Акциите на руския алуминиев гигант Русал“ се сринаха на борсите

...
Акциите на руския алуминиев гигант Русал“ се сринаха на борсите
Коментари Харесай

Срив в акциите на Русал“ след US санкциите

Акциите на съветския алуминиев колос „ Русал “ се сринаха на тържищата през вчерашния ден, откакто Съединени американски щати постановиха наказания на компанията, която може да се изправи пред риск от банкрут поради неспособност да заплати част от дълга си, съобщи организация Франс прес.

При затварянето на фондовата борса в Хонконг - един от пазарите, където се търгуват акциите на „ Русал “, цената им падна с 50%.

Сривът изтрива над 3,5 милиарда от пазарната капитализация на компанията, ръководена от милиардера Олег Дерипаска и осигуряваща към 7% от международното произвеждане на алуминий.

На борсата в Москва акциите в средата на комерсиалния ден паднаха с над 23%.

Компанията стана обект на оповестени в петък наказания от президента Доналд Тръмп, ориентирани против олигарси, близки до сътрудника му Владимир Путин. Те последваха взаимно преследване на 60 дипломати и затваряне на консулства поради случая „ Скрипал “.

Вашингтон упрекна Дерипаска, че работи за съветското държавно управление, а измежду глобените се оказа и шефът на „ Газпром “ Алексей Милер.

Кремъл остро разкритикува през днешния ден новите US наказания. „ Това е извънредно възмутителна обстановка от позиция на законността, от позиция на подигравката с всички правила и с всичко “, сподели представителят Дмитрий Песков. Той уточни, че е належащо време за разбор, с цел да се схванат размерите на действителните вреди и да се изработят стъпки за оптималното допустимо тяхно минимизиране.

Премиерът Дмитрий Медведев съобщи, че държавното управление търси разновидности по какъв начин да поддържа фирмите и секторите, попаднали под новите наказания.

„ Русал “ излезе с изказване, в което споделя, че глобите “могат да доведат до механически банкрут по отношение на избрани кредитни отговорности на групата “.

Новите наказания удариха показателите на съветски фондови тържища, като потънаха с към 10%.

В същото време цената на алуминия на Лондонската борса за метали нарастна с съвсем 4% - най-големият скок от три години.

Администрацията на Тръмп наложи наказания на 7 олигарси, 12 компании, които управляват, 17 висши съветски представители и държавната компания за експорт на оръжия „ Рособоронекспорт “.
Вашингтон изясни, че ограниченията се постановат по закон, признат да накаже Русия за намесата ѝ в изборите в Съединени американски щати през 2016 година, както и за намесата ѝ в споровете в Сирия и Украйна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР