Акциите на банките по света се сринаха в първия ден

...
Акциите на банките по света се сринаха в първия ден
Коментари Харесай

Има ли риск за банките след срива на SVB

Акциите на банките по света се сринаха в първия ден от седмицата, макар уверенията на американския президент, че финансовата система на Съединените щати е в сигурност.
 
Това става, откакто американските управляващи трябваше да се намесят, с цел да защитят потребителските депозити поради срутва на Силикон вали банк - SVB. Джо Байдън даде обещание да направи всичко належащо, с цел да се отбрани банковата система, оповестява Нова телевизия.

Инвеститорите обаче се притесняват, че други кредитори могат да бъдат наранени от последствията и това провокира внезапен спад на цените на акциите в международен мащаб.
 
По-рано в понеделник цените на акциите на испанската Santander и немската Commerzbank се намалиха с повече от 10%.
Редица по-малки американски банки претърпяха още по-големи загуби от европейските, макар уверенията към клиентите, че имат задоволително ликвидност, с цел да се предпазят от шокове.

Предстои ново повдигане на лихвите от ЕЦБ

Германският финансов министър увери, че няма мотив за терзания. " Виждаме, че американското държавно управление и финансовите институции действаха уверено. Ние имаме свои органи в Европа, в Германия, да вземем за пример, лични органи за финансов контрол, които непрекъснато наблюдават обстановката. Тези институции не оставят подозрение във връзка с стабилността. Вярвам в немската стопанска система ", сподели Кристиан Линднер.
 istock istock
" Единственият метод да спрете суматохата, когато тя стартира, е държавното управление да каже, „ тук сме и няма да задаваме доста въпроси, в случай че въобще има такива. Ще осигурим ликвидност на банковата система и финансовите пазари “. Те го направиха, само че все пак виждаме, че пазарите към момента се вълнуват. Изчисленията, които разнообразни пазарни участници вършат в разнообразни сегменти на финансовите пазари, наподобяват много комплицирани и е мъчно да се планува по какъв начин тъкмо ще се развият събитията ", разяснява Суале Омарова, учител в Университета Корнъл и финансов анализатор.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР