Ако сте нови в колоезденето, определено може да се объркате

...
Ако сте нови в колоезденето, определено може да се объркате
Коментари Харесай

Светът на колоезденето: Кои са различните цветове фланелки и какво означават?

Ако сте нови в колоезденето, несъмнено може да се объркате от цветните трика, които са разнообразни в обособените съревнования. Точно върху това ще се фокусираме в рубриката ни " Светът на колоезденето " .

Дори хората, които не са почитатели на колоезденето, или пък просто не гледат толкоз постоянно, са чували за Тур дьо Франс. Освен това всеки асоцира най-престижното съревнование с жълтата фланелка, която спечелилият носи. В шосейното колоездене обаче има доста разнообразни цветове трка, които ще разгледаме в идващите редове.

Започваме с огромните обиколки, като от тях първо в календара е Джиро Д'Италия.

Първото издание на Обиколката на Италия е през 1909-а година. В нея, за разлика от Тура, краткотрайният лидер в конкуренцията носи розова фланелка.

Разликите с Обиколката на Франция са фрапантни при цветовете на триката, само че има една основна аналогия сред розовото и жълтото трико, което са знак на успех в двете огромни обиколки. И двете получават цветовете си поради спортните вестници, които са основни спонсори и основатели на обиколките.

Tour de France 1962:
Maitre Jacques and Jozef Planckaert who wore in the Maillot Jaune for several days and finished in second place in Paris.
— RiksRedGuard (riksredguard.bsky.social) (@RiksRedGuard)
Италианският вестник La Gazzetta dello Sport се печата с розова хартия и по тази причина през 1931-а година розовата фланелка е въведена в Джирото. В Тур дьо Франс фланелката е жълта поради цвета на страниците на вестника L'Auto, който е предходник на L'Équipe.

Иначе в Обиколката на Италия с изключение на лидерското трико, което се назовава още " maglia rosa ", има и цикламено, синьо и бяло трико. Първото е за най-хубавия спринтьор, или колоездачът, който е събрал най-вече точки в стадиите. Обикновено в разлините типове стадии точките варират, а такива се раздават и в междинните спринтове. В Тур дьо Франс същото трико е със зелен цвят. Там обаче това трико е още по-отдадено на спринтьорите, като разпоредбите и точките, които се раздват, са варирали през годините.

Синьото трико в Обиколката на Италия е за най-хубавия катерач. Печели го индивидът с най-вече точки, раздващи се на върха на изкачванията, както по време на стадия, по този начин и на финала, в случай че той приключва на нанагорнище. Негов аналог в Тур дьо Франс е бялото трико на червени точки. Отново се дава на колоездача с най-вече точки от категоризирани изкачвания. 

В Джирото, както и в Тура, има и бяло трико, което е за най-хубавият млад играч. В тази категория попадат колоездачите, които са на 25 или по-млади. 

Three Grand Tour wins from three in 2023 for Team Jumbo-Visma
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР