Активисти срещу използването на въглища постигнаха изненадваща победа в германски

...
Активисти срещу използването на въглища постигнаха изненадваща победа в германски
Коментари Харесай

Германски активисти победиха енергиен гигант

Активисти против потреблението на въглища реализираха изненадваща победа в немски съд за краткотрайно блокиране проектите на енергийния колос RWE да изсече част от антична гора за разширение на своя открита мина.
Активисти окупират гората Хамбах, покрай град Кьолн, от шест години, само че ориста на дърветата изглеждаше решена, откакто предишния месец локалните управляващи разпоредиха полицията да прочисти протестиращите и да разглоби построените от тях къщички по дърветата.
Само че със незабавно решение съдиите от висшия административен съд в Мюнстер постановиха, че им е належащо повече време за разглеждане на обвиняванията на природозащитната група BUND против плануваното от RWE почистване на горски площи.
Битката за гората, сравнявана с опълчването на Давид против Голиат, се трансформира в знак на съпротивата против изкопаването на кафяви въглища в Германия.
Съдиите взеха решение, че RWE не може да основава „ необратима “ обстановка преди те да решат „ комплексния “ случай. RWE, която е притежател на гората, беше възнамерявала да стартира прочистването на към 200 хектара от гората от 15 октомври.
В свое изказване от енергийната компания споделиха, че не чакат съдиите да вземат дефинитивно решение по случая преди края на 2020 година, което ще докара до орязване на към 100 млн. евро годишно от плануваните изгоди преди облагане с налози на компанията.
Групи природозащитници обявиха в петък, че не се отхвърлят от проектите си в събота да проведат огромен протест в гората.
RWE има правото да стартира пречистване на гората, с цел да може да разшири мината си. Но в германия от ден на ден се ускорява публичното мнение против преустановяване на използването на евтините, само че нездравословни за природата въглища. До края на годината назначена от държавното управление комисия би трябвало да разгласи последна дата, до която ще бъдат употребявани въглища. Над 800 000 души са се подписали под петиция, призоваваща федералните управляващи да употребяват своето въздействие, с цел да попречат на RWE да отреже даже и едно дърво, до момента в който тече полемиката за потреблението на въглища.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР