Активисти под крилото на ГЕРБ вършат престъпления с поземлени имоти,

...
Активисти под крилото на ГЕРБ вършат престъпления с поземлени имоти,
Коментари Харесай

ГЕРБ като мафията: Ето как „наши“ арендатори заграбиха 243 земеделски имота

Активисти под крилото на ГЕРБ правят закононарушения с поземлени парцели, които попадат в ръцете на съответни арендатори, като в същото време необичайно „ изчезват “ от описите на държавния аграрен фонд.

След инспекция, осъществена по пет тъжби против процедури за отдаване под аренда на терени от държавния аграрен фонд, земеделското министерство реши да анулира търговете поради „ тежки нарушавания на процедурата “.
 Арендатори в Силистренско, протестиращи против лъжливите схеми и корупцията в земеделието “, фотография: Димитър Пецов
За това осведомиха специалисти на министерството на среща със силистренските арендатори. Докладът от инспекцията е бил предаден на прокуратурата, а копие от него е изпратено и до Дирекция “Правни действия и законодателство на Европейския съюз “ към Министерство на земеделието, съобщи „ За истината “. 

Пред сюрпризираните и възмутени арендатори специалистите на Министерството на земеделието и храните не дадоха никаква съответна информация за характера на установените нарушавания, нито за техните причинители.

Стана ясно само, че проблемите при провеждането на тръжните процедури били „ систематични “, а нарушаванията са осъществявани в продължение на години, като става дума за вериги от свързани лица, които са наемали държавни аграрни земи без нито един път да бъдат подложени на инспекция. Но не стана ясно за какво поради проблеми в системата и злоупотреби през годините би трябвало да се анулира търга за 2022 година

Няколко дни след срещата обаче бе открито, че някогашният шеф на регионалната земеделска работа в Силистра Гинка Катева, е възобновена като шеф. Тя беше освободена при започване на т.г., само че на 4 ноември т.г. беше върната на длъжността си от служебния министър на земеделието Явор Гечев.

Освен изказванията за отчет с нарушавания през 2022 година „ За истината “ разполага от свои източници и с информация за инспекция на инспектората към Министерство на земеделието на тръжната процедура през 2021 година, осъществена през август и септември т.г. Тя също е завършила с отчет, констатиращ съществени нарушавания, който е бил изпратен до прокуратурата.

Проверката обаче е инициирана във връзка тъжба на последния шеф на „ Областна дирекция земеделие “– Силистра Радко Славов за нарушавания при тръжната сесия, извършена през предходната година, в която са установени въпросните „ систематични проблеми “. Жалбата на Славов е изпратена до Районната прокуратура – Силистра на 30 юни т.г. с копие до министъра на земеделието, който я насочил към инспектората към министерството, направил инспекцията и изготвил  отчета.

След като стана шеф на „ Областна дирекция земеделие “ – Силистра на 17 февруари т.г. Радко Славов стартира инспекции на дейностите в дирекцията и открива съществени нарушавания при осъществяване на тръжните процедури за свободни земи от Държавен аграрен фонд (ДПФ). Става дума за отдаване на избрани терени на едни и същи

привилегировани лица, които освен това се оказват и свързани.

Търг от 22 март м.г., в който Радко Славов открива нарушавания, е открит със заповед на министъра на земеделието, както постановява Законът за собствеността и използването на аграрни земи. С нея е несъмнено шефовете на регионалните дирекции „ Земеделие “ да издадат свои заповеди за осъществяване на търга, с приложена информация – описи, които са съгласувани с министъра и са неразделна част от заповедта.

В тези описи са упоменати всички свободни парцели от държавния аграрен фонд в съответната област. Копие от тези заповеди се изпращат и в общинските служби по земеделие, които би трябвало да ги сложат на видно място.

В жалбата си до прокуратурата Радко Славов е показал, че към писмо от 9 юни 2021 година до началниците на общинските служби шефът на регионалната земеделска работа в Силистра Гинка Катева е приложила единствено част от описите с парцели от държавния аграрен фонд, за които от министъра на земеделието е обещано единодушие за отдаване под аренда за 10 година В писмото е липсвала информация за цели землища в селата Полковник Чолаково и Светослав в община Кайнарджа и Поп Кралево в община Силистра. Така тази информация останала скрита и заинтригуваните лица не са имали опция да аплайват за наемането им под аренда.

Във връзка с подадената тъжба, комисия от инспектората на земеделското министерство е изискала информация от регионалната земеделска работа в Силистра за всички парцели, които са били съгласувани с министъра за отдаване след търга, само че не са били включени в описите към заповедта на шефа на службата Гинка Катева.  Изготвената информация е посочила, че от евентуалните участници в търговете за отдаване под аренда цели 243 парцела са останали скрити.

От тях 80 са в землището на с. Полковник Чолаково, 121 в землището на с. Светослав и 39 бр. в това на с. Попкралево. Единични парцели е имало в Дуловските села Раздел и Паисиево, както и в с. Бреница-Тутраканска община.

Комисията от инспектората на земеделското министерство е изискала да бъде предоставена разпечатка от деловодната система на Областната земеделска работа в Силистра, от която да е видно кой неин чиновник е изготвил писмото на Гинка Катева, изпратено на 9 юни м.г. до общинските аграрни служби. Поисканата информация е трябвало да съдържа и информация за наложителните описите с парцели, които са били препоръчани за отдаване под аренда.

От предоставената разпечатка се виждало, че информация за служителя, който е изготвил писмото не е въведена в деловодната система на земеделската работа, ръководена от Катева. В този случай комисията е приела, че писмото е направено от лицето, което го е подписало – Гинка Катева. Затова инспекторатът приема, че тя своеволно е изключила тези парцели от описите, изпратени до общинските служби, които преди този момент са били съгласувани с тогавашния аграрни министър.

Според мнението на комисията, изискала справката обаче, в съответния случай е изминал едногодишният период от осъществяване на нарушаването съгласно Закона за държавния чиновник и затова на Гинка Катева не може да бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

Заради изчезналите в оповестените описи 241 парцела, подлежащи на отдаване под аренда, е зародила неспособност искащите да ги наемат да вземат участие в търга за тях, заключава комисията.

В жалбата си до Районната прокуратура в Силистра последния шеф на регионалната дирекция Радко Славов е показал също, че след осъществена от него инспекция на интернет страницата на регионалната земеделска работа, се открило, че описите с парцели от  държавния аграрен фонд през 2021/2022 година за отдаване под аренда за 10 години липсват и на интернет страницата на Областна дирекция “Земеделие ”.

Комисията, направила инспекцията по-късно обаче открила, че лист е оповестен, само че „ Инспекторатът няма опция и пълномощия да извърши инспекция по отношение на това по кое време е оповестен този лист и дали са осъществявани някакви промени и корекции “. Това на процедура значи, че описът може да е оповестен и по-късно, едвам след началото на инспекциите по случая.

От длъжностната характерност на основния специалист в регионалната дирекция „ Земеделие “ в Силистра  Тунджер Реджеб обаче излиза наяве, че точно той е имал обвързване да поддържа интернет страницата й. Затова Комисията е направила извода, че оповестената и към този момент налична информация за парцелите подлежащи на отдаване под аренда през 2021-2022 година е оповестена точно от Тунджер Реджеб.

Но на 7 юни т.г. той излязъл в отпуск заради краткотрайна неработоспособност, която траяла чак до  19 септември. Този период съответствува по време с инспекциите в регионалната дирекция „ Земеделие “ и по тази причина от него не са желани пояснения по отношение на оповестената информация. Това значи само, че не са били положени съществени старания Реджеб да бъде открит за пояснение.

Оказва се обаче, че Тунджер Реджеб е бил извикан от шефа Радко Славов в постройката на регионалната дирекция в Силистра на 15 юни т.г. и в наличието на представител на ОД на Министерство на вътрешните работи – Силистра от външен диск е възстановил архивна информация, съхранявана в служебния му компютър, по отношение на извършените търгове за земи от Държавния аграрен фонд, за която по-рано е било открито, че е била изтрита от компютъра. В тази връзка, от сдружението „ Ем Ес софт “ в Бургас(което поддържа софтуера) са уведомили, че не е допустимо възобновяване на данните в цялостния им размер, защото върху диска са осъществени интервенции на презапис, както и не е допустимо да се наблюдава какви данни са възобновени или сменени.

За въпросните „ скрити “ парцели от Държавния аграрен фонд въпреки всичко е бил проведен търг, открива инспекцията на комисията. В него на 09 юли м.г. постъпват предложения за парцели в землищата на селата Полковник Чолаково, и Светослав в община Кайнарджа. 

Кандидатите са двама  – Тодор Тодоров, който с изключение на аграрни производител е и някогашен народен представител и регионален координатор на ГЕРБ за Силистра, както и от различен арендатор Нели Вълкова. Офертите са признати и регистрирани във входящ дневник. Тодор Стаматов е подал предложения за 79 парцела в землищата на с. Полковник Чолаково  и  за 115 парцела край с. Светослав. Предложената цена е 68 лева на декар за всеки парцел при начална от 61 лева. Така всички заявки, които Тодор Тодоров подава посредством упълномощения си представител Николай Господинов (негов шофьор) са за 194 парцела.

Другият претендент – Нели Вълкова е подала оферта за същите 194 парцела, като е предложила цена от 65 лева на декар. – т.е. с 3 лева по-ниска от тази на Тодоров. За парцелите в землището на с. Попкралево, които са 30, са кандидатствали сдруженията „ Сидар “ и „ Агростаф “.

Всички тези общо 224 парцела липсват в описите, изпратени от шефа на регионалната земеделска работа в Силистра до общинските и надлежно не са поставени на таблата като описи, с цел да бъдат осведомени всички заинтригувани лица.

Търгът за тях е извършен от комисия, назначена от Гинка Катева. Тя е в състав: Тунджер Реджеб, основен специалист и двама членове – Мирослава Червенкова – шеф дирекция “Административно-правна, финансово-стопанска активност и човешки запаси “, (общински консултант от ГЕРБ в Силистра), и Ралица Димитрова младши специалист в същата дирекция.  Проверяващите откриват, че тримата не са подписали задължителните  заявления за липса на съгласуваност посред им или с участник в търга.

Документи за присъединяване в търга за парцели в община Кайнарджа са подали Нели Вълкова и Николай Господинов, акредитиран от Тодор Тодоров. В присъствения лист на процедурата за землището на с. Попкралево е посочено, че при разкриване на търга са участвали: Атанаска Димитрова и Венцислава Чакърова. С пълномощие от Мария Михел – шеф на „ Агростаф “ – са участвали две лица – Атанаска Димитрова и Венцислава Чакърова. С друго пълномощие – от Даниела Димитрова – ръководеща другия участник „ Сидар “ за присъединяване в търга участва отново Атанаска Димитрова.

След инспекция в Търговския указател, комисията открила, че сдружението „ Агростаф “ е записано през 2002 година като ООД от Даниела Йовкова Димитрова, след което е преобразувано в „ Агростаф “ ЕООД с едноличен притежател Даниела Димитрова. След това компанията сменя притежателя си няколко пъти, до момента в който негов шеф става Мария Михел.

Даниела Димитрова е притежател на 40 % от акциите на „ Сидар “ АД, само че сдружението действително се ръководи от татко и Йовко Димитров. Така при инспекцията на комисията поражда подозрение за съгласуваност сред двете сдружения –  „ Агростаф “ ЕООД и „ Сидар “ АД, които са единствените участници, подали заявки за едни и същи парцели в землището на Силистренското с. Попкралево. 

Според в този момент настоящото законодателство обаче, право на присъединяване в сходни търгове имат физически лица, кооперации, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани по Търговския закон, които „ сами или посредством свързани по смисъла на Търговския закон и свързани предприятия по смисъла на Закона за дребните и междинните предприятия, извършващи стопанска активност, обработват не повече от 10 хил. дка земеделска земя, без значение от формата на стопанисване и типа благосъстоятелност “.

Реклама

Според правилника за използване на Закона за собствеността и използването на аграрни земи, тръжната комисия е можела служебно да събере доказателства за обвързваните лица, които са обработвали повече от въпросните 10 хиляди дка. Такава инспекция обаче не е осъществена за участниците в този търг – Тодор Стаматов и Нели Русева, както и за сдруженията „ Агростаф “ и „ Сидар “.                            

При инспекция от инспектората към земеделското министерство на декларацията, попълнена от Тодор Тодоров се открива, че съгласно нейното наличие той не обработва самичък или посредством свързани лица повече от 10 хил. дка. Но друга инспекция на комисията в Регистъра на земеделските стопани открива, че към 14 януари м.г. някогашният народен представител и регионален координатор на ГЕРБ за Силистра Тодор Тодоров е употребил през стопанската 2020 – 2021 година 904,8881 хектара земеделска земя, което е равно на 9048,881  дка.

След това от Министерството на районното развиване и благоустройството  е предоставена информация, от която излиза наяве, че майка на Тодор Тодоров Славка Иванова е обработвала през същия интервал над 390 хектара земеделска земя или повече от 3900 дка. Така инспекцията открива, че за стопанската 2020 – 2021 година Тодор Тодоров и майка му Славка са употребили общо над 12 949 дка., или с 2 хиляди дка повече от законоустановеното.

При тези условия, Тодор Тодоров не е  трябвало изобщо да бъде допускан до присъединяване на търга. А във връзка наличието на подадената от него декларация за погрешни данни, способена да се произнесе е прокуратурата.

За извършената тръжна сесия, в която са взели участие Тодор Тодоров и майка му е изготвен  протокол за класиране на претендентите.  Оказва се обаче, че той липсва в архивираните документи от процедурата.

Така по време на инспекцията на Комисията към инспектората не са показани доказателства, от които да излиза наяве, че е спазена законовата процедура за осъществяване на търга. Протоколът явно е бил е формиран тъй като е споменат в подписаните контракти, само че по-късно мистериозно е липсващ, написа в отчета от осъществената инспекция по случая. А по този начин той е нямало по какъв начин да бъде обжалван от вероятно заинтригувани лица.

Според информация, предоставена от регионалната земеделска работа в Силистра, по време на инспекцията по случая членовете на тръжната комисия са били  или в болничен или в отпуск, и по този начин е нямало по какъв начин да бъдат разпитани. Друг е въпросът, че те явно не са били и потърсени по надлежния ред.

Тунджер Реджеб, както към този момент беше упоменато в този текст е  употребил отпуск за краткотрайна нетрудоспособност от 7 юни до 19 септември т.г., Мирослава Червенкова – член на комисията е в неплатен отпуск от 5 март т.г. до 19 януари 2023 година, а Ралица Димитрова – член на комисията употребила отпуск за краткотрайна нетрудоспособност от 13 юни до 14 септември т.г. Гинка Катева е излязла в отпуск от 21 юли до 9 август т.г., след което още цялостен месец – до 9 септември не се е явила на работа, след което е показала за този интервал болничен лист. Препоръката на инспектората на земеделското министерство е той да бъде оспорен.

Договорът за аренда, подписан с класирания преди всичко Тодор Тодоров е за 188 парцела с обща повърхност от 2389,942 дка на стойност 162 хил.лв. Той обаче явно е имал проблеми и с заплащането на арендните вноски. 

В справките, които са предоставени от регионалната земеделска работа в Силистра на проверяващата комисия излиза наяве, че втората дължима вноска за стопанската 2021г. – 2022 година не е платена съгласно подписания контракт на 31 януари т. година, а едвам на 20 юли – т.е. със забавяне от съвсем 6 месеца. В този случай, в контракта е планувано обезщетение, съгласно което арендаторът дължи  0,3% върху неплатената сума за всеки отложен ден. Такова обезщетение обаче не било начислено.

Директорът на службата Гинка Катева подписва контракт за парцелите в землището на с. Попкралево със спечелилотото търга за тях сдружение „ Агростаф “. Както към този момент стана дума, това е станало без да е осъществена инспекция за свързани лица с другата компания „ Сидар “ АД и без арендованите от тях терени да са били оповестени в описите на парцелите, препоръчани за отдаване под аренда. Освен това в разплащателните документи на спечелилия участник липсват дати на издаване, което прави невероятно гарантирането на вероятно неплатени арендни вноски.

Описаните  дотук нарушавания засягат аграрни терени, добити посредством търгове, които явно са били манипулирани в интерес на избрани играчи. Но констатациите на комисията не свършват до тук.

Документи от осъществената инспекция демонстрират, че земеделските терени в селата Полковник Чолаково и Светослав в община Кайнарджа, са били употребени години наред без да са били наети след търг.

През 2006 година са подписани два контракта за аренда след извършена тръжна процедура сред Министерството на земеделието и горите, представлявано от Нихат Кабил – по това време министър и Славка Иванова, посредством пълномощника и Тодор Тодоров. Първият контракт е от 13.12.2006 и е с предмет „ възмездно прилагане на земя от държавния аграрен фонд в размер на близо 581,5 дка, в землището на с. Полковник Чолаково.

Това са 71 парцела, разказани по номера и местоположение. При инспекцията в този момент комисията към инспектората на земеделското министерство е открила, че посочената в контракта, подписан след търга обща повърхност на арендованите земи не е 581, 5 дка, а над 777 дка. Другият контракт за аренда от 12.03.2007г. е за краткотрайно възмездно прилагане на малко над 1554 дка в землището на с. Светослав.

Двата контракта били за период от 5 икономически години. В техния обсег попадат общо 182 парцела, като общата повърхност е 2331,36 дка. През 2011 година периодите на тези контракти за аренда са удължени с още 5 години, за което са подписани анекси.

Само че без търг.

С подписаните анекси страните се съгласили да бъдат променени арендните заплащания по договорите, както и срокът да бъде продължен с 5 години. След като наближил края на снадки период, на 8-ми декември 2015 година Славка Иванова (или някой различен от нейно име) е подала заявление в Областна дирекция “Земеделие ” Силистра, с което тя е декларирала предпочитание да бъде прибавен текст от Закона за арендата в земеделието, по-конкретно чл.18 ал.1 и ал.2, с което срокът на двата и контракта да бъде продължен отново с анекси за още 5 години.

Тогавашният шеф на службата  Георги Иванов изпратил писмо с приложеното заявление до министъра на земеделието, който по това време е Десислава Танева (ГЕРБ). Тя дава отговор на 12-и април 2016 година – едвам след 4 месеца, като не дава единодушие за удължаването. “Отдаването на земите от държавния аграрен фонд чартърен или аренда се прави посредством търг или конкурс при условия, ред, цени, избрани в правилника по използване на закона “, написа в отговора си Танева.

Междувременно, на 26 февруари 2016 година, без да е получил единодушие от министъра на земеделието, шефът регионалната дирекция Силистра Георги Иванов сключил два нови контракта за аренда с майката на Тодор Тодоров Славка Иванова за земеделска земя от държавния фонд с общ размер 2312,4 дка за период от 5 икономически години, считано от 2016 – 2017 година Това са същите терени, които Иванова е наела с контракти подписани след търг от декември 2006 година и март 2007 година

Посоченото съображение за наемането им без търг е отново същия член от Закона за арендата в земеделието, оспорен от Десислава Танева. Комисията излиза със мнение в настоящия отчет, че тогавашния директор  не е имал съображение да подписа нови контракти, тъй като на това съображение те могат единствено да бъдат удължавани – нещо, което е било отказано след това от министъра.

Проверката открива, че общо 182 държавни парцела, предоставени на Славка Иванова по този непозволен метод за краткотрайно прилагане през интервала от 2006-2007 година до стопанската 2020 – 2021 година без спиране, 171, или 90% от общия брой, са предоставени на сина и Тодор Тодоров за времето от 2021 до 2031 година посредством извършената тръжна процедура през 2021 година и подписания контракт по-късно.

Инспекторите създали инспекцията в Силистра откриват и още едно нарушаване със същите земи, при което става дума за непозволено заявяване за подкрепяне на аграрни производители.

Освен, че договорите са подписани без единодушието на министъра непозволено през 2016 година, те са употребявани и непозволено като съображение за присъединяване в систематизиране на масиви за прилагане през 2021 година В този случай майката на Тодор Тодоров е подала заявление за присъединяване в общинската работа в село Кайнарджа, като в него били включени всички парцели от двата контракта. Техният период обаче е петгодишен и изтичал през 2020-2021 година

Славка Иванова не е имала правно съображение да употребява парцелите, тъй като срокът им е изминал, само че все пак е подала заявление. Във връзка с това, комисията от инспектората на земеделското министерство дава рекомендация да се извърши инспекция от Държавен фонд „ Земеделие “ по отношение на правомерното заявяване за подкрепяне за Кампания 2022 година на парцелите от двата контракта, подписани със Славка Стоянова.

По мотив това Комисията от инспектората на Министерството на земеделието прави проверка  в земеделската работа в Кайнарджа и открива съществени нарушавания.  Там в регистъра на арендните контракти не била въведена наложителната информация за периода на двата контракта, подписани през 2016 година

От началника на службата е било поискано да показа договорите на книжен притежател, само че те не били открити архива. Освен това в електронната система за регистрация на договорите е била въведена неверна информация за периода им и те били регистрирани като десетгодишни. И още една детайлност, за която обаче комисията не е знае: Единият от чиновниците земеделската работа в Кайнарджа – старши специалист Христина Иванова е работила за арендатора Тодор Тодоров.

През 2014 г.  Тодор Тодоров изготвя нотариално заверено пълномощие, с което упълномощава Иванова да го съставлява в неговата активност като аграрни производител пред регионалната и общинската аграрни служби в Силистра и други физически и юридически лица, да подписва контракти за аренда от негово име и така нататък В идващите години Христина Иванова стартира работа в службата в Кайнарджа и даже става старши специалист.

Но пълномощното й, издадено от Тодор Тодоров през 2014 е било безсрочно. При съществуването на толкоз пълномощници, поражда въпросът кой действително е подавал заявките на Славка Иванова и е разписвал документите. 

В резултат от инспекцията на тръжната процедура за 2021 година, комисията на инспектората излиза със умозаключение, че не са спазени законовите процедури за осъществяване на търга.   

Но санкции на чиновниците в Областна дирекция “Земеделие ” – Силистра не могат да бъдат наложени, тъй като едногодишният период от осъществяване на нарушаването към този момент е изминал. Докладът с резултатите от инспекцията обаче е  изпратен в Районна прокуратура Силистра, с цел да бъде прибавен към формираната кореспонденция по жалбата на доктор Радко Славов.

Двата контракта, подписани с Тодор Стаматов и „ Агростаф “ ЕООД, както и отчетът на комисията са изпратени до Дирекция “Правни действия и законодателство на Европейския съюз “ към Министерството на земеделието. Дирекцията би трябвало да изрази мнение по отношение на следващи дейности, които следва да се подхващат във връзка с двата контракта, подписани в нарушаване на закона при осъществяване на тръжната процедура за стопанската 2021-2022 година
 Гинка Катева плаче за съд и присъда, да види по кое време ще се случи
Тези следващи дейности би трябвало да бъдат подхванати от шефа на ОДЗ-Силистра, който в този момент още веднъж е Гинка Катева. Потърсена от “За истината ” за коментар по отчета за нарушаванията на тръжната процедура от предходната година, тя отговори, че не знае за неговото битие и консатациите в него.

И до момента в който засегнатите арендатори стачкуваха под прозорците на регионалната земеделска работа, пред медиите Гинка Катева даде изказване, че е направен различен отчет за нарушавания във връзка пет тъжби до министъра за процедурата от 2022 година, когато шеф е Радко Славов.

И че този отчет е изпратен в Районна прокуратура Силистра, а  тръжната процедура за тази година ще се приключи със заповед на министъра. Главният специалист Тунджер Реджеб не беше открит в земеделската работа, с цел да даде коментар във връзка поддържането на осведомителните масиви и сигналите за изтрити данни за тръжни процедури от служебния му компютър.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР