Актрисата Милена Червенкова – основател и директор на първия след

...
Актрисата Милена Червенкова – основател и директор на първия след
Коментари Харесай

Жената-театър Милена Червенкова изигра 30 години за една вечер

Актрисата Милена Червенкова – създател и шеф на първия след измененията в България частен трагичен Арт спектакъл, „ изигра “ за една вечер десетилетия история за 30-годишния му празник. В своето празнично шоу „ Толкова доста обич “ – чудесна основа за занимателен предстоящ моноспектакъл, тя не беше напълно сама: в интермедиите сред разказите й пяха и свириха артистът Симеон Владов, цигуларката Даниела Николова, пианистът Марио Йоцов, композиторът Мишо Шишков-баща и други Червенкова отдаде дължимото и на първите помощници в смелото й начинание при започване на прехода: поета драматург Сергей Литвиненко, композитора Ивелин Мирков, артиста Георги Златарев. За своите 30 години живот Арт спектакъл е сложил 58 спектакъла, изиграни над 2000 пъти, през него са минали 85 артисти, 12 режисьори, петима композитори, множеството от които не престават да работят с него и през днешния ден.

Червенкова слезе на сцената, рецитирайки Вазовото „ Опълченците на Шипка “, което незабелязано мина в пояснение в обич към дома на Арт спектакъл с неизменим адрес в Руския културно-информационен център на столичната ул. „ Шипка “ 34. Тя напомни по какъв начин преди време като млада актриса е получила правото нейната натрупа да трансформира сцената му в място за техните планове, откакто е била проучена до девето коляно от „ службите “. Припомни и трите разменени гастрола с съветски театри. За първото показване в Москва (1995) актрисите на Арт спектакъл отпред с Виолета Гиндева са облечени в костюми, дарени от известната дизайнерка Светла Димитрова и нейния „ Ариес Уникат “. Второто посещение (1998) е на разменни начала с абитуриентите на фамозния Алексей Баталов във ВГИК, когато българите показват „ Малкият принц “ в кинозала, трансформирана за 24 часа от тях в театрална. За третия гастрол (2002) нашите актьори играят на огромната сцена на московския спектакъл на Сергей Образцов и претърпяват вълнението 700 души да ги приветстват със „ Спа-си-бо! “ след спектаклите. За да върнат руснаците визитата, Милена съумява да завоюва за идеята тогавашния шеф на Народния спектакъл, кинорежисьора Пламен Масларов. Той дава първата ни сцена на артистите от „ Образцов “ за 5 представления, които се разпродават като топъл самун.

Актрисата отдели особено внимание и на различен прочут миг – присъединяване на Арт спектакъл на влиятелния фестивал в Авиньон, за който са поканени от шефа на тамошния спектакъл „ Бур Ньоф “ Доминик Фатасиоли. Французинът научава от именития режисьор Александър Великовски – руснак, живеещ в страната на Молиер, за неговата режисура „ Кучета “ с българските актьори и идва в София, с цел да я види онлайн. Харесва ги и ги кани за 23 фестивални представления на неговата сцена. Актьорите, измежду които са към момента начеващите Калин Врачански и Петьо Петков-Шайбата, ги изнасят на чист френски и от 750 заглавия на форума влизат в Топ 10 на най-хубавите спектакли на Авиньон 2005. „ Кучета “-та на Великовски имат дълъг живот: у нас се играят от 2004 до 2021 година

Милена Червенкова не пропусна и проточилия се ремонт на „ Шипка “ 34, когато в продължение на 8 сезона тя и нейните хора стават понеделнишки наематели на Учебния спектакъл на НАТФИЗ с поддръжката на ректора проф. Станислав Семерджиев. Там се раждат спектаклите „ Как господин Мокинпот се избави от нещастието “ по Петер Вайс, „ Напразни старания на любовта “ от Шекспир с огромния Вельо Горанов, новата българска комедия „ Една крачка напред “ и други Ражда се и съдействието с доайена режисьор проф. Надежда Сейкова и Мишо Шишков…

При завръщането си на възобновения остарял адрес преди 5 години Червенкова и артистите й основават марката Открита арт сцена на „ Шипка “. Но тъй като й омръзва да изяснява по какъв начин играят навън, когато вали, пространството за техни и гостуващи спектакли в този момент е просто Арт сцена на „ Шипка “, пошегува се тя.

В края на изповедното си шоу Милена Червенкова показа и фантазията да построят нова театрална постройка в София.

Юбилейните събития не престават в сряда със спектакъла „ Финита ЛИ комедия?! “ по пиесата на Сергей Литвиненко. А в. „ Сега “ научи новината, че именитият Александър Великовски, с поддръжката на „ Овергаз “, още веднъж работи с тях. Неговата режисура на пиесата от Яна Добрева „ Драскотини от дъжда “ ще има премиера на „ Шипка “ 34 на 19 октомври.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР