Активизиране на тънката дипломация с настъпването на новия политически сезон

...
Активизиране на тънката дипломация с настъпването на новия политически сезон
Коментари Харесай

Светослав Терзиев: Трябва да бъдем нащрек - вместо да ни издърпат като локомотив, може да ни откачат вагона

Активизиране на тънката дипломация с настъпването на новия политически сезон - това прозираше от речта на френския президент Еманюел Макрон на годишната конференция на френските посланици - разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Светослав Терзиев, анализатор и публицист.

" Една от тематиките, които Макрон засегна беше укрепването на Европейски Съюз, освен в аспекта на консолидация, поради заканите, които идват отвън него, само че и от позиция на рисковете за самия Европейски Съюз от вътрешната страна. Защото Европейски Съюз, както той изясни е пред разширение, и въпросът е не какъв брой страни ще бъдат признати, а по какъв начин откакто бъдат признати още страни ще действа, по какъв начин ще взимат решения, тъй като значимите се вземат с единогласие, с консенсус. Всяка страна има право на несъгласие. Този въпрос е изострен, настоящ е слага се освен от Франция, само че също и от Германия много интензивно и евентуално ще има някакво оживление по него. Затова Макрон предложи и един авариен вид, в случай че не може да отпадне ветото, тъй като, с цел да отпадне, би трябвало всички страни да се съгласят. А по-малките имат спомагателна мощ точно посредством правото си на несъгласие, в случай че отпадне правото на несъгласие или по-скоро, в случай че няма по какъв начин да отпадне, тогава Европа да действа на доста скорости, както сподели той ", изясни Терзиев.

Според анализатора обаче реформиране на Европейски Съюз и превръщането му в Съюз на доста скорости не е добре за България:

" Това не е добре от позиция на България. Защото това значи, страни, които са подготвени за интеграция в избрана област, да се спогодят между тях, а другите да отпаднат. Давам незабавно образец, ние желаеме да станем членове на еврозоната, желаеме да станем членове на Шенгенското пространство, само че ни споделят едни или други страни - вие не сте подготвени. Това значи, че в един миг може да се реши, че просто, откакто не сме подготвени няма да станем в обозримо бъдеще членове на тези елитни клубове. А ние сме подписали контракт, който ни задължава да станем членове и на еврозоната и на  Шенген, само че няма дата, няма период. И когато нещо не искаш да се случи, просто можеш да го отлагаш и то безпределно. Ние нямаме интерес от " Европа на доста скорости ", доста пъти България е поставяла своите възражения против сходни хрумвания. По едно време се говореше за Европа на две скорости.

Сега към този момент се приказва за Европа на доста скорости. Това значи, че интеграцията по всеки въпрос може да се развие отвън и около България, тъй като ние просто не сме на нивото на другите по-развити страни. И вместо да напреднем, т.е. те да ни издърпат като локомотив, както се надявахме, ще ни оставят встрани в глуха линия, ще ни откачат вагона и там ще си стоим ", счита Светослав Терзиев.

Той посочи, че идеята не е допустима за България и би трябвало нашите ръководители да бъдат нащрек: " И на идващите срещи на високо ниво на Европейския съвет, в случай че бъде подложен въпросът от Франция, те би трябвало да му дадат отговор. И за задачата, би трябвало да търсят, несъмнено, и съдружници и съидейници вътре в Европейски Съюз, тъй като, с цел да се реализира такова положение, би трябвало всички да се съгласят,  включително и когато се сложи въпроса за квалифицирано болшинство, би трябвало и ние да имаме квалифицирано болшинство, с цел да се противопоставим. Ето една тематика, която ни е заложена за работа и по която би трябвало доста да се внимава ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР