Активна работа се извършва от страна на Изпълнителната агенция за

...
Активна работа се извършва от страна на Изпълнителната агенция за
Коментари Харесай

Българските неделни училища в Запорожка област не работят

Активна работа се прави от страна на Изпълнителната организация за българите в чужбина (ИАБЧ) във връзка с подпомагането на българските общности в Украйна, включително и в окупираните от Русия територии. Това съобщи на конференция шефът на организацията Райна Манджукова.

" Знаете за комплицираната осведомителна конюнктура в България, знаете за разнопосочните публични настройки в тази тенденция. Затова на нас ни се постанова да бъдем доста деликатни в самодейностите, които вършим и в това, което демонстрираме, че вършим. Това са две разнообразни неща. Виждам упреци какво прави организацията - не всички неща, които вършим могат и би трябвало да бъдат изнасяни пред обществеността. По-важно е нашите сънародници в Украйна да усещат нашата угриженост и да виждат, че се прави нещо за тях ", съобщи Манджукова.

И акцентира - поддържат се контакти с всички български общности в намиращата се във война страна, както и с частни лица.

" Всеки, който се е обърнал към нас с съответна молба за съответна помощ, е получил такава. Наясно сме с това, както имат потребност и намираме метод да им помогнем. "

Много е комплицирана обстановката все още на таврийските българи , които се намират в области под съветска окупация, главно в Запорожка област, само че и там не престават да се поддържат мощни контакти. Към момента там българските неделни учебни заведения били закрити, като е неразрешено преподаването на български език.

" Въпреки това имаме контакти с тях и имаме подготвеност във всеки един миг, когато това е допустимо, да подновим работа с тях. Мнозина от тях са бенефициенти по стратегии за финансиране на учебни заведения, като сега, когато това е допустимо, дейностите ще бъдат възобновени ", уточни ръководителят на организацията.

Що се касае до останалата част на Украйна, където има български общности - там се изучавал български език както в неделни учебни заведения, по този начин и в държавни такива.

Макар и с наследени тежки проблеми - абсурдът от края на 2018 с продажба на български паспорти, в който организацията (тогава държавна организация, сега изпълнителна такава на послушание на министъра на външните работи), както и коронавирус пандемията, спряла всъщност множеството начинания, новият екип работи интензивно по възобновяване и възстановяване на активността с фокус подпомагането на общностите ни зад граница, както и организирането на редица културни начинания като фестивали, състезания и други

" Няма друга страна в Европа с толкоз разнородни форми и типове общности по света - исторически, преселнически и така нататък Всяка една от тях има свои цели потребност от личен метод. За тази половин година сътрудниците съумяха да изградят тези контакти, да покажат, че ни има, с цел да съставлява това една добра почва за бъдещата ни активност. На първо място задачата ни е изследване на проблемите на българите, образуване и съгласуване на политиките на страната във връзка с българите в чужбина. Така че тези проблеми да бъдат решени в интерес на България. Другата активност са самодейностите,които вършим за тях и с тях - фестивали и различен тип културни действия, има и наши начинания. Детските състезания през годините са потвърдили, че са едно извънредно положително средство за приобщаване на най-младото потомство. Защото до момента в който възрастните хора са избрали да изоставен България, децата не са " , сподели Манджукова. И даде за образец една от знаковите такива начинания - " Българка на годината ", която следва да се организира за следващ път.

Що се касае до административната страна на активността на организацията - издаването на удостоверения за български генезис, то издаването на сходни документи за паспорти след абсурда от преди години е делегирано на Министерството на правораздаването, като при основали се проблеми взема решение специфичен съвещателен съвет, за който дава отговор организацията. Този съвет обаче може да издава удостоверения само във връзка с процедури за приемане на паспорт, до момента в който при редица други случаи няма някаква дума - да вземем за пример във връзка с студенти от български генезис, хора от историческата диаспора, които желаят да стартират да работят в България и други Затова от ИАБЧ се обръщат към законодателите - следва да се създадат промени в тази тенденция в Закона за българите в чужбина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР