Ако сте гледали апокалиптични филми за края на света, то

...
Ако сте гледали апокалиптични филми за края на света, то
Коментари Харесай

Ирландски хляб в 5 стъпки

Ако сте гледали апокалиптични филми за края на света, то тогава сигурно знаете, че идва един миг в живота на човек, когато в питателните магазини няма останал самун. А какво е животът без самун? Живот ли е въобще?
Но, не бойте се! Actualno е тук, с цел да ви избави в този комплициран житейски миг.
Днес гостуваме на село Пейна, където карантината и апокалисиса вървят с цялостна мощ, тъкмо както и преди да се случат. В полите на Балкана обаче открихме решение за хляба от Ирландия - в 5 елементарни стъпки. Модифицирали сме рецептата тъй че да ни е по-лесно, по тази причина не се тревожете в случай че ви липсва някоя съставна част - постоянно може да я промените с друга.

В тази връзка, ето и съставките:
/Сухи съставки/
500 гр. брашно (за предпочитане 250 гр. бяло брашно и 250 гр. брашно от лимец - ние го приготвихме напълно с бяло)
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
30 гр. масло
Мед по избор (медът е здраве, сипвайте смело)
Подправки по избор
 
/Течни съставки/
300 мл. мляко
3 с.л. лимон
1 бр. яйце
Време за подготвяне: 35 мин. - 45 мин.
Как се подготвя тази рецепта, сме описали в подробност, само че може да видите и специфичното видео, което заснехме за задачата:

Приготвяне:
Стъпка 1
Обърквате млякото с лимона (или бял оцет, в случай че нямате лимон). В истинската рецепта за този самун ирландците употребяват т.нар бътър милк (butter milk). Ние такова знамение нямаме, по тази причина използваме най-простата рецепта да си го приготвим и тя е разбъркване на мляко с лимон. След като ги смесите оставяте ги за 30 мин. - в същото време млякото ще се сгъсти леко. После, когато го разбъркате с лъжица, ще видите по какъв начин има дребни бели пухкави парцалчета, които плуват в млякото - това е обикновено.
Стъпка 2
Смесваме всички сухи съставки. В една по-голяма купа започнете да смесвате сухите артикули в какъвто ред прецените. След това стартирате да бъркате до момента в който се получи гранулеста примес - като незадоволително намокрена шпакловка за стена (питайте мъжа си какво е).

Стъпка 3
Минал е половин час, млякото се е сгъстило леко и прибавяме едно яйце към него, след което бъркаме!
Стъпка 4
Време е да смесим течните със сухите съставки. ВАЖНО! Не изливайте млякото вкупом. Правете го на части. Важно е да ви остане малко, с цел да може след това да намажете хляба от горната страна.
В случая не е нужно да месите по този начин, както се меси тесто за питка. По-скоро единствено разбърквате и след това оформяте в набрашнена тава.

Разрежете вашия самун, с цел да може да бухне и да се отвори. Ще стане по-красиво! След това го намажете с остатъка от течната примес. И за край, поръсете с каквото намерите за добре. Ние поръсихме с чубрица, само че може да поръсите с други подправки, семки, овесени ядки или пък със сусам.

Стъпка 5
Печете по следния метод: 15 минути на 220 градуса и след това още 30 минути на 200 градуса (или до готовност).
Сервирайте с домашна лютеница и прясно сирене или котидж сирене!



Поздрави от село!
Автор: Александър Македонски
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР