Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не

...
Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не
Коментари Харесай

Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак

Ако ви е останало плажно мляко от предишното лято, не го използвайте още веднъж. Защото то крие заплаха от рак на черния дроб, предизвестяват френски учени, представени от Дойче Веле. Ето резултатите от тяхното проучване:

Слънцето към този момент грее по-силно и по-често, хората вършат слънчеви бани навън, а някои употребяват и слънцезащитни кремове и масла. Но дали не са останали още от предходната година?

" Хвърлям взор на датата на валидност и след това го употребявам. Освен това обръщам внимание на това дали кремът към момента наподобява добре, само че до момента в никакъв случай не съм имала проблем “, споделя млада жена.

Друга минувачка споделя, че постоянно употребява цялото наличие в тубата, даже и то да е от предходната година. „ Не имам вяра то да е развалено “, споделя тя.
Опасност от рак и лимфоми
Само че се лъже. Такова е мнението на френски микробиолози от Сорбоната и учени от националните научни институции. Те са изследвали близо дузина известни във Франция слънцезащитни кремове, откакто ги състарили по неестествен метод.

Какво посочили резултатите? След една година слънцепредпазният филтър октокрилен се трансформира в молекула бензофенон, която има свойството да прониква дълбоко в кожата – с прекомерно съществени последствия.

Съавторът на изследването Дидие Стин изяснява: „ Бензофенонът може да провокира обриви, възпаления и реакции на свръхчувствителност, само че също по този начин рак на черния дроб или лимфоми. Това се видя в извършените опити над животни. Молекулата на бензофенона въздейства също и на щитовидната жлеза, както и на детеродните органи. “

Искат възбрана на двете съставки

“Учените са изследвали артикули на известни компании като „ Гарние “, „ Уриаж “, „ Биодерма “, „ Ла Рош “, „ Косми “ или Л'Ореал. При някои от тях след една година към този момент била надвишена граничната стойност от 10 мг бензофенон на кг.

Тези резултати безспорно ще доведат до преосмисляне на досегашните практики за приложимост на слънцепредпазни кремове. Френските откриватели предлагат да се употребяват единствено масла и кремове, които не съдържат октокрилен и бензофенон. Те упорстват производителите още занапред да не употребяват тези две вещества и предлагат на потребителите да наблюдават дали те се съдържат в козметиката, която купуват.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР