Акциите на Алибаба се сринаха днес след публикация във в

...
Акциите на Алибаба се сринаха днес след публикация във в
Коментари Харесай

Служители на Алибаба са извикани на разпит след огромна кражба на данни в Китай

Акциите на " Алибаба " се сринаха през днешния ден след обява във в " Уолстрийт джърнъл ", съгласно която ръководители на китайския интернет колос са били извикани на разпит по отношение на голямо приключване на данни, заяви Франс прес.

Интернет хакер твърдеше през юни, че е откраднал персонална информация на към един милиард китайски жители, най-много техните полицейски досиета.

Агенция Франс Прес съумя да удостовери отчасти достоверността на тази информация, само че не и размера на кражбата. Ако бъде доказана, тя ще съставлява едно от най-значителните приключвания на персонални данни в историята.

Експерти по киберсигурност споделят, по всяка възможност от полицията в Шанхай е събирала данни на сървъри на " Алибаба " - търговски онлайн водач, който също по този начин предлага осведомителни услуги като облачно предпазване на данни.

Акциите на компанията се сринаха с 5,7% при отварянето на борсата в Хонг Конг през днешния ден, няколко часа след излизането на публикацията в " Уолстрийт джърнъл ".

Американският ежедневник цитира източници, близки до следствието и удостовери, че полицията в Шанхай е извикала на разпит няколко лица, измежду които Чън Сюесън, вицепрезидент на " Алибаба клауд ", подразделението за облачно предпазване на " Алибаба ".

В рамките на вътрешно следствие инженерите на компанията са прекъснали достъпа до въпросната база данни и са почнали изследване за възможни неточности, заяви още " Уолстрийт джърнъл ", като цитира чиновници, стартирани със случая.

Агенция Франс Прес запита " Алибаба " за коментар, само че оттова към този момент резервират безмълвие по тематиката.

Администрацията в Китай е доста раздута и управляващите поддържат големи бази данни за популацията.

Нарастващата сензитивност на необятната общност през последните години насочи законодателите към укрепване на законите за отбрана на данните на предприятия и обособени лица. Въпреки тези ограничения, жителите действително имат доста малко средства за въздържане на страната да събира персоналната им информация.

Извадка от към 750 000 записа, качени от интернет хакера в онлайн конгрес демонстрират имена, мобилни номера, номера на персонални карти, адреси и рождени дати на засегнатите лица. Човекът, виновен за приключването, оферираше цялата база данни на цена от 10 биткойна, което се равнява на към 200 000 евро.

Част от данните наподобява идват от запаметената история на извършване на покупки с директна доставка, услуга, която е доста известна в Китай, а други се съдържат в протоколи от сигнали за произшествия на шанхайската полиция.

Четирима от дванадесетте души, с които Агенция Франс Прес се свърза, удостоверяват верността на персоналната им информация като техните имена и адреси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР