Акцията в пловдивския клуб не е съгласувана с мен, научих

...
Акцията в пловдивския клуб не е съгласувана с мен, научих
Коментари Харесай

Кой е начело на МВР, след като министърът не знае какво се случва в родния му град?

Акцията в пловдивския клуб не е съгласувана с мен, научих за нея в следствие, а детайлите разбрах от медиите. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев във връзка скандалната акция в пловдивската дискотека " Bushido " на Гергьовдевден, когато 400 посетители на клуба бяха разсъблечени, обискирани и унижавани от чиновници на пловдивската полиция. „ Ще има инспекции и те ще стават от ден на ден, само че сходно масирано влизане в заведение би трябвало да се прави единствено, в случай че не се основават спънки за инспекцията. Аз доста ясно съм дал заповед по какъв начин да протичат инспекциите, имахме преди време сходен случай в София и съм разяснил в детайли. Акция от подобен мащаб би трябвало да се съгласува с мен ”, сподели още Демерджиев. На въпрос дали ще бъде поискана оставката на шефа на пловдивската полиция Васил Костадинов, той съобщи: „ Всичко е допустимо, в случай че се стигне до там, че той е нарушил тежко закона това е естествена последица. Но аз не настоявам сега че има такова нарушаване, преди да са излезли резултатите от инспекциите ”, разяснява министърът.
Прочетете още
На процедура това самопризнание на министър Демерджиев демонстрира две неща. Първо, че той не знае какво се случва в личното му министерство и всеки под него може да си разпорежда каквото си реши, без да се преценява нито с йерархията в министреството, нито със закона. Вторият извод, който може да създадем, е че на министърът му липсва кураж да накаже  тези, които са нарушили неговите лични заповеди. 

Той към този момент няколко пъти съобщи, че ще изчака резултатите от инспекцията, защото " че информацията за тествани 400 души в заведението опонира на докладната от МВР-Пловдив, където е записано, че осъществените обиски са частни случаи . "

До този миг обаче клиентите, интервюирани при десетките репортажи в разнообразни медии, са безапелационни, че всеки от тях е бил събличан и обискиран. Колкото до " докладната " на МВР- Пловдив, единствено ще напомним, че пет дни след инспекцията чиновници на 6-то районно обикаляха родители на малолетни да ги питат дали те са подписали декларациите им, а редом с това техни сътрудници пишеха докладни със задна дата, че имали " сигнали ", че в клуба се популяризират опиати. А през вчерашния ден основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, който назначи втори зам. шеф на полицията в Пловдив, отхвърли да отговори на въпроса дали е бил известен за акцията. Според информация на TrafficNews , той самият е взел участие в инструктажа на чиновници, които са били в дискотеката. 

Само поради обстоятелството, че негова експлицитна заповед е нарушена, министърът на вътрешните работи трябваше да реагира безкомпромисно и неотложно. А към този момент две седмици след акцията, към момента няма публична информация кой е разпоредил интервенцията и кой е подписал проекта за провеждането й. Т.е в случай че министърът в действителност не е знаел за въпросната акция, очевидно някой цели посредством нея той да бъде компрометиран и вероятно отхвърлен. А този някой е прекомерно авторитетен, с цел да не може Демерджиев да тропне по масата и да вземе съответно решение. И в този случай ще зададем въпроса:  Кой е отпред на Министерство на вътрешните работи, откакто министърът не знае какво се случва в родния му град?

Преди да стане министър и вицепремиер в служебния кабинет, министър Демерджиев бе почитан пловдивски юрист, част от движенето за смяна в страната и правосъдна промяна. Тогава бе много по-категоричен и праволинеен. 

На процедура несъгласия сред репортажите в медиите и изказванията на шефа на пловдивската полиция няма , тъй като Костадинов публично удостовери на брифинг, че акция е имало, а обиските са осъществени по този метод, заради сигнали за разпространяване на опиати в заведението. Такива обаче не са открити, като се изключи една цигара марихуана и пакетче с 0,5 гр. вещество, което реагира на опиат.  

Това демонстрира, че реакцията по даден проблем не се дефинира от естеството на случая, а от позицията, която заема виновното лице. В случая като юрист, Иван Демерджиев  е бърз и безапелационен, само че като министър е много по - неуверен и нерешителен.

Неговите сътрудници, адвокати, които през последните дни разясниха тематиката, са надалеч по-прями и изрично декларират, че дейностите на полицията освен са противозаконни, само че и нарушават Европейската спогодба за отбрана правата на индивида.

Ето някои от тях:

Михаил Екимджиев, юрист, ръководител на „ Асоциация за европейска интеграция и права на индивида ”

Всичко е противоправно. Аз бях шокиран от тезата на някакъв полицейски шеф, че служителите на реда на място преценявали какво да вършат и тяхната субективна преценка на обстановката била решаваща

Първото материално право, което е нарушено е точно тази  универсална и безспорна възбрана за нечовешко и унизително отнасяне. Тя се допълва  от това, че излязоха данни, че обиските са осъществявани в студени и тесни пространства, т. е това в допълнение усилва възприятието за оскърбление, за неуважение на персонално достолепие и воля. Да не приказваме, че е безусловно безпредметно и излишно, очевидно от резултатите. Фактът, че целият този екшън е траял 4 часа, в които лицата не са могли да напущат заведението, не са били пускани да вървят до тоалетна, това е противоправно отнемане от независимост. Т. е първо имаме насила, а по-късно и противоправно отнемане от независимост.

Александър Кашъмов, юрист, Директор на стратегия „ Достъп до информация ”

Масирани акции от този темперамент са извънредно съмнителни, тъй като постоянно условията по закона за Министерство на вътрешните работи да има персонален обиск, инспекция на персонални движимости и инспекция на пространства, би трябвало да има някаква връзка сред тях. Т.е. би трябвало да има съответна връзка сред индивида, който е обект на обиск или на инспекция или надлежно помещението и нарушаването. В случая приказваме даже да е на разположение условието да има данни за тежко закононарушение, което се санкционира с повече от 5 години отнемане от независимост.

Всички тези условия вършат извънредно подозрително случилото се в дискотеката в Пловдив. Говорим за съществени права на индивида. Съдът в Страсбург е приел, че общи случаи на обиски, прекъсвания, претърсвания просто за задачите по този начин на примерно обезпечаване на място покрай митинги и така нататък не са съвместими с европейската спогодба за правата на индивида “, добави специалистът.

Людмил Рангелов, юрист в Софийска адвокатска гилдия, дълготраен  следовател

Недопустимо е 400 индивида да бъдат тествани по този метод. Нарушена е конвенцията за човешките права, Полицията е надвишила своите пълномощия в тази ситуация с пловдивската дискотека, когато е предиздвикала да се съблекат близо 400-те гости на заведението, с цел да бъдат обискирани. Този 5-часов престой без съществени учредения е неприемлив, да не приказваме, че в този случай са нарушени разпореждания от Европейската спогодба по правата и свободите.Явор Нотев, юрист по престъпни каузи и някогашен народен представител

Става дума в действителност за едно посягане. Когато има сигнал, че се чака разобличаване и попречване на едно тежко закононарушение този прийом е позволен. Законът се е погрижил да минимизира съответните вреди като е сложил официални условия за метода на осъществяване на този обиск. Количеството открити наркотици обаче не може да оправдае такива действия на полицията.  Трябва да бъде проверено спазени ли са ред правила, с цел да се доближи до истината за законосъобразност на действията на полицията.

Стефан Левашки, някогашен ръководител на Пловдивската адвокатска гилдия

 Полицейската акция в клуб Бушидо е на ръба на закона, тя е напълно по решение на управлението на Министерство на вътрешните работи, няма глоба нито от прокуратурата, нито от съда. Така че е протекла по реда на Закона за Министерство на вътрешните работи, макар че имат пълномощия по този закон да правят избрани дейности, то те са при условия на неотложност и необходимост и в случай, че има данни за осъществяване на закононарушение, няма по какъв начин да ги приложат по едно и също време върху 400 почтени гости на заведението, унизявайки достойнството и достолепието им. Интересно е по какъв начин и за какво е впрегнат този голям полицейски запас и кое е наложило потреблението му и кой е разпоредил това, както и кой с изключение на данъкоплатците ще заплащат за ексклузивен нощен труд на служителите на реда. В последна сметка резултатът от акцията е съвсем нулев и някой би трябвало да понесе отговорност за това, както и за насилственото задържане и безчинство над жителите. Няма по какъв начин управлението на Министерство на вътрешните работи да не е било осведомено, а и най-вероятно да е дало картбланш за акцията, тъй като 50 служители на реда от разнообразни звена и районни ръководства да бъдат обезпечени, проведени, инструктирани и обезпечени с транспортни и помощни средства, протоколи и други сходни не е задача по силите на полицейски шеф от приблизително равнище.

Тодор Тодоров, престъпен психолог

Тъжно е тъй като резултатите от събличането и държането на 400 индивида са меко казано...плачевни.

Това значи, че или " оперативната " информация е калпава, или че просто няма такава. Ако няма такава...кому е нужно това извращение, което се е случило?

Някакси ми мирише на долнопробност и обслужване на нездравословен интерес...

Тъжен е и опита да се " скриеш " зад тила на хората участвали на терен, че надали не...те по този начин са решили...В Министерство на вътрешните работи не стават по този начин нещата. Ако стават по този начин...означава, че има тотална липса на административен и/или управнически потенциал.

Ситуацията ни връща три години обратно, когато доста български адвокати, измежду които и сегашния министър, стачкуваха против деянията на принуждение по време на митингите пред Министерски съвет, а тогавашния министър на вътрешните работи Христо Терзийски твърдеше, че принуждение не е имало. Година по-късно фрагментите от видеокамерите демонстрираха какво тъкмо се е случило.

Записите от охранителните камери в дискотеката към този момент са разполагаем на прокуратурата и да се надяваме, че няма да е нужна цяла година, отговорните да бъдат уволнени и осъдени. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР