Акт 16 за интерконектора с Гърция, зелена светлина за инфраструктурни

...
Акт 16 за интерконектора с Гърция, зелена светлина за инфраструктурни
Коментари Харесай

Министър Шишков: Имаме успешно изпълнени редица проекти

Акт 16 за интерконектора с Гърция, зелена светлина за инфраструктурни обекти, над 400 млн. лева за общински планове и старт на нова стратегия за енергийна успеваемост. Това сподели при доклада на работата на държавното управление министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ". 

Съвместната работа с други министерства в мандата на служебния кабинет разреши сполучливото осъществяване на редица планове. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков по време на доклада за изпълненото в мандата на служебното държавно управление от 2 август 2022 година до януари 2023 година

Министерство на регионалното развитие, дружно с Министерството на енергетиката и регионални шефове, осигуриха стартирането в употреба, след издаване на Акт 16, на междусистемната газова връзка Гърция – България, регистрира министърът. Той напомни, че са заварили демотивиран строител и един недовършен градеж и посочи, че обектът е проверяван доста постоянно, с доста министри, които са помагали и съгласували. " Представих Разрешение за прилагане от тази постройка на Министерския съвет, тъй като триумфът беше на целия екип. Газът потече и резултатът, за който приказваме, и за който можем да се похвалим, се случи по този метод. Успех за всички сътрудници. В първите дни станахме екип, рецесиите бяха толкоз огромни, че нямахме друга опция ", означи с решителност районният министър.

Осигурено бе зимното разчистване на републиканските пътища и бе дадена зелена светлина за редица инфраструктурни планове. Арх. Шишков подсети, че в този интервал са рестартирани подробните устройствени проекти (ПУП), без които не би могло да стартира строителството на значимите за по-добрата съгласуваност и икономическото развиване на страната ни пътни обекти.

Определянето на автомагистрала Русе – Велико Търново за народен обект дава опция за редуциране на периодите на обособените процедури и ускорение на осъществяването. Одобрени са ПУП-овете и са подписани договорите с изпълнителите за първите два сектора от нея – от Русе до Бяла и обхода на град Бяла. Изпълнението ще е на инженеринг. Така до момента в който се проектира, ще се направи и отчуждаването на парцелите.

Одобрен е подробният организационен проект за последния сектор от автомагистрала " Европа “ – сред Сливница и Северната скоростна дъга на София.

Ускорено е построяването на основния за развиването на Северозападна България скоростен път Видин – Ботевград. С решение на Министерския съвет бе обещано начало на отчуждителните процедури по трасето от Ружинци до Монтана. Проектът може да бъде приключен за три години.

Завършени бяха ремонтите на тунелите " Витиня “ и " Ечемишка “. Така придвижването по автомагистрала " Хемус “ бе пуснато и в двете направления и трафикът за Коледа и Нова година бе доста омекотен, сподели още министър Шишков. Със същата цел в употреба бяха пуснати 2,7 км от автомагистрала " Струма “ в правата Железница – Симитли по направлението София – Кулата. Изготвен е план за подсилване на свлачището преди тунел " Железница “ на Автомагистрала " Струма “. Той ще бъде изпълнен на два стадия. Поет е ангажимент от строителя първият да бъде изпълнен за три месеца. Така придвижването през оборудването ще бъде пуснато в посока София. Това в допълнение ще облекчи трафика в региона, сподели също министърът. В употреба бяха пуснати 16,3 км от автомагистрала " Хемус “ сред пътните възли Белокопитово и Буховци, уточни още той.

Арх. Шишков регистрира още приемането на методиката за индексация на контракти, които включват осъществяването на строително-монтажни работи. Съвместно с Камарата на строителите в България бяха създадени инструкции за използването ѝ. Стартирана бе процедурата за енергийно възобновяване жилищните и нежилищните здания със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност, чието осъществяване ще обезпечи претовареност на строителния отрасъл. Обявени бяха насоките за кандидатстване по тях.

Съдействие бе оказано на Министерство на здравеопазването за реализацията на плана за Национална детска болница в София. С дейното присъединяване на Министерство на регионалното развитие бе открит терен за построяването на обекта. Проведени бяха договаряния със притежателите и бе подписано задание за строителство. В къс период министерството действа изменението на подробния организационен проект за терена. За сполучливата работа спомага и регионалният шеф на София - град.

С дейната помощ на Министерство на финансите и в следствие от невиждано решение на Министерския съвет, посредством бюджета на Министерство на регионалното развитие над 400 млн. лева бяха предоставени на общините за пътни и водни планове, избрани по изцяло транспарантен метод, сподели Иван Шишков.

След полученото от Европейска комисия утвърждение на Програма " Развитие на районите “ над 3,6 милиарда лева ще бъдат вложени в развиването на българските райони в интервала 2021-2027 година Предвидени са начинания за градско инфраструктурно развиване с акцент " зелени вложения “ на територията на десетте най-големи града в България. В районите за обмисляне от равнище 2 ще се извършват планове за интегрирано териториално развиване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР