Ако сте почитатели на културния туризъм, архитектурните шедьоври и забележителностите

...
Ако сте почитатели на културния туризъм, архитектурните шедьоври и забележителностите
Коментари Харесай

9 обекта на ЮНЕСКО в България, които задължително да посетите

Ако сте фенове на културния туризъм, архитектурните шедьоври и забележителностите с историческо значение, не може да не знаете какво е ЮНЕСКО – Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета. Списъкът за международно културно и естествено завещание на организацията е скъп справочник през туристическите дестинации у нас и в чужбина. 



Интересно, само че и някак тъжно е, че за историческите и архитектурни обекти по света знаем повече, в сравнение с за тези у нас. Въпреки че България е правоприемник на древни цивилизации – траки, римляни, византийци и прабългари са оставили по нашите земи извънредно скъпи архитектурни и исторически артефакти, които потвърждават благосъстоянието на културите им. Те са разпръснати из цялата страна, като трансформират родината ни в една от най-атрактивните дестинации за пътуващите хората, които се интересуват от история и просвета. Освен с тези съкровища България се гордее и с красива природа и необикновено биоразнообразие, което се съхранява в парковете и резерватите на страната. 

Вижте кои са топ забележителностите на България, част от богатото ѝ културно и естествено завещание, оценени от ЮНЕСКО.

Рилският манастир

Рилският манастир е един от знаците на България, освен тъй като е най-големият манастир в България, а и тъй като е знак на съхранената българска вяра през византийското господство и османското владичество. Създаването му е обвързвано с живота на българския светец Иван Рилски, който основа манастира и остава да живее в него до края на живота си. През 14 в. светата обител се превръща в солидно укрепен и внушителен комплекс, благодарение на локалния средновековен владетел севастократор Хрельо. Той строи пететажна отбранителна кула с бойници, известна като Хрельовата кула, като до нея издига църква, разрушена през 19 в.



При завладяването на България от Османската империя, манастирът оцелява, само че по-късно е обезлюден от разбойнически набези. Възстановен е през 1460 година от трима братя, които издействат от султан Мурад II позволение за връщане на мощите  на св. Иван Рилски в манастира. Връщането на мощите на светеца е трансформирало във всенародна проява на неугасващия български дух.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР