- Актуализацията на бюджета тръгна с пенсии и майчинство. Това

...
- Актуализацията на бюджета тръгна с пенсии и майчинство. Това
Коментари Харесай

Красен Станчев: Чрез пенсиите правят опит за купуване на гла...

- Актуализацията на бюджета потегли с пенсии и майчинство. Това ли са най-важните сфери за актуализация?

- Такъв е редът по закон - първо би трябвало да се актуализират бюджетите на Национален осигурителен институт и Здравната каса. За мен е доста преференциално нарастването със 120 лв. за три месеца - не съм пенсионер още, само че съм покрай пенсия. И когато има такова нарастване, то по някакъв метод ще бъде непокътнато. Но това, в което съм безусловно уверен - няма никакви стопански аргументи да се актуализират пенсиите тъкмо в този момент!

„ Данъчната почивка ще докара до увеличение на приходите и повдигане на Брутният вътрешен продукт с към 1%”

„ Това, което дава обещание Европейски Съюз, е невиждано - все едно хвърля пари от хеликоптер или те порастват по дърветата”

„ Всички хора работят доста, само че това постоянно не се отразява заради чисто регулаторни аргументи и това се отразява на стажа”

- Г-н Станчев, още преди година предупредихте, че нарастването на пенсиите е огромно и неприемливо.

- В общи линии нарастването им е към 77% в последните години. От 2015-2016 година покупателната мощ на пенсиите се изравнява с покупателната мощ на 1985-1986 година, когато е най-големият растеж на приходите преди 1989 година. Другото значимо нещо е, че в случай че се види бюджетът за тази година, най-големият бенефициента на директни бюджетни прехвърляния е обществената сфера - към 5,5-6 милиарда. Следващи с малко по-малко са държавните чиновници. На годишна основа - от предходната година до момента, пенсиите са се нараснали с 12%, до момента в който заплатите с 6-7%. Това е заради предизборна обстановка - посредством пенсиите имаме опит за пазаруване на гласове за изборите.

- Ковид стана непрекъсната икономическа действителност. Трябва ли да създаваме към този момент „ ковидни бюджети”, които да плануват различен тип финансови буфери?

- В парламент, в който всички са съпротива на всички и надлежно никой не носи отговорност, имаме държавно управление на лимитираната отговорност. И в действителност няма избавител на разсъдъка в обществените финанси. Очевидно е, че за лечебните заведения ще трябват по-големи бюджети и това е най-наложителната актуализация. Следващото целесъобразно нещо е, когато получавате някакви обезщетения 60/40, 89/20 или 75/0, в последна сметка се получава една причина и един резултат. Причината е, че хората стопират да работят не просто тъй като не работят, а тъй като има заповед. Има такава команда, по този начин се е работило, откогато свят светува. Ако отворите Библията в книга Левит 13, ще видите по какъв метод се е работило, когато има епидемии. Силовото затваряне е съображение за обезщетения. Когато се повтаря доста дълго време, в последна сметка обезщетенията се получават за това да не работиш. И се основават доста неверни настройки в стопанската система.

Следващото значимо нещо е, че съгласно член 19 от Закона за обществените финанси от Устройство на Закона за бюджета, всички промени в приходите и разноските би трябвало да се вършат със съответните промени в тригодишната бюджетна рамка. Тъй като това не е направено, сега има огромна независимост в определянето на това какво и по какъв начин би трябвало да се направи. Дори със обстановката „ всички против всички” бяха гласувани две разнообразни суми на актуализация по отношение на препоръчаното от служебното държавно управление.

Това не е най-лошото - в историята има доста други неприятни обстановки. Едната от тях е нарастването на минималните осигурителни прагове от 1 януари 2009 година - напълно предизборно. За 2009 година загубата на стопанската система от това е към 600 милиона, а за 10 години 6 милиарда е загубата единствено на частния бранш. Само заради това нарастване! Тази година имаше по-лоши оферти. Едното беше за нарастване на разхода за пенсии с към 2,5 милиарда - в този момент е малко под 2 милиарда. Сега, доколкото мога да се сетя, е сред 1,3-1,5% от Брутният вътрешен продукт.

- Работят ли сегашните стратегии за подпомагането на бизнеса?

- Като забележим по какъв начин се движат приходите в бюджета - има нарастване. Поради нарастване на потреблението и отчасти заради увеличение на вноса от трети страни, ми се коства, че може да се създадат две неща. Първото е по линия на корпоративното облагане и налог дивиденти. Те могат да бъдат замразени за период от една година. Така на тези, които работят, им се дава ресурсът, който те биха плащали на месец в бюджета по линия на корпоративното подоходно облагане. Това са към 2 милиарда - даже повече. Смятам, че приходът тази година ще е към 3 милиарда. Така компаниите ще употребяват тези средства за вложения и за нарастване на прихода на работещите в тях. Това е данъчна почивка, която води до увеличение на приходите и увеличение на Брутният вътрешен продукт, евентуално с към 1%, за идната година.

По значимото нещо е да се направи фискална децентрализация - част от подоходните налози да отидат там, където са създадени и където са регистрирани компаниите. Това ще даде известна пъргавина на общините.

- Бюджетът няма ли да се лиши от средствата, които му трябват за другите действия?

- Той по този начин и по този начин, като гласоподават 2 милиарда и всевъзможни други актуализации, е същото. Всичко е въпрос на техника. Такова нещо не може да бъде направено в този парламент, тъй като в последна сметка всички не желаят да се държат неприятно в очите на гласоподавателите. Инфлацията, както върви, се отразява върху доходи и всичко останало. Тя се дължи и на приходите на непроизводителни класи през последната година - държавни чиновници и пенсионери. Интересно е, че подобен проблем поражда и през 1975 година. Вчера „ Икономически живот” разгласява извадки оттогава - имало е таван на пенсиите, който е бил 100 лв., а хората, които могат да работят в селското стопанство и индустрията в пенсионна възраст, им се е давала опция да работят и да не заплащат налози. При нас това не съществува като проблем, тъй като, в случай че не са на държавна работа, хората могат да работят. Тогава, през 1975 година, поражда рецесия заради проблеми с външния дълг към Съветския съюз. Не значи, че и в този момент не може да възникне рецесия.

- Малката стъпка в разликата сред минималната и ниската пенсия по стаж не работи ли обезверяващо за хората да натрупат стаж?

- До огромна степен дребното години работа се дължи на контролиране на договорите и в действителност на проблеми с регламентацията им. Има единствено един къс интервал - от 2004 до 2015, когато бе допустимо да отчетете втори трудов контракт като работа. А хората постоянно работят на повече места от едно или две. Всички хора работят доста, само че това постоянно не се отразява заради чисто регулаторни аргументи и това се отразява на стажа.

- Второто тримесечие на годината отчитаме 9% растеж, а третото 10% на годишна база. Достатъчно ли е скоростта на възобновяване?

- Така са всички индикатори - Америка имаше най-големия спад предходната година и е с най-големия скок тази. Затварянето на стопанската система е все едно да спрете със разпален мотор и с задоволително бензин на светофар. В момента, в който пуснат светофара, колата излетява. Тази и идната година ще имаме доста мъчно предвидими процеси, свързани с инфлацията - има растеж на транспортни разноски, растеж на горива. Има и растеж на заплати заради това, че Европейският съюз дава обещание едни огромни неща по Плана за възобновяване и развиване. Това, което дава обещание Европейски Съюз, е невиждано - това са в действителност пари, хвърлени от хеликоптер или все едно порастват по дърветата! Имате огромен сегмент дарения, имате доста огромен сегмент на практика безлихвени заеми, които ще бъдат изискуеми след 50 години. След 50 години я камилата, я нейният водач! Очаквайки тези пари, хората стартират да харчат, подвигат заплати и надлежно стартират да порастват цените. Основата обаче е политиката на субсидиране на Европейски Съюз, Зелената договорка, която подвига цените на суровините, които, по този начин или другояче, са с наклонност нагоре - и политиката на Европейската централна банка.

- Още не сме изготвили плановете си за Плана за възобновяване. Може ли да се изчака още няколко месеца?

- Аз не считам, че Планът за възобновяване е постоянно нещо хубаво. Както се вижда от досегашните редакции, прави се това, което е най-подготвено - т.е. няма огромен разход. А дали това е най-разумно или не - не е ясно. Хората бързат. Дори да има забавяне, това няма изключително значение. Дори да дойдат тези 13% предплатени заплащания, те ще дойдат, откакто стопанската система към този момент се е възстановила. Самият проект изисква неща, така наречен промени, които не са доста далновидни. Имате антивъглеродна политика, други политики, които се намесват, имате нови налози от идната година, с цел да може Европейската комисия да бъде заемодател от последна инстанция - да заема заеми. Това понижава вноските на страните членки и страните са доста удовлетворени. За да се случи това, Европейска комисия би трябвало да получи преотстъпени права за събиране на налози в доста по-голям % от преди. Те до момента събираха 1,2% налог от Брутният вътрешен продукт на съюза. Сега, намалявайки % вноски, разполагаемият запас на комисията се усилва още 8 пъти - до 8% от Брутният вътрешен продукт. Получава се по този начин - всички се подреждат на опашка пред Европейска комисия за евтини пари и всички се подреждат пред страните членки за евтини пари. Както у нас има политическа игра за пазаруване на избори посредством актуализация на пенсиите и други начинания, по този начин и в Европейски Съюз има нещо такова.

Визитка:

Красен Станчев е създател на Института за пазарна стопанска система. Народен представител във Великото национално заседание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Управител на КС2 ЕООД.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР