Ако сте дете на 80-те, възможно е вече да сте

...
Ако сте дете на 80-те, възможно е вече да сте
Коментари Харесай

Шогун: Най-епичният сериал след Game of Thrones, който се сравнява с House of Cards

Ако сте дете на 80-те, допустимо е към този момент да сте гледали " Шогун " - единствено че във версията с Ричард Чембърлейн. Вероятно сте чели и историческия разказ на Джеймс Клавел от 1975 година, или най-малко ще го откриете прикрит в фамилната библиотека.

Днес " Шогун " се завръща по качествено нов метод - а историята на трагичните битки за власт и въздействие в средновековна Япония става един от най-интригуващите сериали на 2024.

Първите 2 епизода излязоха по DIsney+ на 27 февруари, като към този момент си завоюваха рейтинг 9.2 от 10 в IMDb и 99% в Rotten Tomatoes.

Наричат го " най-хубавия героичен сериал след " Game of Thrones ", само че режисьорът му Джонатан ван Тюлекен споделя, че избира да съпоставят " Шогун " с политически трилър като " House of Cards " или със " Succession " ( " Наследници " ) поради вътрешната борба за власт сред герои с несравним темперамент.

" Това е рисков свят, в който насилието може да избухне от нищото. Но същинският риск се крие в интригите. Един диалог може да се окаже по-опасен от всичко друго. Това е история за срещата сред две култури и за опознаването на своята същина през очите на другия ", споделя той в изявление за Deadline.



В основата на сюжета стои историята на Джон Блакторн (в ролята: Космо Джарвис) - британски мореплавател, чийто транспортен съд се разрушава край крайбрежията на Япония и той попада в плен. Блакторн се озовава на острова, чието местонахождение дълго време е защитавано в загадка от португалците, които желаят да основат монопол върху морската търговия.

Моментът, в който пришълците крушират в Япония, съответствува с основен интервал в историята на азиатската страна - владетелят умира, а наследникът му е прекомерно млад, с цел да ръководи. Властта е поверена на краткотраен съвет от петима военни водачи, които обаче от ден на ден се настройват един против различен.

Стратегът Торанага, който има максимален капацитет да завземе цялостната власт в Япония, взема решение да употребява пленения англичанин в своя изгода.

Блакторн би трябвало да съобщи своите знания за военната технология и навигация на японците, а те го учат на своя език, просвета и метод на живот. Всичко това се развива на фона на битка сред религии, имперски упоритости и брутални кървави отмъщения.



В ролята на лорд Торанага влиза Хироюки Санада, прочут с филми като " Убийствен трен ", " Джон Уик 4 " и сериала " Западен свят ".

Санада се съгласява да взе участие в сериала и да го продуцира, откакто слага категорично изискване: всяка роля на японец би трябвало да се играе от японски артист. В противоположен случай, той отхвърля да се снима в него.

Голяма част от сериала също минава в разговори на японски език.

Мисията на " Шогун " е да пресъздаде колкото може по-добре истинската просвета.

Сценарият стъпва върху романа на Клавел, само че прави истинска промяна на вероятността - тъй че Япония да не бъде обсъждана единствено през погледа на Блакторн, а и през очите на локалните хора, които за първи път се сблъскват с европейските мореплаватели или католически мисионери.

Следващият епизод излиза на 5 март, а финалът е плануван за 23 април.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР