Ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка, България може да

...
Ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка, България може да
Коментари Харесай

България може да загуби 18 000 работни места при Brexit без сделка

Ако Англия напусне Европейския съюз без договорка, България може да загуби до 17 890 работни места, твърди в собствен отчет, квалифициран за Министерство на външните работа на региона Фландрия, Белгия, университета Leuven.

За целия Европейски съюз загубата ще бъде в границите на 1,2 милиона работни места. Без изненада, Англия ще пострада най-вече - цели 500 000 работни места. Германия ще понесе удар от 292 000 изгубени позиции, а Франция и Италия - 141 хиляди и 139 хиляди, надлежно.

Къде ще са изгубените работни места в България?

Докладът не се концентрира върху България, като единствено са посочени изчисленията за загуба на работни места - съвсем 18 хиляди при корав Brexit и към 4 хиляди при реализиране на съглашение.

От неотдавнашен разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) виждаме и в кои браншове е най-големият експорт на България към Острова - експорт, който ще бъде възпрепятстван от мита при положение на Brexit без договорка. Това са мебелите (на стойност 85 милиона щатски $ през 2017 г.), следвани от лекарствените артикули (73 милиона долара), машините, облеклата и ядките. През 2018 година общият износ на страната ни към Англия е 1,36 милиарда лв., което подрежда я измежду най-важните ни търговски сътрудници.

Друг обиден бранш може да е туризмът. През 2018 година визитите на британци в страната са били 424 хиляди на фона на 371 хиляди десетилетие по-рано. Това слага Обединеното кралство на 10 място по брой визити в страната предходната година (между Полша и Франция), с дял от 3,43% от всички визити на чужденци в страната.

Англия е и измежду най-важните вложители у нас, като се подрежда на пето място.
 Снимка 437997
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР