Акт 16 за газовата връзка с Гърция се очаква другата

...
Акт 16 за газовата връзка с Гърция се очаква другата
Коментари Харесай

Министър Шишков: Спряхме лошите практики в строителството, но не и големите инфраструктурни обекти 

Акт 16 за газовата връзка с Гърция се чака другата седмица

Следващата седмица ще бъде бъде публикуван Акт 16 на Междусистемната газова връзка Гърция – България. За нея към този момент има Акт 15, който е нужен за въвеждане вексплоатация. Очаква се утре надзорът и строителят да внесат в ДНСК финален отчет за въвеждане в употреба. Взели сме авансово единодушие от общините, през които минава газовата връзка, както и документи от сдруженията, от които е належащо. Обектът ще бъде въведен в употреба за няколко дни, в случай че наздорът е показал всичко, което би трябвало. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия. Той изясни, че вложителят е декларирал пред него, че интерконекторът може да поеме по-голямо количество газ от контрактуваното от страната.

В предишния длъжностен кабинет се опитахме да спрем неприятната процедура, а не огромните инфраструктурни обекти. За страдание, след седем месеца намерихме не изрично спрени неприятни практики, а спрени обекти. Политиците употребяват автомагистралите повече за „ сцена “, на която да се снимат, само че най-после строителите бяха изгонени от нея. „ Искаме да върнем на „ сцената “ на автомагистралите и строителите, а не политиците ”, акцентира районният министър. Той е безапелационен, че политиците отсам нататък ще трябва да се захванат с огромния проблем да възнамеряват всички автомагистрали и да създадат много ясен логаритъм по кое време и по какъв начин ще се строят те. 
Министър Шишков разяснява проблемите, свързани с секторите на Автомагистрала „ Хемус “, и напомни също, че няма плануван възел сред нея и оповестената за народен обект автомагистрала от Русе до Велико Търново. Основен проблем при Автомагистрала „ Хемус “ във връзка с първи до трети сектор е, че вторият е предоставен най-късно като строителство. Правят се срещи с всички строители, с цел да се направи интензивен график и автомагистралата да бъде издигната в тези сектори.

Подложили сме на публично разискване текстове за толерантност, с цел да може отговарящите на нормите инфраструктурни обекти, които страната е упълномощила и позволила да се строят нелегално, да бъдат оповестени за търпими и така да продължи строителството им. Сред тях с изключение на 4 и 5 сектор на Автомагистрала „ Хемус “ има и язовири, уточни арх. Шишков. В постоянния кабинет никой не обърна внимание на същността на този текст, тъй че ние ще го внесем в Народното събрание.

Участъците по „ Хемус ” между Велико Търново и Търговище обаче още не престават да са строителна заблуда. Той се съгласи изцяло с добавеното от водещия Георги Любенов определение „ фикция ” и обясни, че там наистина няма нищо. Оказва се, че трасето не може да бъде доказано и в действителност строим аутобан до избрана точка и нататък нямаме ясна решителност по какъв начин ще я продължим и от кое място ще мине. Това е целият проблем и този голям строителен хаос ще би трябвало да се оправи. Министър Шишков още веднъж уточни, че за жалост хаосът след седем месеца постоянно ръководство не е бил оправен. Затова в този момент е време да се върнат строителите на обектите, които бяха по някакъв метод „ изгонени ” оттова от политиците.

Работи се интензивно с Министерството на околната среда и водите, с цел да може да бъде решен казусът с Автомагистрала „ Струма ” през Кресненското дефиле. Държавата беше сложена по недържавнически метод в доста тежка обстановка. Министърът напомни, че има подготвен абстрактен план за подсилване на свлачището преди тунел „ Железница “, само че за жалост, това е единственото. Всъщност тъкмо казусът с това свлачище е най-големият парадокс, уточни той. И изясни, че тунелът ще бъде подготвен до месец, само че неприятното е, че не можем да го употребяваме, тъй като за свлачището, което е намерено още през октомври 2020 година, не се е правило нищо дълго време. Още през септември миналата година по време на предишнияслужебен кабинет, когато арх. Шишков беше заместник-министър, бе упълномощил да се направи план за укрепването му. Сега за година време от този момент най-малко има абстрактен план. Той разясни, че преди няколко дни е имал среща със строителя, за да уточнят по какъв най-бърз начин може да бъде пуснато придвижването най-малко в едната тръба на „ Железница ”, само че това не може да стане с магическа пръчка.

До края на 2023 година би трябвало да бъде приключена Автомагистрала „ Европа “. Проблемният сектор там е от Сливница до София. Учудващо е, че по време на редовния кабинет не се е случило нищо. Бях оставил на министър Гроздан Караджов писмо за координиране, за да може да се утвърди подробния организационен проект на лота. Но това не стана. До 10 дни Подробен устройствен план на сектора от Сливница до София ще бъде гледан на върховен експертен съвет, който ще бъде призован. „ Имаше проблеми с кмета на Костинбрад, към този момент се срещнах с него и подписахме съглашение ”, означи той.

Инфраструктурните обекти бяха спрени освен като стоителство, а и като планиране и процедури, което е най неприятното. А колкото повече се бавим, толкоз повече няма да има какво да строим. Строим малко, защотонямаме обмисляне за повече, обобщи районният министър.

Другата седмица изтича срокът на публичното разискване на Проекта на Методика за изменение на цената на контракт за социална поръчка при инфлация. С Постановление на Министерския съвет се чака да се реши въпросът с индексакцията на цените, заяви арх. Шишков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР