Ако сте се опитвали да използвате силата на волята, за

...
Ако сте се опитвали да използвате силата на волята, за
Коментари Харесай

Капанът, който ни пречи да се откажем от вредните навици

Ако сте се опитвали да употребявате силата на волята, с цел да се откажете от пиенето, само че не сте съумели в предишното, то неуспешните ви опити не приказват нищо за вас, за вашите качества или за вашия темперамент, тъй като не сте сами. Вместо това те приказват повече за самия способ.

В реалност множеството хора, които разчитат само на силата на волята, с цел да трансформират държанието си, се провалят в някакъв миг. Въпреки че на доста хора е внушено, че силата на волята е ключът към отказването от алкохола, тя не е отговорът на въпроса за дълготрайната смяна на държанието.

В нашето общество има доста неправилни схващания, изключително за алкохола и трезвеността. Ако сте попаднали в клопката да разчитате на силата на волята, с цел да намалите алкохола, не сте сами.

Нека първо да разгледаме какво съставлява силата на волята. Определението на Джон Ортбърг, създател на книгата " Животът, който постоянно сте желали ", споделя: " Волята е да се опитваш доста мощно да не правиш нещо, което доста искаш да направиш ".

Може би това мнение в действителност отразява нашия опит при потреблението на силата на волята - тежката борба, в която се борим против личните си стремежи.

Забравете за минута за пристрастяващо вещество като алкохола. Просто си спомнете за миг, в който сте се опитвали да устоите на изкушенията на обичания си десерт. Всеки знае какъв брой мъчно е това.

Когато е налице вътрешна война сред личните ни стремежи, силата на волята може да ни помогне да спечелим няколко борби в кратковременен проект, само че в дълготраен проект тя сигурно ще се провали - изключително в случай че това е всичко, с което разполагаме.

Защо силата на волята не работи

Много хора неправилно имат вяра, че силата на волята е нещо, което някои имат, а други не. Това е неправилно разбиране. В реалност някои специалисти считат, че силата на волята е по-скоро като батерия, която всички имаме и която от време на време се изтощава и прекъсва; или си я представяйте като мускул, който се уморява при прекалено натоварване.

През 90-те години на предишния век откриватели организират опит, с цел да ревизират хипотезата си за стеснен запас от мощ на волята, или това, което наричат изчерпване на егото. В изследването те вкарват група участници в стая, изпълнена с аромат на прясно изпечени бисквити. Пред участниците била сложена маса с две чинии. В едната били сложени вкусно изглеждащи бисквити, а в другата - купа с репички. Едната половина от щастливците била помолена да опита бисквитите, а другата половина - да изяде единствено репичките.

След това и двете групи били помолени да прекарат 30 минути в решение на пъзел, който в реалност бил нерешим. Разбира се, самите участници не знаели за това. Докато късметлиите, които яли бисквити, издържали приблизително близо 19 минути, хората, които трябвало да устоят на изкушението на бисквитите и да ядат репички, се отказали от пъзела след към осем минути. Изследователите стигат до заключението, че самоконтролът на субектите, ядящи репички, наподобява се е изчерпал по-бързо, откакто са го упражнили, с цел да устоят на изкушението на бисквитките.

Ако опитът да се устои на изкушението да се ядат бисквити за къс интервал от време може доста да понижи способността на индивида да упражнява самоконтрол при последваща задача, то представете си каква съвсем невъзможна задача може да бъде да се желае от някого непрекъснато да устоява на изкушението на напитка, която доста желае - освен за няколко часа, а за дни, месеци или даже години.

Ключът към смяната - вашите убеждения

Моля, не ме разбирайте неправилно. Силата на волята към момента има своето място в процеса по отказване от алкохола или друго нездравословно вещество, изключително първоначално. (И е значимо да се означи, че по-новите изследвания слагат под въпрос теорията за привършване на егото).

Независимо от това, с цел да постигнете дълготрайни промени, би трябвало да измененията убежденията си. Например доста хора желаят да се хранят здравословно, само че това, което разделя съумелите от неуспелите, са техните убеждения. Хората, които могат да се приспособяват към по-здравословен хранителен режим, в някакъв миг са решили, умишлено или подсъзнателно, че здравословното хранене е еднакво на наслада, жизнеспособност и дългоденствие.

С тези убеждения тежката работа по възприемането на нов метод на живот се трансформира в средство за приемане на плодовете на това, което те в действителност желаят.

Не забравяйте, че същинската смяна и промяна се случват на надълбоко, подсъзнателно равнище. Дано намерите мир, наслада и същинска независимост от алкохола.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР