Ако сте имали кашлица, от която просто не можете да

...
Ако сте имали кашлица, от която просто не можете да
Коментари Харесай

100-дневната кашлица: Симптоми и най-важното, което трябва да знаем за коклюша

Ако сте имали кашлица, от която просто не можете да се отървете, не сте единствените.

Случаите на коклюш, прочут като магарешка кашлица или  " 100-дневна кашлица " - нарастват в Англия и Уелс, като са се нараснали с почти 230 % спрямо предходната година, според данни на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

A highly contagious and potentially lethal '100-day cough' is sweeping Britain, that can cause coughing fits that last for two or three months.
— The Mirror (@DailyMirror)
Между юли и ноември 2023 година са регистрирани 716 случая на този тип кашлица, което е три пъти повече от същия интервал на 2022 година Тези цифри обаче остават по-ниски спрямо годините преди пандемията.

Официално известна като коклюш, 100-дневната кашлица е мощно заразна бактериална зараза на белите дробове и дихателните тръби.

Заболяването е най-опасно при кърмачетата, показва Световната здравна организация (СЗО), като също по този начин предизвестява, че хората с коклюш са най-заразни до към три седмици след началото на кашлицата.

Какви са признаците?

Ранните признаци нормално се появяват седем до 10 дни след заразяването и включват лека тресчица, хрема, болки в гърлото и кашлица , която последователно се развива в натрапчива кашлица и по-късно в магарешка (оттук и името). Това може да бъде изключително настойчиво, от време на време продължаващо седмици или даже месеци.

'100-day cough': Highly contagious virus that could fracture ribs soars 250% in UK
— Fox News (@FoxNews)
Някои възрастни също могат да изпитат болежка в ребрата от кашлица или, в по-екстремни случаи, херния.

Докато магарешката кашлица визира всички възрасти и нормално е лека, тя може да бъде по-сериозна при бебета и доста дребни деца. По-специално, бебетата на възраст под 6 месеца имат по-голям късмет да страдат от пневмония, затруднено дишане и гърчове.

Поради тази причина на бременните дами се предлага да се имунизират, с цел да защитят бебетата си от раждането, до момента в който на дребните бебета се оферират три дози от лекарството срещу коклюш на 8, 12 и 16 седмици.
Защо случаите се усилват?
През 50-те години на предишния век е имало над 100 000 хипотетични случая на 100-дневна кашлица в Англия и Уелс годишно, съобщава Oxford Vaccine Group, изследователска група за ваксини в границите на Департамента по педиатрия към Оксфордския университет. 

Разработването на ваксина за деца докара до трагичен спад в тези цифри и оказа помощ за предотвратяването на хиляди смъртни случаи.

Пандемията от COVID-19 е най-вероятната причина за настоящето нарастване на случаите на коклюш, съгласно UKHSA, което свързва ограниченията за блокиране с понижен имунитет и спад в равнищата на имунизиране заради разстройства, породени на медицинските услуги.

Infections mapped as 'highly contagious' 100-day cough spreads
It's reached Cornwall
— Cornwall Live (@CornwallLive)
„ Преди въвеждането на рутинна имунизация магарешката кашлица засягаше десетки хиляди хора. Благодарение на имунизацията това понижа фрапантно, само че инфекцията не е изчезнала изцяло, защото нито имунитета, нито имунизацията могат да обезпечат отбрана през целия живот, “ доктор Гаятри Амирталингам, съветник епидемиолог в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, се споделя в изказване.

„ Както се очакваше, в този момент виждаме още веднъж увеличение на случаите на магарешка кашлица, тъй че е жизненоважно бременните дами да се имунизират, с цел да защитят бебето си “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР