Ако трябва да обясните на начинаещи мениджъри как стигнахте дотук,

...
Ако трябва да обясните на начинаещи мениджъри как стигнахте дотук,
Коментари Харесай

Джон Кларк: Винаги работи с отлични хора и ще печелиш във всякаква бизнес среда

Ако би трябвало да обясните на начинаещи мениджъри по какъв начин стигнахте дотук, по какъв начин ще формулирате главните си правила?

Научете добре главните умения, нужни на мениджъра. Наблюдавайте, слушайте и се учете от настоящи мениджъри, които могат да ви предадат скъпия си опит като ментори. Учете се както от положителните, по този начин и от неприятните мениджъри, с цел да разберете кое е вярно и по какъв начин да не повтаряте неверното. Винаги бъдете съобразителни и отворени за нови хрумвания, приемайте провокациите с усмивка. Независимо дали задачата е увлекателна или не, постоянно може да се поучите от професионалния си опит. Помнете добре наученото, повтаряйте това, което носи триумф, само че не повтаряйте грешките си, учете се от тях. Вслушвайте се в екипа си, бъдете отворени за новото и проявавайте угриженост. Правете това, което е вярно, в никакъв случай не се изкушавайте да поемете по по-краткия път, с цел да улесните работата си. Ако усещате, че сте прав, значи в действителност е по този начин. Ако усещате, че грешите, помислете още веднъж по какъв начин да извършите задачата по допустимо най-хубавия метод.

Кой е мениджърският урок, който научихте по най-трудния метод?

Да работиш с хора може да бъде най-удовлетворяващата, само че и най-трудната задача. Научих, че е най-добре постоянно да си прям с хората, даже новините да не са положителни. Никога не си затваряйте очите, когато някой се показва едва, тъй като по този начин казусът единствено ще стане още по-голям. Най-трудното за научаване нормално е обвързвано с погрешно отношение към хората или неистина за облекчение.Винаги бъдете почтени, казвайте цялата истина и спазвайте обещанията си или се подгответе да дадете почтен отговор на въпроса за какво не можете да го извършите.

Има ли граница в бизнеса, която в никакъв случай не престъпвате?

Безспорно в бизнеса има граници, които в никакъв случай не би трябвало да се прекрачват, и те са свързани с етиката, публичните правила и човешките взаимоотношения. Никога не лъжете, не мамете, в никакъв случай не действайте подкупнически. Никога не поемайте по късия път. Отнасяйте се с почитание към хората без значение от събитията.

Как мотивирате хората, с които работите?

Опитвам се да ги стимулирам, като им дава забавни благоприятни условия и провокации и като им упълномощавам както властта, по този начин и отговорността, обвързвана с дадена задача. Моята роля е да поддържа индивида, с цел да съм сигурен, че той ще се показа допустимо най-добре и ще реализира най-хубавите резултати, като предлагам упътвания, когато е нужно. Искам хората ми да употребяват мозъка и знанията си, с цел да реализиран изключителни резултати, като работят дружно в екип и поддържат връзка намерено.

Откъде се учите на мениджмънт?

20% от мениджмънта научих от образования и семинари, а останалите 80% - от учебното заведение на живота. Винаги съм бил подготвен да поема нови провокации, даже когато става въпрос за неща, от които разбирам малко. Всеки ден имаме опция да научим нещо ново. Учим се от деня, когато сме родени, до деня, когато напуснем този свят. Няма невъзможни задания, просто би трябвало да се научим по какъв начин да ги осъществим.

Има ли мениджмънтът (български) национални особености?

От позицията на чужденец (всъщност аз считам себе си за българин) за мен е елементарно да отговоря «да». В ръководството на доста български мениджъри има национална линия. Много от тези мениджъри остават скрити за своите чиновници и ръководят бизнеса си, без да се намесват непосредствено. Въпреки това със удовлетворение мога да кажа, че има ново потомство мениджъри с интернационален метод на ръководство. В България има чудесни хора и доста от тях към този момент са отлични мениджъри или са на път да станат такива. 

Как ще наподобява мениджърът през 2020 година?

Със сигурност ще бъде друг от мениджъра през 2010г. Трудно е да се каже по какъв начин тъкмо, само че мениджмънтът е инструмент, който би трябвало да се развива дружно със света на бизнеса. Всичко се трансформира и ние би трябвало да приемем това, както и да се пригодим към заобикалящия ни свят и да се усъвършенстваме всеки ден.

Какво научихте от рецесията?

Научих се да чакам и непредвиденото и да одобрявам, че нещата, които сме си мислели, че в никакъв случай не биха могли да се случат, в действителност могат. Така че основният урок е да си квалифициран за всичко и да имаш доста добър екип, който да е еластичен и да може да реагира бързо на измененията в икономическата и бизнес среда. Винаги би трябвало да търсим благоприятни условия за рационализиране, да имаме мощна задача, само че да сме гъвкави и приспособими към измененията в бизнес средата. Винаги работи с отлични хора и можеш да печелиш във всякаква бизнес среда.

Списание „ Мениджър ” прави мозъчна офанзива „ Икономиката след рецесията. Къде ще сме ние? ”. Кои ще са водещите трендове през идващото десетилетие и по какъв начин България може да се впише в тях?

Смятам, че бизнес климатът в България ще остане сложен в средносрочен проект, защото вложителите сега осмислят цялостното влияние на рецесията и вземат решение по какъв начин да развиват вложенията си в бъдеще. Едно нещо е несъмнено – в България има голям капацитет за вложения и развиване в доста браншове. Може би в бъдеще би трябвало да има по-малко вложения в бранша на недвижимите парцели и по-голям фокус върху вложения в производството, продажбите на дребно, инфраструктурата и финансовите услуги.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР