Ако всички получили ваксина до момента се струпат в кабинетите

...
Ако всички получили ваксина до момента се струпат в кабинетите
Коментари Харесай

Д-р Виктория Чобанова: Има боледуващи и след ваксинация – повечето са след първа игла

Ако всички получили ваксина досега се струпат в кабинетите на персоналните лекари за документ, общопрактикуващите лекари няма да могат да преглеждат пациентите, които и в този момент са доста. Това изясни в изявление за БНР д-р Виктория Чобанова, персонален доктор и ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

Тя написа отворено писмо до Здравната каса, министъра на опазването на здравето и медиите, в което прикани да не се пречи на общопрактикуващите лекари да лекуват болните. Един от засегнатите в писмото въпроси е документът за имунизация. Според доктор Чобанова по този метод една държавна конструкция – НЗОК, взема решение по какъв начин юридически частни субекти могат да контролират активност, която не касае договорните им връзки с тази конструкция.

Общопрактикуващите лекари сега са на границата на изтощението, посочи Виктория Чобанова. Ако те би трябвало да издават документи на всички, които са имунизирани, няма да могат да преглеждат болните, които по този начин и по този начин са доста, уточни тя. 

„ Едно е да се издава документът в процеса на имунизация, напълно друго е да дойдат всички, които до момента са имунизирани при нас, с цел да си получат заветната хартийка, която, става известно, няма да им свърши никаква работа за нищо. “

Лекарите от София област споделят за огромен % заболеваемост и проблеми с настаняването в лечебни заведения на пациенти, които имат потребност от хоспитализация.

„ Проблемът е същият, какъвто беше през ноември, дори може би малко по-голям “, означи Чобанова.

Налага се в домашни условия да се лекуват хора с дихателна непълнота и в тежко положение, които изрично се нуждаят от болнично лекуване, акцентира доктор Чобанова.
Разнопосочните послания по отношение на имунизациите водят до разколебаване и отвод във вземането на решения за имунизиране сега, счита доктор Чобанова.
„ Случиха се неприятно нещата с „ АстраЗенека “. Оказа се, че има малко повече странични резултати,  отколкото чакахме. По отношение на имунизацията в България - все по-малко хора желаят да се имунизират с „ АстраЗенека “. Дори сътрудници споделят, че не могат да съберат 10 индивида за отварянето на един флакон. Не можем да губим 8 дози поради това, че има двама записани. “

Има ли разболели се след имунизиране?

„ Има боледуващи и след преболедуване, има и боледуващи и след имунизация – множеството са след първа игла, само че има и такива, които след втора доза ваксина се разболяват “, сподели доктор Чобанова.

Относно частичното разхлабване на ограниченията, съпоставено от премиера с придвижването на ластик, доктор Виктория Чобанова разяснява:

„ За мен това е политическо решение. Ластиците са нещо доста хубаво, когато сте във фитнеса и би трябвало да вършиме мускули. “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР