Ако смятате люцерната за храна за животни или досаден плевел

...
Ако смятате люцерната за храна за животни или досаден плевел
Коментари Харесай

Люцерна

Ако смятате люцерната за храна за животни или скучен бурен в двора си, тази публикация ще се опита да ви убеди в многостранната изгода на това растение не върху четерикраките домашни животни, а върху самите нас, хората.

Истината е, че люцерната се е употребила като храна в продължение на стотици години, тъй като има огромни хранителни стойности и блестящо изразени лечебни свойства. Употребата ѝ обаче би трябвало да става доста деликатно и след консултация със експерт.

Люцерната (Medicago sativa) е многогодишно тревисто растение от семейство Бобови. Изобилства от потребни съставки и по тази причина е извънредно подобаваща за изхранване на домашни дворни животни, за която задачата се употребява както в прясно положение, по този начин и сушена.

Това тревисто билково растение има агротехническо значение, тъй като доста обогатява почвата с потребни субстанции като с натрий, калций и други след разораването ѝ. Обикновено люцерната се засява пролетно време, от 1 до 15 април, само че в случай че има условия за непрекъснато напояване, то тя може да бъде засята и в края на лятото до началото на есента. Главно предписание, което би трябвало да се съблюдава е към 1 октомври люцерната да е поникнала, с цел да не замръзне.

История на люцерната

За първи път в историческите текстове се загатва за люцерна в книгата на императора на Китай, която е била написана през 2939 година пр.н.е. Китайците обичайно употребявали люцерна за понижаване на подуването от незапомнени времена люцерна и при лекуване на проблеми, свързани със задържане на течности.

Арабите са едни от първите, които усвояват потребните свойства на люцерната. Тази билка била толкоз ценена в тяхната просвета, че даже я нарекли Alfalfa, което значи " татко на всички храни ". Те давали люцерна на конете си, с цел да бъдат по-силни и издръжливи. Малко по-късно почнали сами да използват люцерната като храна и лекарство поради богатия ѝ набор от потребни субстанции.

 Бургер с кълнове от люцерна

Те разкрили, че салата от млада люцерна може да помогне за профилактика на запек. В немската национална медицина и до през днешния ден се използва водна настойка от изсушени стебла на люцерна при захарен диабет и нарушена функционалност на щитовидната жлеза.

В национален фолклор се има вяра, че изгорена и разпръсната люцерна към къщата може да защищити дома и хората в него. Растението било неизменима част от ритуали Wicca, които имали за цел да предпазят дома и се вярвало, че пазят от беднотия и апетит.

Състав на люцерната

Люцерната е извънредно богата на минерали, витамини и разнообразни потребни субстанции. Тя съдържа осем незаменими аминокиселини, както и букет от антиоксиданти. В състава ѝ се открива обилно наличие на протеини, флавои и изофлавони (с естрогено-подобни ефекти), сапонини (2-3%) и стероли.

Люцерната е богата и на лорофил кумаринови производни.

В състава ѝ се откриват високи дози витамини - каротин, A, D, B1, В4, B6, E, K, U, както и бомба от минерали, като най-голямо е количеството на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, силиций, цинк.

Люцерната е източник на съществени ензими – амилаза, коагулаза, емулсин, инвертаза, липаза, пектиназа, пероксидаза, протеаза. В люцерната се съдържат и много фибри, както и храносмилателни ензими, които са доста значими за работата на храносмилателния тракт и са ефикасни при съблюдаване на диети.

Употреба на люцерна

Макар и доста потребна, люцерната не би трябвало да се използва „ на лична глава ”. На пазара може да откриете изсушени листа люцерна под формата на таблетки или капсули. Също по този начин в аптеките може да откриете и течни екстракти. На множеството опаковки и в листовките на другите препарати е посочена желателната доза, само че няма открита лечебна доза от люцерна за хората.

Според някои билкари нужната дневна доза за човек е по 500-1 000 мг сушени листа или 1-2 мл смес 3 пъти дневно. Желателно е да прибегнете към таблетки и капсули люцерна едвам след консултация с доктор или благонадежден експерт. Задължително прилагате хапчетата съгласно напътствията на листовката или опаковката.

Чай от люцерна може да си приготвите от 1 супена лъжица от билката, която се накисва в 220 мл вряща вода за 10 до 20 минути. Всеки ден пийте по 1 чашка от чая.

Таблетките от люцерна се продават на доста налична цена. За доста хора тези капсули са по-добри даже от разтворима таблетка мултивитамини поради натуралното обилие от потребни съставки. Това значи в същото време, че тези потребни субстанции се усвояват доста по-бързо и елементарно от организма.

 Кълнове люцерна

Ползи от люцерната

С лечебна цел се ползва цялата билка и листата люцерна. Клинични проучвания са потвърдили, че люцерната има положително деяние при менопауза в композиция с култивиран чай, повлиява позитивно високия холестерол и работи добре на страдащите от липса на вкус.

Полезната люцерна крие цялостен набор от позитивни и здравословни изгоди върху организма на човек. Тя работи алкализиращо и детоксикира тялото, изключително черния дроб, тъй като блокира усвояването на холестерола. Идеална е за детокс на черния дроб.

Тя подтиква сполучливо функционалността на хипофизата и оказва анти анемично деяние. В състава ѝ се открива даже противогъбичен сътрудник. Люцерната има способността да възбужда апетита, работи като диуретик, хранителна е и оказва слабително деяние. Ако прилагате люцерна върху себе си, то тялото ви ще се усеща доста по-тонизирано.

Люцерната като диуретик се ползва доста сполучливо за изкарване на непотребни течности от тялото, което е било известно на китайци и индийци още през 6 век, като с нея били лекувани даже камъни в бъбреците. В комбиниране с коприва и овес люцерната е чудесно лекарство против анемия, а също по този начин оказва помощ при циреи. Люцерна може да се ползва при нередовна менструация, както и менопауза.

Билката работи като антитромботично средство и за подкрепяне на кръвното съсирване. Използва се постоянно при сърдечни болести, тъй като тя защищава от формиране на атеросклеротични плаки и удар.

С люцерна може да се повлияе позитивно даже и наркотична и алкохолна взаимозависимост. Много доказателства сочат, че това растение оказва помощ при диспепсия, пептична язва, едва асимилиране на питателните субстанции, неприятно храносмилане, тъй като контролира червата, облекчава стомашни язви и стомашни разстройства.

При нарушавания в бъбреците, пикочния мехур и простата люцерната още веднъж може да бъде правилен асистент, тъй като почиства бъбреците, камъни в бъбреците, а също по този начин облекчава уринарни проблеми и инфекции. При циреи и пъпки се ползват лапи с люцерна, а тя може да помогне и при ухапвания от инсекти.

 Болни бъбреци

Доказани са позитивните дейности на люцерната при сенна хрема и артрит, жълтеница и астма. Твърди се, че люцерната оказва помощ даже в случаи на рак, като свързва канцерогените в дебелото черво и се форсира отстраняването им от организма.

Люцерната подтиква цялостното положение на организма и го тонизира. Действа сносно при отмалялост, подтиква растежа на поддържащата съединителна тъкан и може да помогне на слабичките измежду нас, които желаят да качат някое друго килце. За задачата може да се употребява в прясно положение в зелените салати.

Вреди от люцерната

Люцерната и нейните потребни или нездравословни дейности не са изследвани до дъно по тази причина и с нея би трябвало да се действа деликатно. Въпреки че е потребна за кърмата на кърмачки, люцерната не е целесъобразна за тях, за бременни дами и дребни деца, тъй като има способността и да провокира менструация. Тя има естрогенните резултати на някои от съставените елементи в нея.

Люцерната има високото наличие на витамин К, което може да попречи на положителното деяние на някои други лекарства. Затова и наложително се консултирайте с доктор, в случай че имате желание да употребявате люцерна под каквато и да е форма.

Налични са известни опасности за здравето от използването на люцерна. В смляна на прахуляк люцерна, покълнала люцерна и семена на люцерна се съдържа L-канаванин. Това вещество може да аргументи необикновен брой кръвни кафези, повишен далак, повтаряне на лупус при хора минали през това заболяване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР