Ако трябва да изразим идеята на тази прекрасна статия на

...
Ако трябва да изразим идеята на тази прекрасна статия на
Коментари Харесай

Светът се завръща към нормалното

Ако би трябвало да изразим концепцията на тази прелестна публикация на “Форин Афеърс ” в едно изречение, ще е следното: спрете с нервностите си за идната световна военно-политическа-морална злополука, нищо извънредно не се случва - и няма да се случи.

В публикацията в действителност съвсем нищо не се споделя за нервността, създателят Билахари Каусикан не стига до подробна дискусия с аудиторията си – а тя е най-вече американска. Пред нас стои нещо друго - погледът на един чужденец, незападен човек, който хладно и изсъхнало проучва същността и вероятностите на сегашната яростна борба сред Запада и Китай, Русия - и освен с тях.

Авторът, пенсионираният сингапурски посланик Билахари Каусикан, беше дипломат на страната си в Москва през 90-те години, откъдето се реалокира на същия пост в Организация на обединените нации. Срещнахме се преди време с него в Москва и говорихме за известната му идея, че има „ азиатски полезности “, общи за всички поданици на тази част на света, и те се разграничават от западните, с всички произлизащи от това последици. Накратко, имаме един от най-интересните и уважавани мислители в света през днешния ден. Освен това той има необичаен етнос - наследник на индиец и китайка, което може би способства за усвояването на мъдростта на двете велики цивилизации.

Билахари споделя доста явни и добре известни неща като: Украйна? Но цялата история от последните десетилетия е цялостна с образци за това по какъв начин Съединените щати и техните съдружници са нарушили всяка допустима норма на интернационалното право и са почнали доста войни. Ние - светът - през днешния ден просто се връщаме към естественото и нормата е, за жалост, когато се случват войни.

Или ето още една причина, заради която десетки страни по света реагират хладно на тези нервности и наказания против Русия: те виждат спор, в който „ белите убиват бели с поддръжката на други бели “, а не когато „ белите убиват небели или небелите се избиват между тях, от време на време с поддръжката на белите ”. По принцип не е тяхна работа. Така че колкото по-далеч, толкоз по-малко искащи ще има в развиващия се свят да се месят в тази история.

Но нашите специалисти се сблъскаха също с тези разсъждения, както и с концепцията, че Украйна за Съединени американски щати е „ мним състезател “, част от „ странично шоу “ в американската борба с Китай. А самият конфликт... Тук Билахари има в действителност свежа концепция, да повторим - студена и суха.

Става дума за следното: да, съперничеството сред Съединените щати и Китай ще бъде основна тематика на целия ни век. Но това няма да докара до нищо пагубно, в случай че някой гневен националист не натисне неверния бутон.

Работата е, споделя той, че няма съревнование сред две конкуриращи се системи. Китай и Съединените щати, всеки със диря от съдружници, са толкоз стопански слети между тях, че това не е верига, която може да се скъса - това е като две дървета, чиито корони и корени от дълго време са преплетени. На места могат леко да се раздалечат, само че не могат да се разделят изцяло, а двамата съперници не желаят съществено това, още по-малко го желаят сътрудниците им. И по този начин, дано не одобряваме всички тези приказки за смъртоносната борба на „ авторитаризма и демокрацията “ толкоз съществено, колкото всички други приказки.

Моделът на утрешния свят, съгласно Билахари, е непрекъснат и мъчно изпълним баланс на ползи във всички сфери на стопанската система и по света. В същото време и Съединени американски щати, и Китай ще изгубят монопола си върху ролята на съдия, да, даже и в Европа, въпреки и единствено тъй като ще има от ден на ден и повече страни или групи от такива, които ще работят и с двете страни.

Всъщност, дано прибавим, това не е утрешният свят, а днешният. Вижте по какъв начин се държат съседите на Индия, Турция или Сингапур в Югоизточна Азия. Да, тук Франция се прави, че се пробва да бъде самостоятелна. Всеки балансира, всеки при най-малката опция отхвърля да се концентрира единствено върху един от двамата съперници.

И още нещо - още веднъж за нервностите и други опити на Запада да показа сегашната борба като битка на верните хрумвания против неверните. Това нещо е обречено, даже единствено тъй като стотици милиони хора не могат да живеят в непрекъснато психическо възбудено положение (изключение е Украйна, само че поучително). Никакъв интернет с неговите обществени мрежи, никакво директно държавно принуждение като възбраните в Латвия или Германия за изложение на избрани обстоятелства или хрумвания няма да просъществува дълго. Освен това неизбежно настава отмалялост от моралния напън и най-непобедимата опозиция е пасивната и безмълвна. Така че сингапурският създател е прав - светът просто се връща към своето въпреки и неприятно, само че естествено положение.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР