Ако всичко мине наред, на 21-ви март (сряда) в 19:44

...
Ако всичко мине наред, на 21-ви март (сряда) в 19:44
Коментари Харесай

Двама американски астронавти и един руски космонавт ще полетят в космоса на 21-ви март с кораба Союз МС-08

Ако всичко мине наред, на 21-ви март (сряда) в 19:44 ч. българско време от космодрума Байконур ще излети ракетата-носител “Союз ФГ ” с пилотирания галактически транспортен съд “Союз МС-08 ”. 

На борда на кораба ще пътуват трима души: американските астронавти Андрю (Дрю) Фойстел и Ричард (Рики) Арнолд, както и техният съветски сътрудник Олег Артемиев. Как по този начин се получи, че на “Союз МС-08 ” ще лети най-вече американски екипаж, ще опиша в детайли в тази публикация. Но първо – няколко думи за членовете на задачата. 

Олег Германович Артемиев е роден в Рига, Латвийска ССР на 28-ми декември 1970 година. Той е женен за Ана Сергеевна и двамата имат един наследник. Космонавтът е получил своето обучение в Талинския механически университет. Избран е в отряда на космонавтите през 2003 година. В интервала сред 2007 и 2008 година взе участие в програмата “Марс 500 ” за симулация на пилотиран полет до Марс. Полита действително в космоса за пръв път през 2014 година с кораба “Союз ТМА-12М ”.

Дрю Фойстел и Рики Арнолд са ветерани от програмата “Космическа совалка ” на НАСА. Фойстел е роден на 25-ти август 1965 година в Пенсилвания. Женен е за Индира Бхатнагар. Имат двама сина. По обучение е геофизик, има магистърска степен от университета Пардю. Летял е два пъти с галактически совалки. Първата му задача е през 2009 година, със совалката “Атлантис ”, която обслужва телескопа “Хъбъл ”. За повторно лети до “Международната галактическа станция ” през 2011 година със совалката “Индевър ”.

Рики Арнолд е роден на 26-ти ноември 1963 година в Мериленд. За разлика от други астронавти, които преди този момент са били или учени, или водачи, или военни, Арнолд е работил като гимназиален преподавател, преди да постъпи в НАСА. Малцина са учителите, които по-късно са избрали астронавтска кариера – за жалост първата учителка Криста Маколиф умира по време на случая със совалката “Чалънджър ” през 1986 година. Други учители, летяли в космоса, са Барбара Морган и Джо Акаба. Но да се върнем на Рики Арнолд. Женен е за Елоуи Боуи. Имат две дъщери. Лети през 2009 година със совалката “Дискавъри ” до “Международната галактическа станция ”. 

Да се върнем на въпроса: за какво единствено един руснак, а двама американски астронавти ще летят с кораба “Союз МС-08 ”? През последните няколко години, заради редица механически проблеми и финансови пречки, Русия не съумя да построи напълно своя сегмент на “Международната галактическа станция ”. Особено спорен се оказа модулът МЛМ “Наука ”. Изстрелването му, в началото планувано за 2007 година, беше отсрочено за 2014 година, след това за 2015 година. Междувременно при наземни инспекции беше открито, че горивната система на “Наука ” е нечиста с стоманени стърготини, което добави нови отлагания – за 2016 година, след това за 2017, за 2018-та, а в този момент стартът се чака да е не по-рано от 2019 година. 

Като резултат от забавянията на градежа на съветския сегмент на МКС, както и заради финансовата рецесия, Русия реши да редуцира екипажа на станцията от трима на двама души. “Союз МС-08 ” в началото трябваше да лети единствено с Фойстел и Артемиев, а третото място щеше да остане празно. Въпреки това НАСА съумя да се възползва от него и в този момент ще изпрати още един американски астронавт в космоса. Как се случи това?

Възможността идва поради краха на програмата “Морски старт ”. “Морски старт ” е учреден като консорциум от четири компании – РКК Енергия (Русия), Боинг (САЩ), Ейкър (Норвегия) и СДО Южное (Украйна). Програмата употребява плаваща платфора за изстрелване на ракети “Зенит ” наоколо до Екватора, с цел да се усили тяхната товароподемност. За страдание начинанието не е дългоживущо – през 2009 година “Морски старт ” подава документи за фалит. Официално консорциумът излиза от банкрута една година по-късно, като тогава РКК Енергия придобива 95%-тен дял от “Морски старт ” (първоначалният й дял е 25%). През 2013 година Боинг взема решение да съди Енергия и Южное, като претекстът на Боинг е, че двете компании отхвърлят да платят дължими $350 милиона след банкрута на консорциума. Впоследствие Боинг печели правосъдното дело. 

По-късно обаче РКК Енергия и Боинг подписват съглашение, посредством което съветската компания взема решение да компенсира американския си сътрудник по различен метод – като подари места на астронавти на галактическите кораби “Союз ”. Боинг приема. А НАСА изплаща местата посредством Боинг. Така американската организация ще изпрати в допълнение астронавт до “Международната галактическа станция ”, без въобще да дава пари непосредствено на Русия. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР