Ако става дума за свалянето на коледната украса, хората обикновено

...
Ако става дума за свалянето на коледната украса, хората обикновено
Коментари Харесай

Кога е време да свалим коледната украса

Ако става дума за свалянето на коледната декорация, хората нормално се разделят на два вида. Едните нямат навика да се суетят доста около нея и избират да я смъкват в рамките единствено на няколко дни след Коледа. Другите пък напълно умерено биха я оставили и през целия януари. Оказва се обаче, че празничните обичаи имат отношение даже и към това докога е уместно да държим коледната декорация. А отговорът не е напълно еднопосочен.
 Магията на Коледа, която трансформира едно непретенциозно дръвче във движимост за хиляди долари
Магията на Коледа, която трансформира едно непретенциозно дръвче във движимост за хиляди долари

Екстравагантността и остатъкът не са нужни

Коледа в действителност е един много дълъг празник. Подготовката за него може да стартира цели четири седмици преди 25 декември, като тържествата за раждането на Исус нормално не престават 12 дни. Оттам идва и наименованието на Дванадесетата нощ, чието отбелязване като част от християнската традиция датира от IV век насам. Настъпването на 12-ия ден предвещава края на Коледа и навечерието на Богоявление.

Както знаем, 6 януари е празник, който е необятно уважаван у нас. Той отбелязва визитата на влъхвите (известни още като Тримата мъдреци или Тримата царе) при Исус в яслите му във Витлеем, където му се носят блага.
 Снимка 647417

И до момента в който по нашите ширини Дванадесетата нощ е на 6 януари, защото броенето на дните стартира след Коледа, а не след Бъдни вечер, то англиканската черква чества Дванадесетата нощ на 5 януари. Затова и съгласно нейните обичаи коледната декорация би трябвало да се смъкна тогава.

Без значение обаче кой от двата дни хората одобряват за Богоявление, мнозина не си разрешават да държат коледната декорация след него, поради поверието, че носи неприятен шанс.

Римокатолиците пък постоянно се оказват с елха у дома за много по-дълго време. Ако съблюдават традицията си, те могат да оставят дръвчето чак до 2 февруари.
 Коктейл “Коледна елха “ - по какъв начин да си създадем най-ефектната напитка за сезона
Коктейл “Коледна елха “ - най-ефектната напитка за сезона

Ето по какъв начин да си го създадем

Според друга, по-малко известна в международен мащаб традиция, коледната декорация може да не се маха до Нова година. Но не трябва да остава след среднощ на 31 декември, защото по-суеверните също имат вяра, че това може да им донесе неприятен шанс, написа House Beautiful.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР