Ако в продължение на дни кашляте свирепо и не знаете

...
Ако в продължение на дни кашляте свирепо и не знаете
Коментари Харесай

Кашлицата – симптом или диагноза

Ако в продължение на дни кашляте свирепо и не знаете на какво се дължи това мъчение, надали се чувствате доста радостни – освен че не знаете повода, ами не знаете и по какъв начин да я спрете.

За страдание, няма изясненост какво тъкмо съставлява непрекъснатата кашлица, само че по този начин или другояче, в случай че си кашляте всеки ден, доста е евентуално и да не ви интересува. По-важното и проблематичното е, че кашлицата трансформира качеството на живота ви и още нещо – пречи ви да си отпочинете през нощта. Всеки, кашлял най-малко една нощ през живота си, знае какъв тормоз е това!

 кашлица Thinkstock

Важно е обаче да разберете какво я предизвиква, тъй като съвсем постоянно кашлицата е признак на нещо друго, а не положение единствено по себе си. Кашлицата е предпазен инстикт за ликвидиране на дихателните пътища от разнообразни инхалирани химични, механични и биологични дразнители. Рефлексът за ликвидиране се отключва след раздразнение на рецепторите за кашлица от вируси, аероалергени и химични субстанции.

Обикновено кашлицата се предизвиква от някои по-елементарни и безобидни неща, като секрет от носа, в резултат на синузит или ринит, вирусни инфекции – като грип, само че по време на грипа нормално има и други признаци, като болки в тялото, хрема и главоболие.

 кашлица Thinkstock

Бронхитът и алергиите постоянно провокират бронхоспазми (контракции на гладката мускулатура на стените на бронхите и бронхиолите, които водят до учестено дишане и дълбока кашлица.

Астмата също може да е причина за тежко кашляне, само че тя постоянно е обвързвана и със стягане в гърдите. Сред останалите причинители са редица диагнози, като ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), пневмония, туберкулоза, круп или коклюш , както и някои още по-сериозни, като рак на белия дроб – макар че при него по-рядко има съпътстваща кашлица, само че въпреки всичко е някакъв знак, който би трябвало да отчетете.

Няма потребност да изброяваме редица стряскащи положения, по-важното е да знаете, че в случай че кашляте неудържимо в продължение на няколко дни, в реда на нещата е да отидете на доктор, който да ви прегледа и да ви назначи проучвания.

Ако реши, те могат да включват рентген на гърди и бял дроб (за изключване на пневмония), кръвни проби – нарасналите левкоцити да вземем за пример ще покажат съществуване на бактериална или вирусна зараза, спирометрия (изследване за размера въздух, който можете да издишате от дробовете си за една секунда – прави се при подозрения за астма или емфизем).

 кашлица Thinkstock

Бронхоскопията и компютърната томография са по-сериозни проучвания, които имат за цел да създадат обширен и подробен обзор на дробовете и дихателните пътища.

Лечението на непрекъснатата кашлица пък зависи от съответната причина. Природните лекове, като лъжица мед, овлажнител за въздух и отмора са постоянно добре пристигнали, както и приемът на течности.

Така че, имайте едно мислено, когато ви стовари кашлица и не ви пусне в продължение на дни – може и да е нещо обикновено и да отшуми съвсем от единствено себе си след седмица, само че вие не разчитайте на това – идете на доктор навреме.

Профилактиката и предварителната защита постоянно са жизненоважни в откриването на разнообразни болести в ранните им стадии.

 кашлица Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР