Ако сте като повечето родители, този сценарий несъмнено ви е

...
Ако сте като повечето родители, този сценарий несъмнено ви е
Коментари Харесай

Битките за лека нощ и как да бъде лека за всички

Ако сте като множеството родители, този сюжет безспорно ви е прочут. Слагате детето в леглото в 8 часа, прегръщате го, целувате ги и му пожелавате приятни сънища. Денят е бил дълъг, само че чиниите в мивката към момента чакат, би трябвало да се изведе кучето, котката да се нахрани и не сте имали нито секунда да подвиете крайник. Но вместо да прекарате остатъка от вечерта в наваксване на нужното и да имате малко скъпоценно време с колегата си, вие единствено влизате и излизате от детската стая, подлъгвайки детето да заспи.

Понякога е явно, че то се бори със съня – търка очи, прозява се непрекъснато. Друг път наподобява напълно будно и дори хиперактивно – само че вие знаете, че това е единствено още един симптом, че детето е преуморено.
Това, което става,когато детето не желае да спи е просто детската версия на „ доста неща за правене, а толкоз малко време ". Около него към момента се случва нещо – баща преглежда пощата в хола, животните у дома тичат в близост, вие прелитате от стая в стая – и вашето дете желае да бъде част от това. В същото време то стартира да схваща, че е обособена част от вас и желае да затвърди своята самостоятелност. Отказвайки да си ляга е единствено един от многото способи, по които го прави.

Какво можете да извършите против борбите по време на лягане?

Двегодишните:

 sleeping kids 3

Научете детето да заспива единствено. Ако двегодишното ви дете може да заспи единствено, когато вие сте в близост,то си образува сложни за превъзмогване привички и колкото повече време минава, толкоз по-трудно ще е да ги премахнете. Едно от най-хубавите неща, на които можете да го научите, е единствено да се приспива. Следвайте вечерният обред за лягане /например, баня, книга и в леглото/, тъй че то да знае какво да чака. Можете да му кажете, че ще дойдете да го погледнете отново след 5 минути. Нека то да знае, че е на несъмнено място и вие сте в близост.

Не го оставяйте да се мотае. 2-3 годишните деца са отличници във воденето на договаряния, изключително по време на лягане. И тъй като им харесва времето прекарано с вас, ще създадат всичко допустимо да го удължат. Така че не се учудвайте, че детето р-а-з-т-е-г-л-я вечерния обред, непрекъснато желае чаша с вода или непрестанно ви вика, тъй като има потребност от нещо. Не го оставяйте да ви води за носа. Кажете му, че е време за лягане и че може да привърши рисунката си, а плюшеното зайче ще намерите на следващия ден.

Ако в действителност желаете вие да ръководите играта, пробвайте се да изпреварите нормалните /и основателни/ молби на детето и да ги включите като част от вечерния обред. Напълнете чаша с вода преди да загасите лампата и я сложете на нощното шкафче. Подсетете го да употребява гърнето още един път, преди да се мушнало под завивките и му дайте доста спомагателни обятия и целувки, които да му стигнат за цяла нощ. След това /както предлага Джоди Миндел, асоцииран професор по логика на психиката към университета „ Св.Джоузеф " във Филаделфия и създател на книгата „ Как да спим през цялата нощ " / позволете на детето още една последна молба – само че бъдете пределно ясни, че една е границата. Така детето ще се усеща като че ли става неговата, само че вие ще знаете, че става вашето.

Предлагайте избор. На този стадий двегодишното дете се пробва да тества границите на новооткритата си самостоятелност. За да му помогнете да се усеща по-силно, дайте на детето опция за избор на при лягане, когато е допустимо – дано то да избере коя приказка ще четете или коя пижама ще облече да вземем за пример. Трикът е да оферирате единствено две или три благоприятни условия, които са допустими и за вас. Ако попитате „ Искаш ли да си лягаш? ", е ясно, че детето най-вероятно ще откаже. Вместо това, попитайте „ Какво искаш да прочетем през днешния ден - „ Трите прасенца " или „ Червената шапчица? " или „ Коя пижама искаш да облечеш – алената или синята? ". Така детето прави своя избор, само че без значение от това печелите вие.

Бъдете спокойни, само че твърди. Опитайте се отстоявате решението си, в случай че детето плаче или моли за изключение от разпоредбите за лягане. Дори, в случай че сте ядосани, не се впускайте в битка за превъзходство. Говорете умерено и не повишавайте звук, само че настоявайте, че когато е време, значи е време. Ако един път се поддадете на молбите за „ още пет минутки, апелирам ", ще го чувате още веднъж и още веднъж. Ако детето се буйства, останете любящи, само че твърди. Да се втурнете в стаята му – даже, в случай че сте изтощени от ревовете му – единствено ще затвърдите това държание.

Преместете детето от бебешкото легло в огромно. Когато наближи три годишна възраст, детето е готово да бъде преместено в огромно легло /ако не сте го създали вече/. Използвайте преместването в „ легло за огромно дете ", с цел да го научите, че да си огромен значи също да си лягаш самичък. Хвалете го постоянно, когато остане в леглото си през цялата нощ. Все отново не очаквайте непрекъснат триумф. След като махнете бебешкото креватче с решетките, за детето е доста изкушаващо да става, просто тъй като може. Когато това се случи, пробвайте да не се ядосвате. Просто отведете детето назад в леглото, кажете му, че е време за сън, пожелайте му още веднъж лека нощ и го оставете. Ще е нужно неизменност от ваша страна, само че в случай че сте поредни и твърди, доста скоро то ще спи по цяла нощ.

Три до пет годишните:

Лягането може да бъде време за тествания за вашето три годишно дете. От една страна, то се учи да отстоява себе си и новооткритата си самостоятелност, а от друга се опасява да остане единствено. „ Да се съпротивлява на съня е метод да реализира надзор, само че също и метод да държи страховете, които идват с нощта. ", споделя упоменатата към този момент Джоди Миндел. Чудовищата под леглото, страшилището в тоалетната, бурята, насекомите – това са много страшни неща, в случай че би трябвало да се справяш с тях, когато си напълно самичък в тъмното!

Какво може да извършите?

Отделяйте време да поговорите с детето си за това по какъв начин е минал денят му. Детето ви може да се съпротивлява със съня просто тъй като има потребност да си обръщате внимание в края на деня. Особено, в случай че работите доста, оставете малко време преди лягане, в което да поговорите с детето за това по какъв начин е било в детската градина и да съпреживеете последните драми в обществения му живот. Може да установите, че детето е по-склонно да си легне, в случай че е имало опция да се разтовари от усещанията.

Придържайте се към вечерния обред и час. Направете за детето си живописно табло, което да следвате – включващо банята, миенето на зъбите, четенето на приказка и целувка за лека нощ. Включете също и нормалните /и оправдани/ молби на детето – като втора чаша вода или желанието да види луната. Предупредете го малко преди да стане време да започнете в вечерния обред / " Софи, остават пет минути преди къпане. " /. Опитайте да не оставяте да се мотае или да се пробва да вмъква неща, които не са част от вечерния обред – никаква трета чаша вода или гледане на анимационно филмче да вземем за пример. Мотивирайте детето. Ако детето ви си ляга в точния момент, преимуществата за вас са явни. Направете всичко допустимо да са явни и за детето. На идната заран, откакто се е придържало към ритуала, го похвалете и му дайте да вземем за пример да залепи стикерче в специфична таблица за поощрения. Предложете му премия – да вземем за пример нова брошура или посещаване на обичано място – всякога, когато е останало в леглото три следващи нощи. /Започнете с дребни крачки – за дете на тази възраст няколко дни са доста дълго време!/

Предлагайте избор. Тук насоката е като при двегодишните.

Бъдете спокойни, само че твърди. И тук правилата не са по-различни от тези при двегодишните.

 sleeping kids 5

Вървете малко по малко към триумфа. Не може да очаквате, че вашето дете ще научи внезапно да си ляга и да спи по цяла нощ съгласно вашият съвършен сюжет. Правете нещата едно по едно – в случай че детето е привикнало да заспива във вашето легло, първата стъпка е да се научи да заспива в своето. Втората може да ограничи нощните си бягства във вашето легло до едно на нощ или да вика единствено един път, без да става от леглото. Планирайте пътя си към огромната цел /да спите цяла нощ без гък/ на дребни сполучливи стадии.

Решавайте проблемите. Открийте повода за какво на детето му е мъчно да държи главата си на възглавницата през нощта. Питайте го какви са възраженията му против лягането – тъй като не е изтощено? Уплашено ли е? Много му е безшумно?Предложете му фенерче, в случай че се опасява от тъмното. Елиминирайте гледането на телевизия вечер, в случай че филмите го плашат. Пускайте му запис на приспивни песнички, в случай че му е доста безшумно в стаята. И изслушвайте обясненията му за това какво може да му помогне. В края на краищата, построяването на проект, в който детето е взело присъединяване, има по-добри шансове за триумф.

Уверете се също по този начин, че детето прекарва задоволително време на чист въздух и в игри на открито денем. Ако си ляга прекомерно рано, това може да е повода да не спи добре през нощта /на 3-4 годишна възраст детето има потребност от 10-12 часа сън общо за денонощието/, тъй че може да решите да изместите часа на лягане с един час по-късно. Малко повече физическа интензивност и лека смяна в дневният режим от време на време е всичко, което е нужно детето да е чинно и задоволително изтощено, когато наближи времето за лягане.

източник: Българска школа по психоанализа
превод: Христина Янева

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР