Активна телефонна дипломация води президентът на Турция Реджеп Ердоган по

...
Активна телефонна дипломация води президентът на Турция Реджеп Ердоган по
Коментари Харесай

Ердоган разговаря със Столтенберг по кандидатурите на Стокхолм и Хелзинки за НАТО

Активна телефонна дипломация води президентът на Турция Реджеп Ердоган по въпроса с кандидатурите за участие в НАТО на Швеция и Финландия, на които заплашва да наложи несъгласие поради поддръжка за кюрдски деятели.

Анкара няма да гледа позитивно на участие на Швеция и Финландия в НАТО, в случай че те не покажат ясно съдействие в битката против тероризма и други въпроси - това е декларирал турският президент в телефонен диалог с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

В изказване на президентството от през днешния ден се споделя, че Ердоган поддържа политиката на отворени порти на НАТО, написа Ройтерс.

След диалога с Ердоган Столтенберг написа в " Туитър ", че паниките във връзка със сигурността на съдружниците би трябвало да бъдат взети поради и договарянията би трябвало да продължат, с цел да се откри решение.

По-рано Ердоган беседва с шведския министър председател Магдалена Андерсон, от която е изискал съответни стъпки за прекратяването на политическата, финансова и оръжейна поддръжка за одобряваните от Турция за терористични организации, написа държавната осведомителна организация Анадолу.

Анкара твърди, че Швеция и Финландия одобряват на своя територия хора, свързани с Кюрдската работническа партия и почитатели на Фетуллах Гюлен, който съгласно управляващите стои зад опита за прелом от 2016 година.

Държавният глава на югоизточната ни съседка също така е изискал да бъде вдигнато оръжейното ембарго, наложено на Турция след военното ѝ навлизане в Сирия през 2019-а.

Президентът на Финландия Саули Нинистьо също е провел, по думите му, открит и директен разговор с Ердоган. В обява в Туитър Нинистьо написа, че Финландия осъжда тероризма във всичките му форми и прояви, че Финландия и Турция са ангажирани във взаимната си сигурност и връзките сред тях се заздравяват, както и че тесният разговор продължава.

По-рано турският президент беседва по телефона и с английския министър председател Борис Джонсън, който е декларирал, че Финландия и Швеция ще бъдат скъпи попълнения в НАТО, като е призовал Ердоган да работи с Хелзинки, Стокхолм и Алианса, с цел да бъдат решени проблемите.

Междувременно главната опозиционна партия в Турция - Републиканската национална партия, провела протестен протест в Истанбул в отговор на решение на съда да удостовери присъда на нейн върховен представител.

Източник БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР