Актуални ли са още картите за ваксина срещу Covid-19? Ето какво казват експертите

...
Кога за последен път трябваше да използвате картата си за
Коментари Харесай

Кога за последен път трябваше да използвате картата си за ваксина срещу Covid-19?

Вероятно не можете да си спомните.

По време на разгара на пандемията това беше ключът за влизане в някои концертни зали, пътуване до определени държави и други. Сега, някога критичният документ е почти забравен.

Тъй като хората са се приспособили към живота след пандемия, тези малки бели карти все още ли са актуални? Експертите споделят кога имате – и не – имате нужда от вашата карта, както и как да я замените, в случай че изчезне.

Отнасяйте се към вашата карта за ваксина като към медицинско досие

Вашата карта за ваксина срещу Covid-19 трябва да бъде включена като част от вашето медицинско досие, подобно на вашето лично досие за ваксинация, каза Катлийн Конли, говорител на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. По този начин картата може да се използва като доказателство за ваксинация, когато вие и вашият доставчик на здравни услуги вземате бъдещи медицински решения, каза тя.

В допълнение към предоставянето на копие на вашия доставчик на първична медицинска помощ, препоръчително е да поддържате и лични записи за него.

„Вашият доставчик може да пази тези записи за определен период от време, но е добра практика да пазите копия от вашите записи, само в случай че ви потрябват по-късно“, каза Конли по имейл.

Вероятно нямате нужда от вашата карта, за да пътувате

Федералното правителство вече не изисква хората да показват картата си за ваксина, когато пътуват до Съединените щати извън страната, каза Тори Емерсън Барнс, изпълнителен вицепрезидент, обществени въпроси и политика, в < /strong>САЩ Туристическа асоциация.

Тя добави, че асоциацията не е запозната с никакви изисквания за ваксинация за пътуване в САЩ.

Повечето страни също спряха да изискват доказателство за ваксинация за влизане, но все пак трябва да се консултирате с конкретната дестинация, преди да напуснете САЩ, каза Конли.

Как да замените вашата карта за ваксина Covid-19

Не се притеснявайте, ако сте загубили своя документ в джобен формат. Има няколко начина да го замените.

Първо се свържете с вашия доставчик на ваксинации, за да поискате копие от вашето досие за ваксина, каза Конли.

Ако това не е възможно, свържете се с имунизационната програма на вашия държавен здравен отдел, каза тя. „Доставчиците на ваксинации трябва да докладват ваксинации срещу COVID-19 на тяхната държавна информационна система за имунизация (IIS) и свързаните с тях системи“, каза Конли в имейл.

Въпреки че IIS няма да може да ви предостави нова карта, групата може да ви даде копие от вашето досие за ваксинация, каза тя.

Ако донесете ваксинационния си картон в кабинета на Вашия лекар, служителите там може да са в състояние да Ви осигурят нова карта.

Не се свързвайте с CDC

Може да звучи логично да се обадите на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, за да ви сменят картата. Все пак логото му е на картата.

От агенцията обаче не са ти дали картата. Организацията предоставя картите на доставчиците на ваксини, които след това ви ги предоставят. Това също означава, че CDC не следи записите за ваксини, така че най-добрият ви залог е да се свържете с IIS на вашата държава.

Вдъхновете се от седмичен обзор за това да живеете добре, лесно. Регистрирайте се за бюлетина Life, But Better на CNN за информация и инструменти, предназначени да подобрят вашето благосъстояние.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР