Ако сте пропуснали първата част на материала, можете да я

...
Ако сте пропуснали първата част на материала, можете да я
Коментари Харесай

Факти за смях и за почуда от света на обувките – Втора част

Ако сте пропуснали първата част на материала, можете да я прочетете тук.

Има неща, които не е наложително да се знаят, само че по тази причина пък са любопитни и напряко мега занимателни. Във връзка с обувките също има някои чудновати и смешни обстоятелства, от които обезпечено ще ви падне шапката!

9. Жените имат приблизително по 20 чифта обувки.

Според едно проучване дамите имат приблизително по 20 чифта обувки, а 25 на 100 от тях даже повече от 30! Разбира се, единствено половината от тези обувки се носят постоянно.

10. Рускиня има най-дългите крайници в света.

Руският модел Екателина Лисина е дамата с най-дългите крайници на планетата. Тя е висока 205 см, а краката й са дълги 132 сантиметра. Носи обувки номер 47. Преди да стане модел, рекордьорката на Гинес е била професионална баскетболистка. Дългите крайници са я довели даже до бронзовия орден на Олимпиадата в Пекин през 2008 година.

11. Една четвърт от костите на индивида се намират в стъпалата.

Скелетът на възрастния човек се състои от 206 кости.  Но точният им брой варира леко от човек на човек. От тях на всяко ходило има по 26. Следователно взети дружно, те съставляват към една четвърт от човешкия  скелет.

12. Най-старата кожена обувка, открита в миналото, е на 5500 години.

Най-старата обувка от кожа е открита през 2008 година от археолози в една пещера в Армения. Били непокътнати даже връзките й. Находката дава отговор на дясно ходило с размер 37. Обувката датира от 3500 г.пр.Хр. и по този начин е с към 1000 години по-стара от Голямата пирамида в Гиза.

13. Жените прекарват към 287 дни от живота си за избора на облекло и обувки.

Кой не е чувал обезвереното възклицание „ Нямам какво да облека! “ на жена, изправена пред отворения си дрешник. Подобно е ситуацията и когато застане пред шкафа си за обувки. (Тогава „ облека “ се замества с „ обуя “.)  Според едно английско изследване  жените прекарват към 287 дни от живота си в избор на облекло и обувки. Това прави по 16 минути дневно във всекидневието. За специфични случаи се изразходват до 40 минути.

14. Краката на девойките порастват до 12-годишна възраст, а на момчетата – до 15.

Растежът на момичето се забавя очевидно доста по-рано, в сравнение с този на момчето. Ето за какво женските крайници порастват до 12-годишна възраст, до момента в който мъжките усилват размера си още 3 години.

15. Най-тежките обувки, в които в миналото е пристъпвал човек, тежат 146 кг.

Рекорда държи Ашрита Фурман. Той изминава разстояние от 10 метра, обут в обувки с невероятната тежина от 146 кг. Човек мъчно може да си показа, че някой е в положение да направи и крачка с такава тежест на краката. Фурман е вписан в „ Книгата за върхове на Гинес “ с над 400 върха и по този метод е рекордьор и по слагането на върхове – освен това най-шантавите!

Цветелина Велчева по материали от im.walking

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР