Ако сте се чудили защо все още процентът жени, които

...
Ако сте се чудили защо все още процентът жени, които
Коментари Харесай

Учим дъщерите си да бъдат съвършени... и нещастни

Ако сте се чудили за какво към момента процентът дами, които управляват личен бизнес или практикуват рисков спорт, е дребен, вероятно Решма Сауджани ще ви даде отговора, от който се нуждаете.

" Възпитаваме девойките си да бъдат съвършени, а момчетата си – да бъдат смели ", споделя основателката на " Момичетата, които кодират " (Girls Who Code). Сауджани се е заела със задачата да превъзпита млади девойки да поемат опасности и да се научат да програмират – две умения, от които се нуждаят, с цел да придвижват обществото напред. " За да сътворяваме същински нововъведения, не можем да оставим настрани половината от популацията ", счита вдъхновяващото момиче.

" Имам потребност всеки един от вас да каже на всяка млада жена, която познава, да се усеща комфортно с несъвършенството. "

Американката от индийски генезис е позната на милиони фенове по света с появите си в TED Talks и в редица телевизионни излъчвания и подкасти. Авторка е на " Смели, а не идеални " (Brave, not Perfect), посвещава книгата си на слабостите във възпитанието на актуалните девойки, водещи единствено до отрицателни резултати: подтиснатост, боязън и безконечна колебливост.

Тази подтиснатост стеснява фрапантно кръгозора и опциите за избор на младите девойки, пречи им да се радват на живота и да изявят цялостния си капацитет. 

От ранна възраст момиченцата биват учени да залагат единствено на сигурното. Доброжелателните родители и учители хвалят момичето, когато то е чинно, безшумно и учтиво, внушават му да е свръхпредпазливо и го насочват само към действия, в които е несъмнено, че то ще реализира високи резултати. В същото време от момчетата се чака не да мълчат, а да изричат мнението си и да го пазят, да играят пламенно (дори грубо), да се цапат, да се борят и катерят...

С две думи, момчетата биват учени да бъдат смели, а девойките – да бъдат идеални, а това се отразява в житейския път на всяка една жена още от детството, през избора на кариера и метод на живот, до това дали след пенсионирането си ще пътешества или ще прави зимнина на вилата. 

В резултат от другите похвати на социализиране на двата пола, израстват голям брой млади дами, чиито главен боязън е страхът от неуспех. 

Ужасени от опцията да не бъдат идеални, те потискат фантазиите си, стесняват съзнателно светогледа си, заобикалят всевъзможен риск и сами се лишават от благополучие, пълноценни връзки и кариерно развиване. Решма Сауджани обрисува този развой обективно, умерено и с възприятие за комизъм. Тя е уверена, този капан на " идеалното "  може да бъде раздран и сменен със мироглед, залагащ на смелостта. Смелост да заявиш себе си, да отстояваш желанията си, да правиш неточности и по този начин да живееш пълноценно и да се развиваш.

Решма е индийка по генезис, програмистка по специалност и подстрекател по предопределение. Живее в Ню Йорк със брачна половинка си и дребния им наследник. Тя е първата индийска жена, която се е кандидатирала за конгрес на Съединени американски щати и създател и основен изпълнителен шеф на " Момичетата, които кодират " – ключова нестопанска организация, която оказва помощ да се запълни разликата сред половете в компютърните науки и технологии.

 
Елиф Шафак: " Когато пиша, се усещам свободна "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР