Актуализацията на бюджета е наложителна и е отговорност на депутатите

...
Актуализацията на бюджета е наложителна и е отговорност на депутатите
Коментари Харесай

Премиерът: Актуализацията на бюджета е наложителна

Актуализацията на бюджета е наложителна и е отговорност на депутатите в Народното събрание да преценяват дали и по какъв начин да я одобряват. Това сподели служебният министър-председател Стефан Янев при визитата си в Плиска, заяви Агенция „ Фокус “.

„ Проектът за актуализация на бюджета към този момент е импортиран в Народното събрание от служебното държавно управление, по отношение на няколкото рецесии, които се развиват пред очите ни - и във връзка с здравната рецесия, и във връзка с обособени браншове в стопанската система. Вече стана въпрос и в дебатите в Народното събрание за рецесията във връзка с енергийната система на страната, обстановката с пожарите, поради които, въпреки и все още овладени, не можем на следващия ден да преценим накъде ще духне вятърът и коя друга част на България ще пламне, тъй че още един път приканвам всички български жители за зоркост. Всички тези фактори значат, че актуализацията на бюджета е наложителна. Такъв апел отправихме и през вчерашния ден след едно работно заседание при президента във връзка с упованията за утежняване на здравната конюнктура в страната “, уточни Янев.

„ Предложеният бюджет като актуализация планува пари в доста браншове, които действително ги има. Събираемостта е добра, само че по закон служебното държавно управление не може да харчи тези пари, които се събират. С актуализацията на държавния бюджет, на НЗОК и на Национален осигурителен институт ще бъдат обезпечени тези спомагателни средства, които са нужни както за действието на здравната система при положение на задълбочаване на рецесията, която безусловно чука на вратата, по този начин и във връзка с нужната спомагателна помощ към бизнеса и пенсионерите, също вследствие на рецесията. Всички тези неща са задоволително добре написани и е отговорност на депутатите в Народното събрание да преценяват дали и по какъв начин да одобряват тази актуализация “, добави той.

„ Без актуализация страната ще продължи да действа, само че без тези спомагателни средства, за които хората сякаш бяха привикнали, че са даденост. Не мога да преценява каква ще бъде настройката на депутатите. Те имат право да бъдат сериозни към обособени редове от това, което се предлага, само че това е тяхната отговорност – с спор сред тях да преценяват кое е най-хубавото за страната и кое е належащо да се направи “, посочи министър председателят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР