Активни разследвания се провеждат в Булгаргаз и КЕВР заради високите

...
Активни разследвания се провеждат в Булгаргаз и КЕВР заради високите
Коментари Харесай

Зам.-министър Данаилов: Мораториумът може да падне преди края на март, той си изигра ролята

Активни следствия се организират в " Булгаргаз " и КЕВР поради високите цени на топлото. Вътрешният министър разгласи, че скоро ще има повдигнати обвинявания, като загатна, че такова може да има против някогашния началник на " Булгаргаз ". Междувременно страната разгласи обезщетенията да общините за високите сметки.

" Общините, като всички небитови потребите, ще получат отплата, която за декември месец ще бъде към 130 лева./MWh, а за януари - към 143 лева При положително обмисляне на разноските още през септември те можеха да изискат повече пари при актуализацията на бюджета за 2021 година Те желаеха 100 млн. лева и толкоз им бяха дадени. А тогава се виждаше накъде отиват цените. Нямаха положително финансово обмисляне на разноските, които им предстоят ", съобщи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов в студиото на " Денят ON AIR ".

Той предизвести, че в случай че помощите и обезщетенията са за всички общини, може да последват финансови наказания от Европейски Съюз за България.

Заместник-енергийният министър удостовери позицията на премиера, че цената на газа е можела да бъде по-ниска и да не се стигне до рецесия със сметките за ток.

" Цената на газа можеше да бъде по-ниска. Можеше да има минимално нарастване до 10% през януари. Текат инспекции дали е било допустимо нарастването от 30% да не се случи и понижението от 18% да бъде по-голямо ", акцентира Данаилов пред Bulgaria ON AIR.

Ще се ревизира също по какъв начин " Булгаргаз " е разпределило 7-8 млн. лева към българския бизнес.

" Много е значимо да се откри по какъв начин се е случило това от страна на държавното сдружение. Намеквам, че е добре да се изследват всички търговски практики, които " Булгаргаз " е прилагало през годините. Да се откри за какво непринудено сдружението се е отказало от избрани количества азерски газ. Ръководството на " Булгаргаз " не е положило всички старания за по-големи доставки ", уверен е зам.-министърът на енергетиката.

Министър Александър Николов ще посети Баку, където съществена тематика на диалозите ще бъдат доставките на газ и опциите за продължение на контракта след юни месец.

По информацията, с която разполага Министерството на енергетиката, износът на газ за Румъния не е бил толкоз дребен. Това също е обект на инспекция. Данаилов разяснява и обвиняванията, че страната се пробва да докара нови снабдители.

" Едно от огромните обвинявания против България е, че няма диверсификация на доставките на природния газ. Ние би трябвало да изградим газовата връзка с Гърция и Сърбия. Трябва интерконекторните връзки да бъдат приключени в най-кратки периоди. Когато имаш един снабдител или един клиент, единствено имаш проблеми ", акцентира Пламен Данаилов.

Той подложи на рецензии и контракта, който " Булгаргаз " е преподписал с " Газпром износ ".

" Формулата, която е заменена с него, е довела до това " Булгаргаз " да заплати 500 млн. лева повече, в съпоставяне със остарялата формула. Смяната на формулата е довела до това нарастване на заплащането. Предстоят договаряния " Газпром ", който е главен снабдител на природен газ за България. Преговорите няма да са лесни. Това ни връща към въпроса, че в случай че имаме няколко доставчика, това дава повече благоприятни условия в преговорния развой, при един - не можеш доста да се пазариш ", означи зам.-енергийният министър.

Той посочи, че интерконекторът с Гърция ще ни даде такива благоприятни условия.

" Няма учредения да считаме, че няма да се съблюдава периода за дотъкмяване през юни месец 2022 година Провежда се ежеседмичен разбор за напредъка в построяването ", съобщи Данаилов.

И посочи, че има вид мораториумът върху цената на топлото да отпадне още до края на февруари.

" Предполагам, че мораториумът ще отпадне преди края на март. Той изигра своята роля да задържи огромното напрежение в бранш " Енергетика ". Възможно е това да се случи и до края на февруари. Не се чака скок в цената на тока след рухването на мораториума. Ако има промяна, тя ще е доста минимална. При всички положения ще бъде едноцифрена, в случай че я има изобщо ", сподели още зам.-министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР