в фамилията.

Прат не желае да показа българите като крадци, наркомани и престъпни и се стреми филмът й да излезе от клишето за имигрантска история. А Васил смайва както самотния Алфредо, по този начин и членовете на локалния шах клуб с гения си да играе бридж и шах, предизвиквайки смяна в живота и полезностите им. Бърнев и Елехалде вършат извънреден комедиен тандем. 

След 67-то издание на фестивала SEMINCI и заслужената премия следват прожекции в Мадрид, Валенсия (фестивалът Мостра де сине), Барселона и от 4-ти ноември филмът започва по кината в цяла Испания. В България можем да го чакаме през 2023 година

 

 

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР