Ако вашият домашен любимец изпитва лек дискомфорт, лечебните билки ще

...
Ако вашият домашен любимец изпитва лек дискомфорт, лечебните билки ще
Коментари Харесай

Как да лекуваме домашните любимци с билки

Ако вашият домакински любим изпитва лек дискомфорт, лечебните билки ще ви оказват помощ да облекчите положението му (или да се опитате да предотвратите проблеми в самото начало). Билковите препарати подтикват прочистването на организма и възобновяване на неговите тъкани. Когато лекувате домакински любим, използвайте единствено една лечебна билка, показанията за приложимост на която са най-съвместими със положението на вашия домакински любим, без да я смесвате с други билки.

В природата животните нормално намират метод да се излекуват - те се хранят с лечебни растения, само че нашите домашни любимци са лишени от тази опция. Можете да им помогнете, като употребявате лечебните свойства на някои растения. Тук даваме единствено тези от тях, потреблението на които „ без рецепта “ е много безвредно.

Ако животното не желае да пие запарка от лечебни билки (което е освен допустимо, само че и доста вероятно), ще би трябвало да употребявате " механически средства " – спринцовка, дребна гумена " круша " или пипета (в взаимозависимост от размера на вашия домакински любимец).

Същият аршин дефинира количеството лечебна запарка. За котки, дребни кучета и кученца целесъобразната доза едновременно варира от чаена лъжичка до супена лъжица. Големите кучета изискват до 0.5-1 чаши запарка.

Червена детелина

Насърчава хармоничното развиване на котенца и кученца, както и възобновяване на силата на животните след заболяване. За подготвяне на запарка 1 супена лъжица цвят се вари с чаша вряла вода, кисне 30 минути, филтрират се.

Липов цвят

 Alfalfa

Има успокоителен резултат върху нервната система на животното, покачва жлъчката и уринирането, има потогонни, температуропонижаващи, аналгетични, отхрачващи и антимикробни свойства. За подготвяне три супени лъжици от билка се заливат с една чаша вряла вода, загряват се на водна баня за 15 минути, охлаждат се и се филтрират. Може да се употребява като в допълнение лекуване при инфекциозни болести на котки и кучета, изключително болести на стомаха, черния дроб, червата и бъбреците.

Корен от репей

Използва се като детоксикиращо, бактерицидно, противогъбично и ранозаздравяващо средство. За подготвяне на леден дестилат: 3 г тънко надробен корен се изсипва в 250 мл студена вода, кисне 5 часа, след което се филтрира. Използва се външно (можете да изплакнете козината след къпане на животното).

Мента листа

Има успокоително и обезболяващо, противовъзпалително и холеретично, спазмолитично и диуретично, заздравяващо на рани, леко слабително деяние, както и антиконвулсантни и кръвоспиращи свойства. Подобрява храносмилането при кучета, понижава нарасналата киселинност на стомашния сок. За подготвяне на 1 супена лъжица сухи листа изсипете чаша вряла вода и запарете 20 минути. Някои употребяват това растение за елиминиране на неприятния мирис от домакински любим.

Овчарска торбичка корен

 Как да лекуваме домашните любимци с билки

Кръвоспиращо средство за белодробни, бъбречни, маточни и стомашни кръвоизливи, за рани, диария. За да получите извлек, 15 г билка се изсипва в чаша охладена преварена вода, кисне 8 часа, след което се филтрира. Внимание! Това растение не може да се употребява за лекуване на бременни животни.

Лайка

Запарката се употребява като противовъзпалително, потогонно, жлъчегонно, стягащо и леко слабително средство, оказва помощ за обезвреждане на алергичните реакции. За подготвяне 1 ч.л. лайка се запарва с 1 чаша вряла вода 10 - 15 минути. Тя е незаменима при стомашни инфекции при котки и кучета и има удобен резултат върху гризачите (можете да се опитате да им предложите това растение в недопечен вид). Използва се и за промивки при възпалени очи и уши, както и при кожни проблеми.

Семена от копър

Отвари се употребяват за възстановяване на апетита и храносмилането на животните, унищожаване на стомашни и чревни конвулсии, метеоризъм. Няма да навреди при болести на стомашно-чревния тракт. За приемане 2 с.л. семена на копър се слагат в емайлиран съд, изсипва се чаша вряла вода, покриват се с похлупак и се загряват от 1 до 5 минути, по-късно се охлаждат, филтрират, суровините се прецеждат и запарката се довежда до първичния размер с преварена вода.

Чесън

Богат на витамини и в допълнение е отличен превантив против хелминти и други паразити. Не въздейства върху положението на червата. Един от мечтаните детайли от диетата на кучето. Около един път на две седмици вашият домакински любим би трябвало да получава половин скилидка чесън, ситно нарязан или пресован. Трябва да се помни, че всяко куче би трябвало да бъде научено от малко кученце. В продажба има голям брой заместители на чесъна, които кученцето ще приема с огромно наслаждение. За интензивно лекуване се предлага ¼ скилидка за котки на ден, а за кучета от 1/3 до 3 скилидки, според от размера на кучето.

Кромид лук

Използва се при глисти, при ужилване от пчели и оси, гнойни рани и инфектиране на лапите. За глисти 1-2 ситно нарязани глави лук се варят с 250 г прясно мляко и се дава сутринта на гладно на кучето за 3-4 дни. При ужилване се постанова отока с каша от лук. При инфектиране на лапите и гнойни рани се лук се изпича, до момента в който омекне и се постанова като компрес.

Смрадлика

Има мощно изразено антисептично и противовъзпалително деяние. Използва се външно: предотвратяване от ухапвания от кърлежи, гнойни и елементарни рани, отоци от измръзвания. Отварата се употребява за изплакване, промивки, компреси: 100 грама билка се поставят в 1 л вода да заври. След изстиване се прецежда.

Люцерна (Alfalfa)

 Как да лекуваме домашните любимци с билки

Отличен тоник, подтикващ храносмилането и апетита. Насърчава наддаването на тегло и усъвършенства физическата и умствената активност. Той е предопределен основно за животни с незадоволително тегло, нервни и възбудими, както и страдащи от болежка в мускулите и ставите или имат проблеми на отделителната система, изключително свързани с образуването на камъни и раздразнение на пикочния мехур. В взаимозависимост от размера на кучето, добавяйте от 1 чаена лъжичка до 3 супени лъжици нарязана прясна или суха люцерна в храната на ден. Или направете чай, като накиснете 3 супени лъжици трева в 1 чаша вода за 20 минути. Добавете чая към храната или го прилагайте през устата със специфична спринцовка. На котките се дава 1 чаена лъжичка (суха) трева дневно.

Овес

Той също е добър тоник. Особено се предлага за животни със слаба нервна система, страдащи от епилепсия, тремор, хорея и парализа. Използва се като укрепителен сътрудник за намаляване и безсилие на организма, вследствие на болести и интензивна приложимост на медикаменти. Спомага за прочистването на тялото и растежа на нови тъкани. Използвайте овесената каша в диетата на животното. Овесената плява се употребява за лечебни бани. Сварете 1 до 2 кг плява в 3 литра вода за 30 минути. Изсипете разтвора във вана, напълнена с вода, поставете животното преди и го залейте с тази вода за малко време. Лечебните бани са потребни при кожни болести, болки в мускулите и ставите, ревматизъм, кожни проблеми, парализа, болести на черния дроб и бъбреците. Кучетата са по-склонни да вземат лечебни вани от котките.

Орех

За мастит се вършат компреси с запарка от орехови листа: 5 с.л. сухи листа се варят 15 минути в 500 мл вода, памучен плат се навлажнява в отварата, след което се поставят и отцедените листа и се прави компрес. При рахит се вършат 10 минутни бани с отварата от ореховите листа, която се смесва с топла вода, като водата не би трябвало да стига до корема на кучето.

Босилек

 Как да лекуваме домашните любимци с билки

Използва се при гнойно или не инфектиране на ушите при куче или коте. Ухото първо се почиства с кислородна вода и по-късно се капват 5-6 капки от сок от пресни листа на босилек 3-4 пъти дневно.

Списъкът с билки, които могат да се ползват при домашни любимци, е много дълъг. Като цяло действието на билките при животните е същото като и при хората. Използването на билкови медикаменти в композиция с подбрано хранене ще улесни и форсира процеса на възстановяване на здравословното положение на вашия домакински любим.

Разбира се, не подценявайте консултацията с ветеринарен доктор, добре е да обсъждате домашното лекуване с него. При тежки здравословни проблеми на домашния ви любим консултацията с ветеринар е наложителна.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР