Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена, съобщи министърът

...
Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена, съобщи министърът
Коментари Харесай

Финансовият министър: Няма да има актуализация на бюджета -

Актуализация на бюджета е невероятно да бъде създадена, заяви министърът на финансите Росица Велкова-Желева на брифинг през днешния ден.

По думите ѝ приходите са " извънредно напрегнати " и не се чака преизпълнението им, а за да има актуализация, би трябвало да има преизпълнение на приходите, уточни Велкова. 

В бюджета няма свободни средства за непредвидени разноски, нито има сериозен запас в заложените финансови разноски, разгласи още служебният министър на финансите в отговор на стартирани, по думите ѝ, тези.

Ще има спестовност към финансовите разноски, само че те няма да са в огромен размер. Служебното държавно управление ще преразпределя средства от бюджета, с цел да се финансират други непредвидени разноски. Такива да вземем за пример са били нужни за организацията на предварителните избори, сподели още Велкова.

Няма да се теглят задължения, с цел да се финансират нови разноски, добави министърът.

Велкова разяснява и инфлацията. Според нея тя се дължи на цените на енергоносителите и храната и се чака да падне през 2023 година поради стесняване на потреблението.

Велкова разяснява, че се спекулира с тематиката за остатъци в финансовите разноски. “Тезата се развива, защото в бюджета са гласувани средства за финансовите разноски от над 8 милиарда лева, само че 4 милиарда лева от тях са европейски средства, които няма по какъв начин да бъдат преструктурирани даже и да има спестовност. 1,1 милиарда лева са общинските разноски, които също няма по какъв начин да бъдат преструктурирани, а 1,2 милиарда са разноските за районното министерство. 1,1 милиарда лева са също финансовите разноски в бранша " Отбрана и сигурност ". Тоест няма по какъв начин да се прави спестовност там ", сподели тя. И добави, че има и доста непредвидени разноски, които служебният кабинет би трябвало да предприеме. Такива са и разноските за предварителните парламентарни избори. Тепърва ще се търсят и разноски за консолидираното на украинските бежанци.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР