Ако сте имали контакт с процесионка, трябва да се измиете

...
Ако сте имали контакт с процесионка, трябва да се измиете
Коментари Харесай

Внимание! Ако ви полази процесионка, направете това веднага!

Ако сте имали контакт с процесионка, би трябвало да се измиете хубаво с вода и при поява на обрив да намажете с местен кортикостероиден крем, антихистамини вероятно да се назначат и да се потърси лекарска помощ. Такъв съвет даде доц.д-р Георги Николов от Националния център за заразни и паразитни заболявания в “Денят на Фокус ".

“При някои пациенти се получава сенсибилизация - стават алергични към алергени в токсините от влакната на процесионката и при втора среща с нея може да има тежка алергична реакция. Тогава може да се направи алергична проба - създали сме алерген от борова процесионка, който се хваща от алерголозите при проби ", посочи медикът.

“Проблемът с процесионките, както се назовават, най-много боровата процесионка, го следим от 10 година Тази гъсеница е доста публикувана в България. С сътрудници от Българска академия на науките проучихме тези вредители по горите, които унищожават дърветата.

Тези гъсеници имат токсични власинки, които провокират недоволства у хората и животните. С смяната на климата и разпространяването на ареалите на процесионките повече региони от страната ще бъдат наранени от тях. Наричат се по този начин, тъй като се закачат една за друга и като че ли вървят в върволица. При миграцията си се придвижват в колона ", даде детайлности за гъсениците доц.д-р Николов.

“Дъбовата процесионка също се среща в горите ни и е сходна на боровата. И двата типа гъсеници провокират у индивида реакция поради токсичните си власинки. Това е тяхното приспособление за отбрана и при допир с кожата отделят токсични субстанции, някои от тях са алергени и се следят обриви, инхалиране, пристъпи на зной, рядко може да се провокира потрес - за такива случаи у нас още няма доказателства, особено за шокът ", разясни още лекарят.

“Боровата процесионка работи при непосреден контакт с кожата, само че когато процесионките са в огромно количество, изключително по дърветата под формата на пашкули, при отварянето можем да инхалираме тези космици и да се получат по-тежки алергични реакции. Домашните любимци, когато намерят процесионки, могат да я подушат или изядат и въздействието става върху лигавицата с тежка обща реакция ", даде детайлности по тематиката доц.д-р Георги Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР